0 Läs mer >>
Här är då receptet på den goda fiskgrytan jag lagade till middag igår.

Här är receptet i alla fall!

Detta behöver du till ca 4 portioner:
2 portionsbitar lax (ca 250 g)
2 portionsbitar torsk (ca 250 g)
4 fasta potatisar
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 ½ dl vatten
3 dl grädde
400 g tomatsoppa
3 msk koncenterrad fiskfond
1 msk färsk hackad timjan
salt och cayennepeppar

färska räkor
creme fraiche

Gör såhär:
Skala och skär påtatisen i små kuber.
Koka potatisen tills den är nästan färdig
Finhacka lök och vitlök och fräs mjuk i en kastrull.
Tillsätt vatten, grädde, fiskfond och timjan och koka upp.
Skär fisken i kuber och lägg i kastrullen tillsammans med potatisen och tomatsoppan.
Låt småputtra tills fisken är klar.
Smaka av med lite salt och cayennepeppar för att få lite sting i grytan.
Servera med färska räkor, creme fraiche och eventuellt ett gott bröd.

Goda fiskgrytan

0 Läs mer >>
God morgon!

Regnet öser ner ute och det känns som en ypperlig dag för lite veckohandling!
Jag har gjort det till en tradition här att åka och handla varje söndag inför kommande vecka då det oftast går att hitta någon tid på dygnet då vi båda kan åka.
Och det är ju smidigt eftersom det brukar bli tungt så kan vi båda hjälpas åt att bära :)

Veckan bjuder på lite nya recept så håll utkik om ni är nyfikna på det.

Jag brukar alltid göra en veckomatsedel för att se vad som behövs handlas hem till det. Blir såklart alltid en del förändringar i och med att man kanske inte orkar laga mat eller ska iväg någonstans.
Men såhär ser i alla fall planen ut för kommande vecka:

Måndag: Fisksoppa
Tisdag: Tacos
Onsdag: Korvstroganof
Torsdag: Mozzarellabiffar med gräddig sås
Fredag: Shish kebab med bulgur och tsatsiki
Lördag: Franska örtfärsbiffar
Söndag: Pasta med skinka och paprikasås

Veckomatsedel V.43

0 Läs mer >>

Ikväll blev det en riktigt smakrik kycklinggryta som stod på bordet vid middagsdags. Jag har gett mig på ytterligare ett pass med LCHF-kost så till detta mästerverk svängde jag ihop lite gräddstuvad blomkål.

I kycklinggrytan hade jag korv med smak av ost, paprika och chili som verkligen passade sååå bra!



Detta behövs till ca 4 portioner:
2 kycklingfiléer
4 smala smakrika korvar
1 purjolök
2½ dl vatten
1 dl grädde
1 msk soja
50 g philadelphiaost (eller 1 tsk maizenaredning om man inte vill köra LCHF-style)
1 msk koncentrerad kycklingfond
½ hönsbuljongtärning
2 msk grovhackad färsk persilja
1 krm chilipulver
eventuellt lite salt och dragon

Receptet på Gräddstuvad blomkål finns [här]

Gör såhär:
Rensa och skär kycklingfiléerna i bitar.
Skär korven i bitar och purjolöken i skivor.
Bryn kycklingen i smör tills den är nästan genomstekt och har en fin färg, lägg över den i en gryta.
Stek korven och löken och lägg även ner det i grytan.
Häll på vatten, grädde, soja, philadelphia, kycklingfond, buljongtärning, persilja och chilipulver och låt koka i ca 5 minuter.
Smaka av med lite salt och dragon och låt puttra ytterligare någon minut.

Servera med gräddstuvad blomkål. Eller kanske föredrar du kokt potatis, ris eller pasta så fungerar det nog utmärkt det med!

 

 

Kycklinggryta med sma...

0 Läs mer >>
Tack snälla Sandra för receptet på detta! Jag ändrade om liiite granna från originalreceptet men konceptet var detsamma. Och det var såklart gudomligt gott. M älskade det (fast han fick potatis istället för blomkålen) och har nu begärt att få det varje lördag i resten av hans liv typ. Haha!



Detta behöver du till ca 4 portioner:
500 g rostas
Såsen
2 dl grädde
2 msk kalvfond
2 tsk soja
1 tsk dijonsenap
salt, peppar och dragon
Stuvningen
3 dl grädde
300 g blomkål
100 g philadelphiaost
salt och vitpeppar

Gör såhär:
Marinera eventuellt köttet innan för att få lite mer smak på det.
Rensa och skär rostasen i skivor.
Stek dem på hög värme så att de bara får lite färg och lägg dem i en ugnsfast form.
Häll grädde, kalvfond, soja över köttet och klicka ut lite senap i formen.
Krydda med salt, peppar och dragon och ställ in i ugnen i 200 grader i ca 20 minuter eller tills köttet är färdigt.

Skölj och rensa blomkålen och hacka den i ganska små bitar.
Lägg kålen i en gryta och häll på grädden och saltet.
Koka tills blomkålen mjuknat (ca 20 minuter på medel-värme), späd eventuellt med mjölk eller mer grädde om det blir för tjockt innan kålen är klar.
Blanda till sist ner philadelphiaosten och smaka av med lite vitpeppar.

Rostasfilé i smarrig ...

0 Läs mer >>
Första test-omgången av cupcakes klar. Denna gång med smak av nougatchoklad som Nima tipsade om. Sjuuukt goda!

Sväng ihop en sats vanliga chokladmuffins och tryck i en bit nougat innan gräddning. Servera med chokladfrosting. Yummie!

Nougatchoklad cupcake...

0 Läs mer >>
Tänk att så enkelt kan vara så gott!
Pastasallad har för mig alltid varit lite "låtsasmat". Eller kanske lunch? Det är väldigt sällan jag äter sallad till middag över huvudtaget. Men det här var riktigt gott så det kanske blir oftare nu?



Detta behöver du till ca 4 portioner:
300 g pasta
300g kycklingfilé
2 klyftor vitlök
1 gul lök
1 liten purjolök
150 g sockerärtor
1 msk grillkrydda
2 msk färsk rosmarin
2 dl creme fraiche
70 g babyspenat (1 påse)
Salt, peppar och parmesanost
Smör eller olja att steka i

Gör såhär:
Koka pastan enligt förpackningens anvisning.
Rensa och skär kycklingfilén i strimlor.
Skala vitlöken och skär den i skivor.
Finhacka löken och strimla purjolöken och sockerärtorna.
Blanda kycklingen med grillkryddan och stek den, tillsätt vitlök och rosmarin och fräs ytterligare någon minut.
Ta upp kycklingen och lägg på en tallrik med folie över så att det inte blir för kallt.
Fräs löken, purjon och sockerärtorna i lite smör eller olja.
Häll av pastan och rör ner creme fraiche och värm på lite.
Blanda ner kycklingen, grönsakerna och babyspenaten i pastan.
Smaka av med lite salt, svartpeppar och parmesanost.

Servera gärna med lite hyvlad parmesan och basilika. Mums!

Krämig pastasallad me...

0 Läs mer >>
Hörrni, nun är j ag är inne i en sån himla baka-cupcakes-hela dagarna period så tänkte jag testa en massa olika smakkombinationer. Så kul ju!

Jag kommer nog inte kunna äta upp alla själv heller så hojta till om ni vill ha fika, haha!
Och en annan grej, har ni några bra tips på smaker som jag ska testa?

Cupcake bakery

0 Läs mer >>

Åååh vad överaskande gott det här var!

Jag hittade receptet i min recepthög som jag har här hemma. Högen är mest massa utklipp från gamla tidningar och sånt där jag rivit ut och sparat recept som jag skulle vilja testa. Tyvärr blir det ju så att jag glömmer bort den här högen och plockar sällan någonting ur den.
Men nu så! Nu testade jag en sås som jag velat prova i flera år faktiskt. Dock har jag gjort lite ändringar i receptet as always, men det blev riktigt, riktigt smarrigt!



Detta behöver du till ca 4 portioner:
2 dl creme fraiche
2 dl coca cola (Funkar nog bra med typ julmust också)
2 msk koncentrerad kycklingfond
1 tsk finhackad rosmarin
½ tsk dragon
1 msk soya
salt

Gör såhär:
Blanda allt och koka upp.
Låt puttra i ett par minuter och smaka av med salt.
Servera till t.ex. grillad kyckling, fläskfilé eller kassler.

 

 

 

Coca Colasås

0 Läs mer >>

Man har inte ätit riktig kantarelltoast förrän man har ätit denna kantarelltoast. Det är så sjukt gott att man skulle kuna leva på det i resten av sitt liv tror jag.
och nu när hösten knackar på dörren och skogens guld svämmar över i butiker (och skogar) måste man ju passa på att njuta av det!



Detta behöver du till ca 4 små portioner (förrätt):
4 dl färska gula kantareller
2 dl grädde
2 tsk köttbuljong
eventuellt lite salt
4 skivor bröd (typ formfranska eller liknande)

Gör såhär:
Skölj och rensa kantarellerna och dela dem i lagom bitar om de är väldigt stora.
Fräs kantarellerna på ganska hög värme tills allt vatten kokat bort.
Häll på grädde och köttbuljongen och smaka eventuellt av med lite salt och låt puttra i ett par minuter.

Servera till rostat eller smörstekt bröd och njuuuuut!

Ridöns krämiga kantar...

0 Läs mer >>

Idag blev det en riktig toppenmiddag. M glufsade i sig ganska mycket så jag antar att det är bra betyg från honom också, hehe.

Här är i alla fall receptet:



Detta behöver du till ca 4 portioner:
4 skinn- och benfria laxfiléer
salt & peppar
1 dl vatten
1 dl creme fraiche
2,5 dl grädde
3 msk hummerfond
en eller ett par dillkvistar

Gör såhär:
Lägg laxen i en ugnsfast form och salta och peppra.
Blanda vatten, creme fraiche, grädde och hummerfond och häll över laxen.
Toppa med dillen och in i ugnen i 200 grader i ca 20 minuter eller tills laxen är klar.
Servera med [hemgjort potatismos], sallad, lite rom och en citronskiva.

 

Lax i hummersås

0 Läs mer >>
Åh vilket himla bra recept på cupcakes jag lagt vantarna på nu! Perfekt saftiga och fina och höga och fluffiga. Lägg även märke till den bedårande rosen, jag har gjort den själv :)



Till ca 12 st behöver du:
3 ägg
2 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
100 g smör
1 dl grädde
3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt 
2 msk kakao
marshmallow fluff

Gör såhär:
Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa ägg, socker och vaniljsocker riktigt fluffigt.
Smält smör och blanda ner det och grädden i äggvispet.
Blanda mjöl, bakpulver, salt och kakao.
Vänd ner mjölblandningen i äggblandningen och blanda noggrant.
Ställ gärna muffinsformarna i en muffinsplåt och klicka ner smet i dem.
Fyll formarna till ca 2/3 med smet.
Klicka i lite marshmallow fluff i varje form över smeten.
Grädda i ca 15 minuter.

Citrusfrosting:
60 g rumsvarmt smör
5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 msk citronsaft
100 g philadelphiaost

Gör såhär:
Vispa ihop alla ingredienser till en slät kräm.
Häll i en sprits och spritsa över cupcakesen.

Choklad- och marängcu...