0 Läs mer >>
 
 
ca 15 bollar
 
2 dl blandade (skalade) naturella nötter
12 färska, urkärnade dadlar
1,5 msk kokosolja
2 msk raw kakao
1 dl kokosflingor att rulla bollarna i
 
Mixa nötterna till ett fint mjöl tillsammans med dadlar, kokosolja och kakao.
Rulla smeten till bollar och rulla bollarna i kokosflingor.
Ställ i kylen tills det är dags för servering.
 
 

Nötbollar med färska ...

0 Läs mer >>
 
 
1 limpa
 
5 dl vetemjöl
2 dl grovt rågmjöl
3/4 dl rågkross
1 tsk mald nejlika
1 tsk mald ingefära
1 1/2 tsk mald kardemumma
1 1/2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
1 dl mörk sirap
2 dl porter
2 dl filmjölk
1 dl russin
 
Sätt ugnen på 180°C.
Blanda ihop alla torra ingredienser i en skål.
Tillsätt sirap, porter och filmjölk och rör ihop allt till en kladdig smet.
Blanda ner russinen.
 
Lägg smeten i en limpform, ca 1 1/2 liter, klädd i bakplåtspapper.
Grädda limpan längst ner i ugnen i 55-60 minuter.
Låt den svalna i formen.
Linda in brödet i en bakduk och låt det ligga i ett par timmar innan du skär det i skivor.
 
 

Vörtlimpa

0 Läs mer >>
 
 
 
1 paj, ca 6-8 portioner
 
Pajskal:
3 dl mandelmjöl
1/2 dl skalade sesamfrön
1 msk fiberhusk
1 tsk salt
40 g smör
1 ägg
 
Fyllning:
500 g färsk grönkål
1/2 dl mandelspån
2 dl riven smakrik ost
2 dl mjölk
3 ägg
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
 
Mixa mandelmjöl och sesamfrön till ett fint mjöl.
Blanda ner de övriga ingredienserna och tryck ut degen i en pajform.
Nagga botten och ställ botten i kylen i minst 30 minuter.
Sätt ugnen på 175°C.
Förgrädda pajskalet i ca 8 minuter, tills det fått lite färg.
 
Höj värmen på ugnen till 200°C.
Skölj grönkålen och rensa bort de tjocka stjälkarna.
Koka kålen i saltat vatten tills den mjuknat, ca 5 minuter.
Pressa vätskan ur kålen och skär den i mindre bitar.
Strö kålen, nötterna och osten i pajskalet.
Blanda mjölken, äggen, salt och peppar och häll blandningen över kålen i pajen.
Grädda pajen tills äggstanningen stannat och pajen fått en fin färg. Ca 20 minuter.
 

Grönkålspaj med lowca...