0 Läs mer >>
 
4 portioner

4 kycklingfiléer
smör eller olja att steka i 
salt och peppar
 
4 dl vispgrädde
1 dl riven ädelost
1 tsk koncentrerad kycklingfond
 
Sätt ugnen på 175°.
Putsa kycklingfiléerna och bryn dem i en helt panna med smör eller olja.
Krydda med salt och peppar och lägg filéerna i en ugnsfast form.
Låt kycklingen gå färdig i ugnen (ca 15 minuter).
Koka under tiden upp grädden och smält ner osten i den och vispa ner fonden.
Låt såsen puttra i ett par minuter och smaka av med salt och peppar.
 
Servera såsen till kyckligen och klyftpotatis.

Kycklingfilé med ädel...

0 Läs mer >>
 
4 port

4 laxfiléer
salt, peppar, finhackad dill och persilja
4 dl creme fraiche
2 msk koncentrerad hummerfond
saften av 1/2 lime
1 pressad vitlöksklyfta
1 tsk sambal oelek
 
Sätt ugnen på 200 grader.
Lägg laxfiléerna i en ugsfast form och krydda med salt, peppar, dill och persilja.
Blanda creme fraiche, fond, linejuice, vitlök och sambald och häll över laxen.
Gratinera i ugnen ca 15 minuter.
 
Servera med en god sallad (eller pressad potatis).
 

Lax med syrlig hummer...

0 Läs mer >>
 
4 portioner

4 dl vispgrädde
2 dl mjölk
4 msk fiberhusk
6 ägg
en nypa salt
 
Blanda ihop alla ingredienser och låt svälla i fem minuter.
Stek pannkakorna, små eller stora, i en klick smör i en stekpanna.
Servera med en klick lättvispad grädde och färska bär eller sockerfri sylt.
Smör, sukrin och kanel passar också perfekt på!

LCHF-pannkakor

0 Läs mer >>
 
4 portioner

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
600 g grytbitar av nötkött
smör att steka i
400 g krossade tomater
5 dl vatten
2 köttbuljongtärningar
1 tsk strösocker (sukrin om man vill göra lchf-variant)
1 msk rödvinsvinäger
2 tsk oregano
2 lagerblad
1 kanelstång
1 krm mald nejlika
1 dl syltlök
salt och peppar
 
Skär löken i bitar och finhacka vitlöken och fräs allt i smör eller olja i en stor kastrull i ett par minuter.
Bryn grytbitarna tillsammans med löken så de får färg och tillsätt sedan krossade tomater, buljongtärningar, socker, vinäger, oregano, lagerblad, kanelstång och nejlika och låt sjuda i ca 2 timmar tills köttet är mört.
Tillsätt avrunnen syltlök och smaka av med salt och peppar.
 
Servera med ris eller haricot verts.
 

Stifado- kryddig grek...

0 Läs mer >>
 
2 portioner
 
1 mogen avocado
250 g frysta jordgubbar
2 msk vispgrädde
1/2 tsk vaniljpulver
 
Mixa ihop alla ingredienser i en blender som klarar av frysta bär.
Skopa upp i dessertskålar och servera tillsammans med lite färska bär.

Krämig jordgubbsglass...

0 Läs mer >>
 
4 port

4 kycklingfiléer
1 paprika
1 liten knippa salladslök
1/2 fänkål
2 1/2 dl grädde
1 msk koncentrerad kycklingfond
1 pressad vitlöksklyfta
1/2 dl finhackade färska örter (tex. timjan, basilika etc)
2 msk smält smör
salt och peppar
2 dl riven ädelost
 
Sätt ugnen på 225 grader.
Kärna ur och strimla paprikan.
Finhacka löken och fänkålen och lägg alla grönsaker i en ugnsfast form.
Blanda grädde, fond, vitlök och örter och häll över grönsakerna.
Bryn kycklingfiléerna i en het panna och salta och peppra.
Lägg kycklingfiléerna ovanpå och pensla dem med smöret.
Stek i mitten av ugnen i ca 10 minuter.
Ta ut och strö oster över och gratinera i ytterligare 10 minuter, till kycklingen är genomstekt.
 
Servera med en god sallad (eller färsk pasta) och lite färska örter.
 

Ostgratinerad örtagår...

0 Läs mer >>
 
4 portioner

12-16 kycklinglår eller kycklingklubbor
salt och peppar
100 g rumsvarmt smör
2 vitlöksklyftor
2-3 msk finhackad persilja
 
Sätt ugnen på 200 grader.
Rensa kycklinglåren från eventuella senor och bryn dem runtom på hög värme i en panna.
Lägg låren i en ugnsfast form med skinnet uppåt och salta och peppra.
Blanda smör med pressad vitlök och persiljan och klicka ut smöret över kycklingen och försök peta in smör under skinnet om det går.
Ställ in kycklingen i ugnen tills den är genomstekt (minst 72 grader i innertemp!) och höj sedan värmen till 275 grader.
Låt kycklingen få fin färg och ta sedan ut den.
 
Servera med en god sallad och bearnaisesås, eller lite kryddsmör om det finns kvar :)
 

Ugnsrostade kycklingl...

0 Läs mer >>
 
4 portioner

4 tjocka skivor oxfilé
2 hummrar
1-2 buntar färsk sparris
 
200 g rumsvarmt smör
1 knippe finhackad gräslök
1/2 msk worcestershiresås
flingsalt och nymald svartpeppar
 
Sätt ugnen på 150 grader och koka upp en stor kastrull med vatten.
Putsa filéerna fria från fett och senor och bryn dem hastigt runtom i en het panna. 
Salta och peppra och lägg dem i en ugnsfast form.
Låt gå färdiga i ugnen (Medium= 58 grader innertemp) meda du gör smöret.
Blanda smör, gräslök, worcestershiresås och smaka av med salt och peppar.
Ställ smöret i kylen tills det är dags för servering.
Lägg hummern i det kokande vattnet och låt koka ca 3 minuter.
Koka eller stek sparrisen mjuk i lite smör.
Ta upp hummern ur vattnet och rensa den så att du får loss klor och stjärt.
 
Servera oxfilén på varma tallrikar tillsammans med hummern, sparrisen och smöret. Och kanske en sallad om man vill :)

Surf 'n turf med spar...

0 Läs mer >>
 
4 port
 
500 g fiskfilé (tex. torsk, sej eller lax)
400 g räkor med skal
1/2 purjolök
1 fänkål
Smör att steka i
2 1/2 dl hönsbuljong
2 dl creme fraiche med smak av saffran och tomat
rivet skal av 1/2 apelsin
1 pressad vitlöksklyfta
2 msk färsk timjan (eller 1 msk torkad)
 
Skala räkorna och skär fisken och purjolöken i stora bitar och fänkålen i mindre bitar.
Fräs purjolök och fänkål i smör i en stekpanna.
Häll på buljong och crème fraiche och låt det koka upp.
Lägg i fisken och låt det sjuda på svag värme ca 5 min.
Lägg i räkorna och krydda med apelsinskal, vitlök och timjan.
 
 
Servera med vitlöksbröd, ris eller kokt potatis. Eller bara som den är :)
 

Ragoût de poisson- Sy...

0 Läs mer >>
 
4 port

500 g kycklingfilé
smör att steka i
1 tsk rosépeppar
0,5 tsk svartpeppar
1 tsk salt
2 vitlöksklyftor
1 kycklingbuljongtärning
4 dl grädde
 
Sätt ugnen på 200 grader.
Putsa kycklingen fri från fett och senor och skär den i bitar.
Krossa pepparn tillsammans med saltet.
Bryn kycklingen i smöret tillsammans med kryddorna och lägg sedan över den i en ugnsfast form.
Pressa ner vitlök i pannan och tillsätt smulad buljongtärning och grädde och låt koka ihop i någon minut.
Häll såsen över kycklingen och ställ in den i ugnen tills kycklinge är klar, ca 15 minuter.
 
Servera med en god sallad (eller ris).

Rosépepparkyckling

0 Läs mer >>
 
4 port
 
4 lövbiffar
4 msk dijonsenap
4 msk philadelphiaost
salt och peppar
½ dl vatten
smör att steka i
 
1 kålrot
2 msk dijonsenap
2 ½ dl vispgrädde
salt och peppar
 
Skala och skär kålroten i centimeterstora kuber.
Rör ut senapen i grädden, salta och peppra och blanda ner kålroten.
Koka på svag värme i ca 15 minuter tills den är genomkokt, rör om ibland så det inte bränner vid.
 
Bred ut philadelphiaost och dijonsenap på lövbiffarna och vik dem dubbla.
Salta och peppra och stek dem i smör i en het panna, ca 1 minut på varje sida.
Häll på vattnet och låt koka ytterligare någon minut.
 
Servera biffen tillsammans med kålroten.

Fylld lövbiff med sen...

0 Läs mer >>
 
4 port
 
600 g högrev
smör att steka i
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 paprika
10 champinjoner
2 msk paprikapulver
1 msk tomatpuré
2 tsk spiskummin
3 msk koncentrerad kalvfond
1 pkt krossade tomater
1 liter vatten
salt och peppar
 
Putsa köttet från senor och skär i små kuber.
Bryn köttet på hög temperatur i smör och lägg sedan över i en stor gryta.
Finhacka lök, vitlök, paprika och champinjoner och fräs tillsammans med tomatpuré, spiskummin och paprikapulver och häll sedan över det i grytan.
Häll på kalvfond, krossade tomater och vatten i grytan och koka tills köttet blivit mört.
 
Servera med en klick creme fraiche.

En typ av gulasch