0 Läs mer >>

Detta behöver du till ca 4 portioner:
4 kycklingfiléer
2 msk olja
1 dl hoisinsås
½ dl teriyakisås (man kan också ta 1 dl blackbeansås)
300 g nudlar
300 g vitkål
1 liten purjolök
250 g broccoli
salt och peppar

Gör såhär:
Sätt ugnen på 150°C.
Bryn kycklingfiléerna i lite av oljan och lägg dem i en ugnssäker form.
Blanda hoisinsås och teriyakisås och pensla kycklingfiléerna med hälften av såsen.
Sätt in mitt i ugnen ca 20 minuter eller tills innertemperaturen på kycklingen är 70°C.
Koka nudlarna enligt förpackningens anvisning och låt dem rinna av.
Blanda dem med resten av såsen.
Strimla vitkålen, ansa och skiva purjolöken och bryt broccolin i buketter.
Stek alla grönsaker i resten av oljan några minuter.
Vänd ner nudlar i grönsakerna och smaksätt med salt och peppar.
Servera kycklingen med nudlarna.


Chicken Shanghai med ...

0 Läs mer >>

Detta behöver du till ca 4 portioner:
4 bakpotatisar
100 g rökt skinka
2 ½ dl keso
1 dl creme fraiche
1 ask kryddkrasse
salt och peppar

Gör såhär:
Nagga potatisen ordentligt med en gaffel och slå in dem i folie.
Sätt potatisen i ugnen på 200 grader i ca 1-2 timmar.
Provstick med en sticka för att testa när potatisen är färdig, då ska den vara helt mjuk inuti.

Blanda keso och creme fraice med finhackad kryddkrasse.
Skär skinkan i små bitar och blanda ner i keson.
Smaka av med salt och peppar.

Servera potatisen med skinkröran och kanske ett bröd och en god sallad?

Bakad potatis med kry...

0 Läs mer >>

Detta behövs till ca 4 personer:
3-4 röda paprikor
500 g köttfärs
1 påse taco-kryddmix
1 dl vatten
3 dl riven ost

Gör såhär:
Fräs köttfärsen och blanda ner kryddmix och vatten.
Låt puttra tills köttfärsen är färdigstekt och vattnet ångat bort.
Skölj paprikorna och dela dem i två halvor.
Kärna ur paprikorna och fördela tacofärsen i dem.
Strö riven ost över dem och lägg i ugnsfast form i ugnen på 175 grader i ca 15 minuter tills paprikan är varm och osten har smält.
Servera med taco-tillbehör.


Tacofylld paprika

0 Läs mer >>

Detta behöver du till ca 2 personer:
1 påse Santa Maria chicken tikka masala kryddmix
2 stora kycklingfiléer
smör att steka i
1 dl vatten
2 dl creme fraiche

Gör såhär:
Rensa och skär kycklingen i lagom stora bitar.
Fräs dem i smör så att de får färg och blir nästan genomstekta.
Häll på kryddmixen och vatten och rör om ordentligt.
I med creme fraichen och låt puttra i ett par minuter tills kycklingen är helt genomstekt.

Servera med ris och en smaskig sallad!

Santa Marias Chicken ...

0 Läs mer >>

Detta behöver du till ca 4 portioner:
400 g kycklingfärs
1 ägg
1 scharlottenlök
2 vitlöksklyftor
en nypa salt, peppar och socker

400 g krossade tomater
1 vitlöksklyfta
1 msk koncentrerad kycklingfond
salt, peppar och oregano

Gör såhär:
Hacka löken och blanda med kycklingfärs, ägg och salt, peppar och socker.
Blanda det ordentligt och forma till små köttbullar.
Stek köttbullarna på medelvärme i smör tills de är genomstekta och har en fin yta.
Tillsätt krossade tomater, vitlök, kycklingfondo ch kryddorna i pannan och låt småputtra i någon minut.

Servera med kokt pasta och lite parmesanost!

Kycklingköttbullar i ...

0 Läs mer >>

Detta behöver du till ca 4 portioner:
5 stora mjöliga potatisar
1 purjolök
smör att steka i
1 tsk rosmarin
1 tsk dragon
1 tsk körvel
2 grönsaksbuljongtärningar
5 dl vatten
5 dl mjölk
2 dl creme fraiche
salt


Gör såhär:
Skär purjolöken i skivor och fräs i smör i en gryta.
Skiva potatisen och tillsätt den i grytan tillsammans med rosmarin, dragon, körvel, buljongtärningar och vatten.
Låt koka tills potatisen blivit mjuk (ca 15 minuter).
Mixa ihop allt till en slät smet, gärna med en mixerstav.
Blanda ner mjölk och hälften av creme fraichen.
Låt koka upp och smaka av med salt.

Servera med en klick creme fraiche och ett gott bröd.

Potatis- och purjolök...

0 Läs mer >>

Detta behöver du till ca 4 portioner:
600 g benfri vit fiskfilé (t.ex. torsk eller hoki)
1 tsk salt
3 dl grädde
1-2 dl salsa (hot eller medium)
2 dl riven ost
½ msk tacokrydda
10-15 krossade tortillachips
½ tsk chiliflakes


Gör såhär:
Lägg fisken i en ugnsfast form och salta.
Blanda grädde, salsa, ost och tacoskrydda och häll över fisken.
Häll de krossade chipsen över fisken och sprinkla chiliflakesen över för lite sista sting.
Gratinera i ugnen på 225 grader i ca 25 minuter eller tills fisken är klar.

Servera gärna med potatis och sallad.

Tacosfisk

0 Läs mer >>

Detta behöver du till ca 15-20 pannkakor:
1 liter mjölk
1 nypa salt
vetemjöl (ca 5-6 dl)
5 ägg
smör att steka i

Gör såhär:
Häll upp mjölken i en rymlig bunke och blanda ner saltet.
Vispa ner lite mjöl i taget så att det inte blir klumpar.
Det är svårt att säga hur mycket mjöl det ska vara så man får gå lite på känn.
Knäck till sist i 5 ägg och vispa ordentligt.
Stek pannkakorna i smör på ganska hög värme.

Serveras helst med smör och socker, men man får förstås ha på vad man vill :)

Pappas pannkakor

0 Läs mer >>

Detta behöver du till ca 4-6 portioner:
1 kg rostbiff (hel bit)
2 äggvitor
500 g grovsalt
2-3 vitlöksklyftor
smör att steka i

Gör såhär:
Bryn hela rostbiffen runtom i en het stekpanna så att den får färg.
Skär små snitt i biffen och tryck ner vitlöskklyftorna i dem.
Vispa äggvitorna lätt och blanda ner allt salt så att det blir till en tjock smet.
Täck hela biffen med saltet och lägg i en ugnsfast form som är precis tillräckligt stor så att den får plats.
Ställ in formen med biffen i ugnen på ca 80 grader och låt den stå i ca tre timmar.
Använd gärna en stektermometer för att se till att den har rätt temperatur i mitten.
Rare: 55-60 grader.
Medium: 60-65 grader.
Well done: 65-70 grader.

Ta ut den ur ugnen när den uppnått önskad temperatur och täck med folie i ca 15 minuter.
Ta bort saltet från köttet och skär upp o skivor och servera.

Saltbakad rostbiff

0 Läs mer >>

(45% kolhydrater)

 

Detta behöver du till ca 20-25 bullar:
Deg:
50 g jäst
150 g smör
5 dl mjölk
1 tsk salt
1 dl strösocker
1 ½ tsk mald kardemumma
14-15 dl vetemjöl

Fyllning:

150 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
1 msk mald kanel

Pensling:

1 ägg
pärlsocker

Gör såhär:
Smula jästen i en bunke.
Smält smöret och och blanda med mjölken.
Värm upp degspadet till 37 grader och häll över jästen.
Blanda så att jästen löser upp sig.
Tillsätt salt, socker, kardemumma och nästan allt mjöl.
Arbeta degen tills den är blank, smidig och släpper från kanterna.
Låt degen jäsa under bakduk i ca 30 minuter eller till dubbel storlek.

Sätt ugnen på 225°.
Blanda alla ingredienser till fyllningen till en slät smet.
Arbeta degen på lätt mjölat bakbord.
Dela den i två delar och kavla varje del till en stor rektangel (ca 30x45 cm).
Fördela fyllningen på rektanglarna  och vik degen dubbelt, med långsidorna mot varandra.
Skär tvärsöver i ca 2 cm breda remsor.
Skär ytterligare ett snitt genom nästan hela remsorna, så att remsorna istället
ser ut som ett par byxor.
Tvinna, tänj och vrid remsorna och forma till en knut med ändarna underst.
Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper och evntuellt i formar.
Låt bullarna jäsa under bakduk i ytterligare 30 minuter.

Vispa upp ett ägg och pensla över bullarna.
Strö över pärlsocker på bullarna och grädda dem i mitten av ugnen i 8-10 minuter.
Låt svalna på galler under bakduk.

Kanel- och kardemumma...

0 Läs mer >>
Nytt år, ny vecka, ny matsedel.

Det känns riktigt bra att kicka igång detta år med denna matsedel. Det kommer bli ett bra år, det känner jag på mig!

Då kör vi!

Måndag: Kycklingfilé med Cattis indiska veggotjohej
Tisdag: Farmors goda köttfärsgryta
Onsdag: Potatis- och purjolökssoppa
Torsdag: Tacosfisk
Fredag: Korvstroganof med ris
Lördag: Grillad biff med potatis och färska majskolvar
Söndag: Lax i hummersås

 



Årets första matsedel...

0 Läs mer >>

Detta behöver du till ca 6-8 portioner:
ca 1 kg benfritt nötkött (t.ex. bog eller högrev)
smör att steka i
4 msk vetemjöl
1 dl vatten
3-4 dl rödvin
1 köttbuljongtärning, smulad
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
2 lagerblad
1 tsk timjan
2 pressade vitlöksklyftor
1 gul lök, klyftad
3 morötter, skivade
1 purjolök, skivad
10 små steklökar, skalade
2 msk hackad persilja

Gör såhär:
Skär köttet i bitar (ca 3x3 cm).
Stek i smöt i en stekpanna så att de bara får lite färg på utsidan.
Lägg över köttet i en stor gryta och strö över mjölet och rör om.
Häll vattnet i stekpanna och vispa upp stekskyn och häll över det i grytan tillsammans med rödvinet.
Tillsätt smulad buljongtärning, salt och kryddorna, vitlök och gul lök.
Koka grytan på svag värme under lock i ca 1 timme.

Tillsätt skivade morötter, purjo, steklökar och persilja.
Förtsätt kokningen ca ½ timme. Späd eventuellt med mer vatten eller vin.

Servera med ris eller kokt potatis.

Boeuf Bourgignon