0 Läs mer >>
 
 
20-30 bitar
 
2 ägg
3 dl strösocker
150 g smält smör
1,5 dl mjölk
4 dl vetemjöl
4 msk kakao
1 msk vaniljsocker
1 msk bakpulver

Glasyr:
112,5 g smält smör
3,75 dl florsocker
2,25 msk grädde
1,5 tsk vaniljsocker

Dekorera:
50 g blockchoklad

 

Sätt ugnen på 225 grader.
Smält smöret.
Vispa ägg och socker fluffigt.
Blanda mjöl, siktad kako, vaniljsocker och bakpulver och tillsätt i äggvispet.
Blanda i smör och mjölk.
Grädda i bakplåtsklädd långpanna (ca. 30x40cm) i 12-15 minuter.
Pröva med sticka om den är klar.
Grädda inte för länge.
Låt kakan kallna helt.

Glasyren:
Smält smöret och blanda i resten.
Rör om tills det blandat sej till en slät smet.
Bred den varma glasyren över den kalla kakan och låt stelna.

Dekorera:
Smält lite choklad som ringlas över glasyren.
Låt stelna och skär sedan i rutor.

 

Drömtårta i långpanna

0 Läs mer >>
 
 
4 portioner
 
4 bitar oxfilé (ca 500 g)
smör att steka i
salt och peppar
 
1 kg delikatesspotatis 
smör
salt och peppar
 
Receptet på såsen finns HÄR
 
Sätt ugnen på 200°C på grillvärme.
Skrubba potatisen men behåll skalet på.
Koka potatisen i lättsaltat vatten tills den är nästan klar.
Häll av vattnet och lägg potatisarna på en bakplåtspapperklädd plåt.
Ta en sked, eller liknande, och tryck till varje potatis lätt så att den krossas, men utan att den faller isär helt.
Smält smör och pensla över potatisen och krydda med salt och peppar.
Ställ på grillvärmen i ugnen i ca 10 minuter tills de fått fin färg.
 
Krydda köttet med salt och peppar och stek i generöst med smör.
 
Servera köttet med potatisen och rödvinssås. 

Oxfilé med crashed po...

0 Läs mer >>
 
 
4 portioner
 
4 stora potatisar
salt
smör att steka i 
 
2-3 dl smetana eller creme fraiche
100-150 g löjrom
1 röd lök
gräslök
citronskivor
 
Skala potatisen och riv den grovt.
Hetta upp en stekpanna med smör.
Klicka ut en fjärdelel av potatisen i pannan och platta till till en platt pannkaka och salta.
Låt fräsa i ett par minuter på varje sida, gör fyra rårakor och håll dem varma tills det är dags för servering.
 
Servera rårakorna med en klick smetana, löjrom och finhackad rödlök.
Toppa med lite gräslök och en citronskiva.

Rårakor med smetana, ...

0 Läs mer >>
 
4 portioner
 
4 bitar oxfilé (á 150 g)
1 tsk salt
1 tsk grovmald svartpeppar
2 msk smör
 
Potatisrulle:
4 frysta smördegsplattor
600 g svalnad, kokt potatis
salt och peppar
1 ägg
100 g riven västerbottenost
 
Balsamsås:
1 schallottenlök
1 liten morot
1 liten bit rotselleri
1 msk + 50 g rumsvarmt smör
1,5 dl vatten
0,5 dl balsamvinäger
0,5 dl japansk soja
  
Ta fram köttet så att det är blir rumstempererat medan tillbehören görs.
 
Potatisrulle:
Sätt ugnen på 225°C.
Tina smördegen enligt förpackningens anvisning.
Mosa potatisen.
Kavla ut smördegen något och strö potatisen över plattorna.
Salta och peppra och rulla ihop. 
Skär rullarna i skivor och ställ dem, med snittytan nedåt på en bakplåtspapperklädd plåt.
Vispa upp ägget lätt och pensla lite på varje stubbe och strö lite ost över varje.
 
Sås:
Skala och finhacka lök, morot och selleri och fräs alltsammans i en kastrull i smör i ca 3 minuter.
Tillsätt vatten, vinäger och soja och låt puttra i ca 5 minuter. 
Vispa ner 50 g smör och ta kastrullen från plattan.
 
Grädda potatisrullarna mitt i ugnen 15-20 minuter.
 
Knyt eventuellt stesnöre runtom köttet så att det behåller formen.
Krydda köttet med salt och peppar och bryn det på båda sidor i smör i en stekpanna.
Lägg köttet på ett ugnssäkert fat och stek färdigt bredvid potatisrullarna i ca 10 minuter, tills innertemperaturen är ca 56 °C.
 
Servera tournedosen med såsen, potatisrullar och smörfrästa bitar av kronärtskocksbottnar eller svamp.

Tournedos med balsams...