0 Läs mer >>



Detta behöver du till ca 40 st:
600 g köttfärs
1 dl grädde
3 msk ströbröd
1 msk socker
1 msk salt
1 tsk vitpeppar
1 gul lök

 
Gör såhär:
Häll upp grädde och ströbröd i en bunke, rör om och låt stå och dra sig en liten stund.
Hacka en lök fint och blanda ner i grädden tillsammans med kryddorna.
Om man inte vill ha så stora lökbitar i kan man köra lite med en mixerstav i nu.
Blanda ner köttfärsen ordentligt och forma till små bollar.
Lägg köttbullarna på en smord långpanna och grädda i ugnen i 200 grader i 15-20 minuter.
Om man vill ha lite mer stekyta på bullarna kan man steka dem i en stekpanna lite hastigt i smör på ganska hög värme.


Stuvade makaroner:
1 liter mjölk
5 dl gammeldags makaroner
salt och vitpeppar

Gör såhär:
Koka upp mjölken med salt och vitpeppar.
Låt makaronerna koka i mjölken på svag värme i ca 25 minuter eller tills makaronerna blivit mjuka.
Klart att servera!

 

Klassiska köttbullar ...

0 Läs mer >>
Jag har funderat och funderat och funderat på hur jag skulle tillaga torsken som legat i frysen och väntat på att jag skulle bestämma mig. M har lite svårt för fiskgratäng, vanlig panerad torsk är lite gjort och torsk med äggsås låter ju faktiskt inte så roligt alls.
Vad finns det då kvar att laga?

Hittade detta recept på Hannas kokvrå och bestämde mig för att testa det! Och vet ni vad? Det var riktigt gott! Nu återstår bara att se vad M tycker, eftersom han får det i matlåda imorgon :)



Detta behövs till ca 4 portioner:
400 g halvtinad torskfilé (går nog bra med hoki också)
2 tsk vetemjöl
2 dl grädde
2 msk chilisås
2 krm chilipeppar
2 tsk finhackad dill
1 dl riven ost
salt och citronpepapr


Gör såhär:
Dela fisken i portionsbitar, salta och peppra.
Smörj en ugnsform och pudra den med mjöl och lägg ner fiskbitarna i formen.
Blanda grädde, chilisås och dill och häll det över laxen.
Strö på ost. Grädda i mitten av ugnen tills osten smält och fisken precis är genomkokt, 15-20 minuter.

Jag serverade med bulgur och sallad, men jag kan tänka mig att det passar bra med potatis eller ris också!

Torsk i chilisås med ...

0 Läs mer >>
Detta måste jag säga är nog perfekt mat för kylskåpsrensning. Pytt! Man tager lite av det man haver, hackar, blandar, steker, äter. Enklare än så blir det väl inte? Och guuud vad gott det var också!

Här är receptet på laxpytten som det blev till middag i det här hushållet ikväll!



Detta behöver du till ca 4 portioner:
500 g skinn- och benfri lax
300 g fast potatis
1 rödlök
6 sparrisar
1 gul paprika
salt och citronpeppar
smör eller olja att steka i
1 dl färska handskalade räkor

Romsås:
2 dl creme fraiche
40 g röd stenbitsrom (typ en halv liten burk)
1 msk finhackad dill

Gör såhär:
Skölj och skala potatisen.
Skär potatis, lax och paprika i små "tärningar".
Fräs potatisen lite snabbt i smör i en stekpanna så att den får färg.
Smörj en ugnsfast form och lägg i potatisen.
In i ugnen med potatisen på 200 grader i ca 10 minuter.
Fin hacka löken och skär paprikan, sparrisen och laxen i munsbitar.
Fräs löken, laxen, sparrisen och paprikan i en stekpannan och krydda med salt och citronpeppar.
Låt gojsa ihop sig i pannan lite medan du vispar ihop såsen.
Häll på lite vatten om du känner att det håller på att brännas vid.
Servera pytten med såsen och njuuut!

Såsen:
Blanda ingredienserna. Klart!

Laxpytt med romsås oc...

0 Läs mer >>
Imorse när jag vaknade ställde jag mig och stekte dessa godingar till frukost. Som en blandning av plättar och sockerkaka typ. Haha. Lyxfrukost blev det denna lördag i alla fall! Receptet hittade jag i arkiven på den underbara bloggen Matplatsen!






Detta behöver du till ca 10 st:
2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
5 msk socker
1 ägg
3/4 dl mjölk

smör att steka i
strösocker att vända dem i

Gör såhär:
Blanda de torra ingredienserna för sig.
Vipsa ägg och socker lite lagom fluffigt.
Tillsätt mjölken och de torra ingredienserna och vispa till en jämn smet.
Stek krabbelurerna i smör på medelvärme, ca 3 min/sida, så de får fin färg.
Vänd dem sedan i strösocker (om man vill kan man blanda ner lite kanel i sockret innan man vänder dem i det, supergott!).

Smaaaaaklig måltid!

Smaskiga krabbelurer

0 Läs mer >>

Min pojkvän är en riktig sucker för typsik vardags-mat. Svenssons vardagsmat! Eller barnmat som min mamma brukar säge. Hehe.
Så när jag är här blir det ofta enkla vardagsrätter som faller även honom i smaken.

Idag blev det spaghetti med matig köttfärssås med en touch av curry!


Detta behöver du till ca 4 portioner:
500 g köttfärs
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 morötter
400 g krossade tomater
1 tsk köttbuljong
2 tsk curry
100 g majs

Gör såhär:
Hacka gul lök, pressa vitlöken, skala och riv morötterna.
Fräs grönsakerna tillsammans med köttfärsen tills nästan all vätska kokat bort.
Ös i krossade tomater, köttbuljongen, curryn och majsen.
Låt puttra ett par minuter.
Servera med pasta, klart!

Kimmis köttfärssås

0 Läs mer >>
Ååh vad gott det här blev! Slängde ihop en matlåda igårkväll av rester i kylen och det blev så himla gott att jag måste skriva ner det här innan jag glömmer bort hur jag gjorde!

Glömde fota det men bild dyker upp när jag gör det nästa gång, för tro mig, det kommer att bli en nästa gång!

Detta behöver du till ca 4 personer:
1 grillad kyckling
3 dl grädde
senap (funkar nog med vilken som helst men jag gjorde en blandning av vanlig senap, dijonsenap, sötstark senap och grovkornig söt senap, man tager vad man haver)
2 msk koncentrerad kycklingfond
1 dl riven parmesanost
salt och peppar

Gör såhär:
Rensa och hacka den grillade kycklingen i lagom stora munsbitar.
Fräs på kucklingen i stekpanna och salta och peppra.
Häll på grädde, fond och senap och låt småputtra i ett par minuter.
Blanda till sist ner parmesanosten.

Servera med pasta, klart!

Pasta med kyckling i ...