0 Läs mer >>
 
 
 
4 portioner
 
3 dl ris
6 dl vatten
2 msk smör
1 1/2 msk vetemjöl
2 1/2 dl mjölk
1 1/2 dl rysk yoghurt
2 vitlöksklyftor
1/2 tärning grönsaksbuljong
1 msk dijonsenap
1 msk torkad oregano
1 tsk flytande honung
600 g torskrygg
salt och peppar
1 citron
1/2 burk lättorkade tomater
 
Koka riset enligt förpackningens anvisning.
 
Smält smöret och vispa ner mjölet.
Fortsätt vispa i mjölken, lite i taget, och den ryska yoghurten.
Pressa ner vitlöken i såsen och smula ner buljongtärningen.
Blanda ner dijonsenap, oregano och honung.
Låt småkoka i ett par minuter.
 
Skär torsken i 2x3 cm stora bitar och krydda med salt och peppar.
Finriv citronskalet och strö över fisken.
Lägg ner fisken i grytan och puttra under lock i 7-10 minuter eller tills fisken är klar.
Finhacka de torkade tomaterna och rör ner i grytan mot slutet.
 
Servera fiskgrytan med riset och gräna ärter.

Torskgryta med lättor...

0 Läs mer >>
 
 
 
4-6 portioner
 
1 aubergine
salt och peppar
olivolja
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
500 g kalkonfärs
2 msk tomatpuré
1 burk (ca 400 g) krossade tomater
1 msk torkad rosmarin
1 msk torkad oregano
1 krm torkade chiliflakes
2 dl mjölk
2 dl rysk yoghurt
1 paket färska lasagneplattor
1 paket mozzarella
 
Sätt ugnen på 250°C.
Skär auberginen i ca 1 cm tjocka skivor och lägg dem utspridda på en bakplåtspappersklädd plåt.
Krydda med salt och peppar och ringla olivolja över dem.
Rosta dem högt upp i ugnen i ca 15 minuter.
 
Finhacka löken och vitlöken och fräs tillsammans med kalkonfärsen.
Tillsätt tomatpuré, krossade tomater, rosmarin, oregano och chiliflakes och låt sjuda i ca 5 minuter.
Ta pannan från värmen och blanda ner mjölk och yoghurt.
 
Varva lasagneplattor, aubergineskivor och köttfärssås.
Avsluta med köttfärssås och skivad mozzarella.
 
Gratinera i nedre delen av ugnen i ca 15 minuter.
 
Servera lasagnen med en god sallad och vitlöksbröd.

Kalkonfärslasagne med...

0 Läs mer >>
 
 
8-10 portioner
 
1 1/2 dl vetemjöl
2 1/2 dl havregryn
1 nypa salt
100 g smält smör
1 dl riven kokos
1/2 dl ljus sirap
1 dl farinsocker
 
Fyllning:
ca 3 päron
1 äpple
1 tsk mald kanel
2 krm mald kardemumma
1/2 dl strösocker
 
Sätt ugnen på 200°C.
Nyp ihop vetemjöl, havregryn, salt och smör till en smulig massa.
Tillsätt resten av ingredienserna och blanda ihop allt till en smuldeg.
 
Fyllning:
Skala päronen och äpplet och skär dem i klyftor.
Lägg dem blandat i botten på en pajform.
Pudra över kanel, kardemumma och strösocker.
 
Smula degen över frukten.
Grädda pajen längst ner i ugnen i 30-35 minuter.
 
Servera pajen ljummen med glass eller vaniljsås.

Knäckig päronpaj

0 Läs mer >>
 
 
ca 5 rullar, 4 portioner
 
4 dl kortkornigt sushiris
4 dl vatten
4 msk risvinäger 
4 tsk strösocker
1 tsk salt
5 ark Nori
 
Jag fyllde mina med:
Majonnäs
Gurkstavar
Surimisticks
 
Till servering:
Japansk soja
Wasabipasta
inlagd ingefära
 
Börja med att skölja riset NOGGRANT i kallt vatten.
Lägg riset i en kastrull och häll på 4 dl vatten och låt stå under lock (ej på värme) i ca 30 minuter.
Koka upp riset under lock och sänk sedan värmen så att riset får sjuda klart. 
Riset är klart när allt vatten kokat in, men se till att det inte bränner vid i botten när vattnet är borta!
Ta kastrullen från värmen och låt stå under lock i ca 10 minuter.
Blanda ner vinäger, socker och salt och lägg över riset i en bunke.
Sätt plastfolie över bunken och låt riset svalna i rumstemperatur.
 
Lägg ett Noriark på en bambumatta (funkar utan bambumatta också men det är billigt och SÅ mycket lättare med en!) och fördela ett lager ris jämnt över arket. Man ska kunna glimta arket lite här och där genom riset, då är det lagom tjockt. Lämna någon centimeter av arket i överkanten utan ris.
Lägg på den fyllning du vill ha, i en linje tvärs över riset, i samma riktning som bambustavarna i mattan.
Med hjälp av bambumattan, rulla ihop hela arket.
Blöt eventuellt den tomma delen av arket med lite vatten så fäster det lättare ihop.
Rula, rulla, rulla tills rullen känns kompakt och har en bra form. 
Låt rullen vara rullad tills det är dags för servering.
 
Vid servering skärs rullen i skivor.
Servera med japansk soja, wasabipasta och inlagd ingefära.
 
おいしい食事 !

Maki sushi

0 Läs mer >>
 
 
 
4 portioner
 
350 g pasta (t.ex. fusilli)
250 g färsk broccoli
 
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
100 g palsternacka
500 g köttfärs
150 g soltorkade tomater
2 msk tomatpuré
2 msk grekisk kryddblandning, t.ex. Heureka
1 pkt passerade tomater
2 dl vatten
1/2 grönsaksbuljongtärning
1 tsk honung
salt och peppar
 
1/2 kruka färsk basilika
1 dl rysk yoghurt
 
Koka pastan enligt förpackningens anvisning.
Skölj broccolin och bryt i små buketter, skiva stjälken tunt.
Låt broccolin koka med i pastavattnet de sista 2-3 minutrarna.
 
Finhacka löken och vitlöken och finriv palsternackan.
Fräs löken, palsternackan i lite mör eller olja och tillsätt sedan köttfärsen.
Låt fräsa i ett par minuter tills allt fått fin färg.
Tillsätt soltorkade tomater, tomatpuré, kryddblandning, passerade tomater, vatten, buljongtärning och honung.
Smaka av med salt och peppar.
Låt puttra i ett par minuter.
 
Strimla basilikabladen och strö över köttfärssåsen precis innan servering.
 
Servera köttfärssåsen med pastan, broccolin och en klick rysk yoghurt.
 
 

Köttfärssås med greki...

0 Läs mer >>
 
 
4 portioner
 
600 g laxfilé i 4 portionsbitar
2 dl couscous
1 msk olivollja
1 kruka färsk dill
2 dl matyoghurt
1 citron
salt och peppar
 
Sätt ugnen på 175°C.
Lägg laxen i en ugnsfast form och krydda med salt och peppar och ställ laxen i ugnen i 15-20 minuter, tills den är klar.
 
Koka upp 2 dl vatten med lite salt i.
Blanda ner couscousen och ta kastrullen från värmen.
Låt couscousen dra under lock i ca 5 minuter.
Finhacka dillen och blanda, med en gaffel, ner den och olivoljan i couscousen.
 
Riv citronskalet fint och blanda med yoghurten.
Smaka av med salt. 
 
Servera laxen med couscousen och såsen och en god sallad.

Lax i ugn med dillcou...