0 Läs mer >>
 
 
 
 
20-24 bitar
 
4 ägg
3 dl strösocker
250 g rumsvarmt smör
1 msk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
5,5 dl vetemjöl
2 dl krossad, avrunnen, ananas
1 dl mjölk
 
Sätt ugnen på 175 °C.
Smöra och bröa en långpanna.
Vispa ägg och socker poröst.
TIllsätt smöret och vispa en stund till.
Tillsätt bakpulver, vaniljsocker, mjöl, ananas och mjölk och blanda ihop till en smet.
Bred ut smeten i långpannan och grädda kakan i mitten av ugnen i 30-35 minuter.
Känn efter med en provsticka att kakan är klar.
Låt kakan svalna innan du pudrar florsocker över och skär i rutor.
Servera rutorna som de är eller tillsammans med en klick vispad grädde.

Ananaskaka

0 Läs mer >>
 
 
4 portioner
 
2 gula lökar eller 2 stora schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
500 g kantareller 
olja till stekning
800 g blandfärs 
salt, vit- eller svartpeppar ur kvarn
5 dl crème fraiche
4 msk majonnäs
4 dl riven ost, gärna lagrad cheddar
 

Värm ugnen till 200 grader.
Skala och skiva löken tunt.
Skala vitlöksklyftorna och krossa dem med en kökskniv.
Rensa kantarellerna.
Häll lite olja i en stekpanna och fräs lök, vitlök och svamp tills det får lite färg.
Putta upp röran mot pannans kant och bryn köttfärsen.
Blanda den med svamp- och lökblandningen.
Salta och peppra och fyll en ugnsfast form med köttfärsröran.
Blanda crème fraiche och majonnäs i en skål.
Bred blandningen över köttfärsfyllningen och toppa med osten.
Gratinera i ugnen i 20–30 minuter.

Servera med en fräsch sallad.

Kantarell- och köttfä...

0 Läs mer >>
 
 
4 portioner
 
1 röd spansk peppar
1 schallottenlök
smör eller olja att steka i
2 burkar avrunnen majs, á ca 150 g 
1 hönsbuljongtärning
4 dl vatten
1 burk kokosmjölk, á 400 ml
salt
 
Skölj, kärna ur och finhacka chilin och schallottenlöken.
Fräs chilin och löken i smör eller olja i någon minut och tillsätt sedan majsen.
Smula ner buljongtärningen och häll på vattnet och låt alltsammans koka upp.
Tillsätt kokosmjölk och mixa soppan slät.
Låt koka upp igen och smaka av med salt.
 
Servera soppan med ett gott bröd.

Het majssoppa