0 Läs mer >>
 
 
 
 
4 portioner
 
600 g vit fiskfilé (tex. sej, torsk eller alaska pollock)
3 dl vatten
3 msk vetemjöl (eller annan redning)
1-2 tsk curry
1 fiskbuljongtärning
1 dl grädde eller mjölk
 
Torka av fiskfiléerna med hushållspapper, salta dem och lägg åt sidan.
Vispa ihop vatten, mjöl och curry.
Vispa ner smulad buljongtärning och grädde.
Låt koka upp och småputtra i ett par minuter.
Lägg ner fisken och låt sjuda tills den är genomkokt.
 
Servera med nykokt ris och en god sallad.

Fisk i godaste currys...

0 Läs mer >>
 
 
4 portioner
 
1 gul lök
1 tsk smör eller olja
2 dl grädde
2 dl creme fraiche
1 tsk koncentrerad kalvfond
salt och peppar
 
Skala och skär löken i tunna skivor.
Fräs löken mjuk i smör eller olja i en kastrull utan att den får färg.
Häll på grädde, creme fraiche och kalvfond.
Låt småputtra i ett par minuter och smaka av med salt och peppar.
 
Såsen passar perfekt till pannbiff eller köttfärslimpa!

Krämig löksås

0 Läs mer >>
 
 
4 portioner
 
Pajskal:
4 dl vetemjöl
50 g smör
1 dl mjölk 
1 tsk bakpulver
 

Fyllning:
300 g varmrökt lax i bit
150 g färsk spenat
1 gul lök
150 g riven Västerbottenost
3 dl creme fraiche
3 ägg
salt & peppar

Romsås:
2 dl creme fraiche
röd stenbitsrom
1 msk finhackad dill

 

Sätt ugnen på 200°C.

Blanda ingredienserna till degen till en smidig deg och tryck ut i en pajform.

Degen behöver inte förgräddas.

Hacka spenaten och finhacka löken.

Fräs i lite smör eller olja till vätskan försvunnit.

Dela laxen i bitar och strö den tillsammans med spenat och lök i pajskalet.

Salta och peppra.

Blandacreme fraiche, ägg och ost och häll över pajen.

Grädda pajen i mitten av ugnen i 30-40 minuter. 

Tills äggstanningen stannat och fått en fin färg.

 

Blanda ingredienserna till såsen och servera den till pajen tillsammans med en god sallad och kanske en bit bröd

Krämig laxpaj med rom...

0 Läs mer >>
 
 
ca 40 st
 
Mördeg
1/2 dl strösocker
200 g smör
5 dl vetemjöl
 
Kokostäcke
5 äggvitor
2 1/2 dl strösocker
5 dl kokosflingor
 
Fyllning
1 dl fast hallonsylt
 
Mördeg:
Sätt ugnen på 175°C.
Arbeta snabbt ihop ingredienserna i en matberedare eller för hand.
Kavla eller platta ut degen till en rektangel, ca 30x30 cm, på en bakplåtspappersklädd plåt.
Grädda kakan nästan färdig mitt i ugnen, 10-15 minuter.
 
Kokostäcke:
Blanda ingredienserna till kokossmeten i en kastrull.
Sjud smeten på svag värme tills den tjocknat. 
Obs! Den får inte koka!
Ta kastrullen från värmen. 
 
Fyllning:
Höj värmen på ugnen till 200°C.
Bred sylt jämnt över den varma mördegen. 
Bred kokossmeten ovanpå.
Grädda kakan färdig tills kokostäcket fått gyllene färg, ca 7 minuter.
 
Skär kakan i rutor medan den är varm och låt den sedan svalna.

Hallon- och kokosruto...

0 Läs mer >>
 
 
ca 24 bitar
 
200 g rumsvarmt smör
3 dl strösocker
3 ägg
rivet skal och saften av 1 lime
3/4 dl mjölk
4 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
 
Topping
50 g rumsvarmt smör
2 1/2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
rivet skal och saft av 1 lime
400 g färskost
100 g färska bär
 
Sätt ugnen på 200°C.
Vispa smör och socker poröst.
Tillsätt äggen, ett i taget, och vispa mellan varje.
Tillsätt det rivna limeskalet, limesaften och mjölken till äggsmeten.
Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en skål.
Vänd ner mjölblandningen i smeten.
Häll smeten i en bakplåtspappersklädd långpanna.
Grädda kakan mitt i ugnen i ca 20 minuter och låt den sedan kallna.
 
Rör smör, florsocker och vaniljsocker till toppingen smidigt.
Blanda ner rivet skal av lime och limesaft samt färskosten.
Bred eller spritsa krämen på den avsvalnade kakan.
 
Skär kakan i rutor och toppa med färska bär.
 
 

Limerutor