0 Läs mer >>
 
4 portioner
 
2 stora mjuka päron
5 dl vispgrädde
1 tsk vaniljpulver
1 burk kondenserad mjölk
Chokladsås (färdig på tub eller hemgjord)
 
Mixa nötterna länge, tills det blir som ett nötmjöl.
Skala päronen och mixa dem till en jämn smet.
Vispa grädden fluffig.
Vänd ihop alla ingredienser med den kondenserade mjölken.
Häll upp smeten i en form och ringla chokladsås över (rör runt lite om du vill ha det mer blandat) frys i minst 8 timmar innan servering.

Päron- och chokladgla...

1 Läs mer >>
 
ca 10 bitar
 
3 ägg
2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
½ dl rumsvarm mjölk
 
Kanelsmörkräm:
150 g rumsvarmt smör
2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
1-1,5 msk mald kanel
1 äggula
 
Garnering:
Strösocker
Kanel
Pärlsocker
 
Botten:
Sätt ugnen på 250 grader.
Klä en långpanna, ca 30x30 cm, med bakplåptspapper.
 
Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt.
Blanda ihop vetemjöl och bakpulver i en skål.
Sikta och vänd ner de torra ingredienserna omväxlande med mjölken i smeten tills den blir jämn.
 
Häll smeten i långpannan och bred ut den med hjälp av en slickepott.
Grädda bottnen mitt i ugnen i ca 5 minuter.
 
Strö lite strösocker och kanel på ett nytt bakplåtspapper och stjälp upp bottnen på den.
Dra bort det första pappret från bottnen, pensla det med lite kallt vatten så lossnar det lättare.
 
Kanelsmörkräm:
Vispa smör, florsocker, vaniljsocker och kanel i en bunke.
Tillsätt äggulan och fortsätt vispa till en jämn smet. 
Bred ut smörkrämen på bottnen och rulla försiktigt ihop den från långsidan med hjälp av pappret. 
 
Lägg rulltårtan med skarven nedåt, i kylskåp i minst 30 minuter innan du skär den i skivor.
Garnera eventuellt skivorna med pärlsocker för den rätta kanelbulleeffekten.

Kanelbullerulltårta

1 Läs mer >>
 
4 portioner
 
200 g skalade räkor
1/3 purjolök
125 g broccolibuketter
½ röd paprika
1 msk neutral olja
1-2 rivna vitlöksklyftor
1 m sk curry
4 dl grädde
1 dl vatten
½ dl mango chutney
salt
 
3 dl ris
 
Koka riset enligt förpackningens anvisning.
 
Låt räkorna rinna av om de varit frysta eller legat i lake.
Skär purjolök, broccoli och paparika i ungefär lika stora bitar.
 
Hetta upp oljan i en stekpanna och fräs alla grönsaker i curry och vitlök på medelvärme tills de mjuknat något.
Häll på grädde, vatten och mango chutney.
Låt alltsammans sjuda ca 3 minuter.
Vänd ner räkorna och smaka av med salt.
 
Servera räkgrytan tillsammans med det nykokta riset.

Curryräkor med ris

0 Läs mer >>
4 portioner
 
200 g kantareller
1 gul lök
2 msk rapsolja eller smör
400 g sojafärs
2 dl grädde
½ msk koncentrerad grönsaksfond
4 krossade enbär
2 tsk timjan
1 msk rårörda lingon
salt och eppar
 
Fräs kantarellerna i en torr stekpanna tills de har släppt sin vätska. 
Hacka löken fint.
Rör ner lök, olja eller smör och sojafärs bland kantarellerna och låt steka med i ett par minuter.
Häll på grädde, grönsaksfond, krossade enbär och timjan. 
Låt nästan all vätska koka in.
Blanda till sist ner råröda lingon och smaka av med salt och peppar.
 
Servera grytan med kokt potatis och en god sallad.

Vegetarisk skogspanna...

0 Läs mer >>
 
 
4 portioner
 
400 g pasta, t.ex. penne
350 g blandad svamp
2 schallottenlökar
1 vitlöksklyfta
150 g vällagrad ost
2 msk smör
salt och peppar
2,5 dl mellangrädde
1 tsk vit tryffelolja
 
Koka pastan enligt förpackningens anvisning.
 
Rensa svampen och skär den i mindre bitar.
Skala och finhacka schalottenlök och vitlök.
Riv osten.
 
Stek svampen i smör tills den släppt ifrån sig vätskan och fått fin färg. 
TIllsätt lök och vitlök och låt fräsa ytterligare ett par minuter och smaka sedan av med salt och peppar.
Häll i grädden och låt puttra i ca 3 minuter till.
Tillsätt tryffeloljan.
 
Låt pastan rinna av och blanda ner den i såsen.
Tillsätt osten och rör runt ordentligt.
 
Servera pastan i djupa tallrikar med persilja och nymalen svartpeppar.

Krämig tryffelpasta m...

0 Läs mer >>
 
4 portioner
 
1 msk smör
1 schallottenlök
1 msk pepparkorn, t.ex. rosépeppar eller pepparblandning
1 dl köttbuljong eller steksky (eller grönsaksbuljong om du vill ha den vegetarisk)
3 dl grädde
ev. maizenaredning om du vill ha en lite tjockare sås
 
Finhacka löken och fräs på den lite i smöret utan att det tar färg.
Krossa pepparkornen i en mortel och tillsätt dem, buljong och grädde till löken.
Låt såsen sjuda på svag värme i ca 10 minuter.
Sila bort löken och pepparkornen och red eventuellt av såsen med lite maizena.
 
Servera såsen till t.ex. grillat kött med goda tillbehör.

Pepparsås

0 Läs mer >>
 
4 portioner
 
2 dl frysta blåbär
2 gelatinblad
2,5 dl creme fraiche
2 msk florsocker
rivet skal och saft av 1 lime
1 dl riven vit choklad
 
Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten i ca 5 minuter.
Vispa creme fraiche hårt.
Ta upp gelatinbladen och smält dem i limesaften i en liten kastrull på svag värme.
Rör ner creme fraichen, de frysta bären, socker och limeskal.
Häll upp i fyra desserglas och låt sedan moussen stelna i kylskåp i 2-3 timmar. 
 
Låt moussen stå framme i ca 30 minuter innan servering.
Garnera med riven choklad och lite frysta blåbär.

Blåbär- och limemouss...