0 Läs mer >>


Citruskaka

· 2 Ägg

· 3 dl Strösocker

· 2 msk Vaniljsocker

· 2 tsk Bakpulver

· 4 dl Vetemjöl

· saften & skalet från 1 Citron

· saften från 1 Apelsin

· 150g smält Smör


Gör så här:
Vispa ägg och socker fluffigt.
Sikta samman bakpulver och vetemjöl, vänd sedan ner det i smeten.
Rör i citronskal, citronsaft, apelsinsaft och det smält smöret.
Rör tills smeten är jämn.
Häll smeten i en rund, bakplåtspapperklädd/smörad och bröad form.
Grädda i nedre delen av ugnen i 175°c, ca 50 min.
Låt svalna.

Frosting

· 50g rumsvamt Smör

· 200g Philadelphiaost

· 2 dl Florsocker

· 1 msk Vaniljsocker

· saften från 1 Lime


Gör så här:
Vispa ihop alla ingredienserna till en jämn och fluffigt frosting.
Bred frostingen runt om och ovanpå kakan.
Förvara i kyl.


Receptet har jag hittat hos Kalasgott

Citruskaka med sötsyr...

0 Läs mer >>


Det här behöver du till köttfärsrullen:

500 gr blandfärs
1 ägg
salt
peppar
Fryst persilja eller färsk hackad  (tag så mycket du önskar själv)

Tillbehör:
Färdig mördegsplatta (du kan ju såklart göra egen mördeg också, men fy vad jobbigt!)
Oliv eller rapsolja
10 coktailtomater
1 burk mjuk vitlöksost

Till gömman:

1 burk  mjuk god vitlöksost. (Gillar du inte vitlök, ta en annan smak)
 ca. 10 Små coktailtomater

Gör så här:
Alla ingredienser till köttfärsrullen blandas väl.
Forma köttfärsen till en lagom tjock rulle.
Gör en skåra mitt i, fyll den med vitlöksost.
Tryck ner tomaterna.
Lägg över köttfärsen från sidorna.
Kavla ut mördegen något.
Lägg köttfärsrullen på och vira om degen.
Olja en eldfast form och lägg köttfärsrullen på.
Pensla med uppvispat ägg.

In i mitten av ugnen på ca. 225º
Tid ungefär 40.45 min.
Känn med en provsticka (när ingen köttvätska poppar upp är den färdig).

Obs!! Kolla in i ugnen med jämna mellanrum..
Mördegen blir ganska fort brun .. men då är det bara att lägga på ett foliepapper.  :)

Servera med typ.. ris eller pasta eller nåt annat skoj.. en sallad kanske?

Bilden och receptet har jag hittat hos Kakomaten

Köttfärsgömma med vit...

0 Läs mer >>
bullar

ca 20 st.
Det här behöver du:

100 gram smör
3 dl mjölk
50 gram jäst
1 ägg (rumstempererat)
1/2 dl ljus sirap
2 krm salt
1 krm stött kardemumma
10 - 11 dl vetemjöl

Fyllning:

1 dl hallonsylt
Marsànkräm
100 gram vit choklad till dekoration
1 ägg till pensling

Gör såhär:

Sätt ugnen på 250 grader.
Smält smöret och tillsätt mjölken.
Låt degvätskan bli fingervarm.
Smula jästen i en bunke.
Tillsätt degvätskan.
Lös upp jästen och rör ner ägget.
Tillsätt sirap, salt, kardemumma och nästan allt mjöl.
Arbeta till en smidig och blank deg.
Låt jäsa under bakduk på dragfri plats 30 - 40 min, till dubbel storlek.
Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och arbeta den smidig.
Kavla ut till en platta och skär ut fyrkanter ca 10 * 10 cm.
Klicka ut vaniljkräm och hallonsylten på alla bitar.
Vik upp hörnen över fyllningen, stoppa i pappersformar och låt jäsa 15-20 minuter.
Pensla bullarna med det uppvispade ägget.
Grädda i mitten av ugnen 5 - 10 min.
Smält den vita chokladen till garneringen försiktigt i mikro eller över vattenbad.
Spritsa eller ringla över bullarna. Dekorera gärna med färska hallon!

Bilden och receptet kommer från Kardemumma gumman

Hallon- & Vaniljkräms...

0 Läs mer >>
Halluu..
Ikväll blidde det alltså Kasslergratäng med curry och ananas.
Det bliv riktigt smarrigt. Jag föredrar dock mango chutney med lite mindre bitar mango i. Fick lite kväljningar av att bitarna i min var så himla stora, typ hela mangofrukter. Men det är en smaksak, och finns det inte med mindre bitar får jag väl hlet enkelt pilla bort dem eller skära i mindre bitar.
Gaah vilket I-landsproblem.
Gott som tusan blev det iaf!




Ingredienser:
400 gr kassler
ca 250 gr ananas
2,5 matlagninsgrädde (valfri fetthalt)
100 gr Mango Chutney
1-2 tsk curry

Gör så här:
Skiva kasslerna i tunna skivor.
Skiva ananasen om du använder färsk ananas alternativ halvera ananasringarna om du använder konserverad.
Vispa ihop grädden med mangochutney, smaka av med curry.
Varva kassler och ananas i en ugnssäker form. Häll över gräddblandningen.
Gratinera i 200 grader varm ugn i ca 20 min eller tills rätten har fått lite färg.
Samtidigt som kasslern står i ugnen så passar du på att koka riset!
Servera ris och en grönsallad till.


Psst.. Om jag gör den igen så kommer jag nog slänga i en vitlöksklyfta också!


Receptet kommer från: http://www.saltpeppar.se/blog/?p=2972#comments

Kasslergratäng med cu...

0 Läs mer >>
Ikväll blev det Farmors goda köttfärsgryta.. Ja, inte min farmor.. Men någon annans farmor! Den var supergod och verkligen perfekt vardagsmat. Den tar dock nästan två timmar att laga så det är inget snabbkok direkt. Men mycket god husmanskost är det!


Köttfärsgryta för 4 personer

· 800g Potatis

· 500g Nötfärs

· 2 stora Morötter

· 1 Röd Paprika

· 1 liten Gul Lök

· 1 stor Vitlöksklyfta

· 2 Lagerblad

· 2 msk Tomatpuré

· 5 dl krossade Tomater

· 1 L Vatten

· 1 Oxbuljongtärning

· 1 Grönsaksbuljongtärning

· Salt & nymalen Svartpeppar


Gör så här:
Skala och skär potatisen i mindre bitar, ca 2x2 cm.
Lägg i kallt vatten och ställ åt sidan.
Skala och skiva morötterna, hacka paprikan grovt och löken fint.
Fräs köttfärsen och grönsakerna med lagerbladen och tomatpuréen.
Tillsätt krossade tomater, vatten och buljong.
Låt grytan sjuda på medelvärme i 45 min.
Lägg i potatisen och låt koka ytterliggare 30 min.
Smaka av med salt och peppar.

Bjud ett gott bröd till vid servering!



Receptet kommer från: Kalasgott



Farmors goda köttfärs...

0 Läs mer >>
Smaskig korvgryta, påminner om korvstraganoff men med lite twist liksom. Kul som omväxling!

Psst.. jag tog ris istället för pasta


ca 4 pers
300-400 g falukorv, strimlad
2 morötter, riven
1 gul lök, hackad
curry
1 dl majs 
2 dl matgrädde
1 msk kycklingfond
1 burk krossade tomater salt och peppar (min var slut hemma så jag tog ett ton ketchup istället)


Hetta upp matfett i en stekpanna.
Fräs falukorv, morötter, lök och curryn tills det fått fin färg.
Tillsätt grädde, fond, krossade tomater och majs.
Låt det puttra medan riset kokar.
Smaka av med salt och peppar.

Bilden och receptet kommer från: http://hallonblabar.blogspot.com/2009/05/indisk-falukorv.html

Indisk korvgryta

0 Läs mer >>
Igår när gänget var här på middag så lagade jag denna rätt som jag hittat i Allt om Mats Kina kokbok.
Smarrigt värre. Tyvärr glömde jag att slänga i cashewnötterna :S men det blev så gott så ändå!



5 kycklingfiléer
rapsolja
chiliflingor
4 vitlöksklyftor
1 mango
1 röd lök
4 msk tomatpuré
4 msk socker
2 msk vitvinsvinäger
2 dl cashewnötter
salt

Hetta upp olja i en wokpanna, lägg i finhackad vitlök och chiliflingor.
Tillsätt kyckling skuren i mindre bitar.
Låt det steka 3-4 minuter. Skala, kärna ur och skär mangon i bitar.
Skala och skär rödlöken i klyftor.
Tillsätt mangon och rödlöken och blanda i tomatpuré, socker och vitvinvinäger.
Rör om och woka i ca 4 min, tills kycklingen är helt färdig.
Vänd ner cashewnötterna och servera tillsammans med ris.

Bilden har jag snott från: http://hanneys.blogspot.com/2009/05/kycklingwok-med-sotsur-mango.html

Kycklingwok med sötsu...

0 Läs mer >>
Ikväll kommer brudarna + Marcus hit och käkar middag. Till efterrätt bjuder jag på den här pajen som är så gudomligt god att man nästan smäller av!
Receptet och bilden kommer från : http://linneasskafferi.blogg.se/2009/july/utkast-det-har.html


Pajdeg:
150 g smör
1 dl socker
3 dl mjöl
2 tsk bakpulver

Fyllning:
2 dl creme fraiche
1/2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
2 små burkar krossad ananas

Gör såhär:
Smält smöret i en kastrull och ställ det åt sidan.
Rör i socker, mjöl och bakpulver när smöret svalnat något.
Tryck ut degen i en pajform.

Låt ananasen rinna av i en finmaskig sil.
Blanda fraiche, socker, vaniljsocker och ägg i en bunke.
Rör sist i den avrunna ananasen.
Fyll pajskalet och grädda i 175 grader i 30 minuter eller tills pajen har stannat och inte är rinnig i mitten.

Ananaspaj

0 Läs mer >>
Ikväll har jag min kära bror på besök och han önskade sig Djungelkyckling (som vanligt). Han är rätt kräsen och gillar när det inte är så mycket "detaljer" i maten. Well, denna gryta är både enkel att göra, god och helt detaljfri :)



Detta recept räcker till ca fyra personer:
4 kycklingfiléer
4 dl matlagningsgrädde
1 msk curry
2 msk koncentrerad kycklingfond
salt
peppar

Gör såhär:
Rensa och skär kycklingfiléerna i mindre bitar.
Bryn kycklingen i smör eller olja i en panna eller gryta.
Salta och peppra.
I med curryn och rör om ordentligt.
Ös i kycklingfonden och grädden och låt småputtra i ett par minuter.
Servera med ris, skivad banan, ärtor och minimajs.


Receptet kommer från Arla.se

Djungelkyckling