Blåbärsmoussetårta på mandelbotten

(null)

8-10 bitar
 
Botten:
100 g grovriven mandelmassa
25 g smält smör
1 ägg
½ tsk malen kardemumma
 
Mousse:
2,5 gelatinblad
125 g frysta eller färska blåbär
1 äggula
3/4 dl florsocker
2,5 dl vispgrädde
 
Gör botten så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
 
Kläm fast ett bakplåtspapper i botten av en springform som är ca 18 cm i diameter.
 
Vispa ihop mandelmassa, smör, ägg och kardemumma.
Häll smeten i formen.
Grädda botten i mitten av ugnen i ca 15 minuter.
Låt bttnen kallna.
 
Göt sedan moussen:
Låt gelatinbladen ligga i blöt i kallt vatten i 10 minuter.
 
Värm blåbären i en liten kastrull och mixa dem till en slät puré.
Krama ur gelatinbladen och låt dem smälta i den varma purén.
 
Vispa ihop äggula och florsocker i en bunke. 
TIllsätt blåbärsmixen men spara ca 2 msk till att göra mönster med.
Rör till en jämn smet.
 
VIspa grädden fluffig.
Vänd försiktigt ner blåbärssmeten i grädden.
Häll blåbärsmoussen över mandelbottnen i formen.
Droppa eller ringla över den sparade blåbärspurén, gör mönster genom att dra med en liten sked i droppet.
 
Ställ formen i kylskåpet över natten eller i frysen i minst 4 timmar. 
Om du väljer att frysa tårtan, ta ut den ur frysen ca 1 timme innan servering.