0 Läs mer >>
 
 
4 portioner
 
4 kycklingfiléer
smör eller olja att steka i
salt och peppar
3 dl grädde
2,5 msk senap
1 msk honung
1 finrivven vitlöksklyfta
1 gul lök
75 g riven ost
 
Sätt ugnen på 200 grader.
 
Putsa kycklingfiléerna och krydda dem med salt och peppar.
Hetta upp smör eller olja i en stekpanna och bryn filéerna runtom.
Lägg över dem i en ugnsfast form.
Klyfta löken och strö runtom kycklingen.
Blanda grädde, senap, honung och vitlök och häll över kycklingen.
Strö osten över och gratinera kycklingen i ca 25 minuter, tills den är helt genomstekt.
 
Servera kycklingen med nykokt ris och en god sallad.

Honey & Mustard- k...

0 Läs mer >>
 
1 kaka
 
200g smör
100 g mörk choklad
1,5 dl strösocker
½ dl kakao
3 ägg
2,5 dl vetemjöl
1,5 dl dulce de leche
havssalt
 
Sätt ugnen på 175 grader.
Smörj en form med löstagbar kant.
 
Smält smöret och chokladen på låg värme och rör till en slät smet.
Stäng av spisen och rör ner socker och kakao.
Vispa ner äggen i smeten, ett i taget.
Rör ner vetemjöl och vispa alltsammans till en jämn, slät smet.
 
Häll smeten i springformen.
Klicka dulche de leche över kakan och rör lite slarvigt i det med en spatel så att det fördelas lite jämnare men inte helt utblandat.
Eventuellt kan man värma dulce de lechen lite för att få lite lösare konsistens som blir enklare att "marmorera" med.
Strö lite havssalt över smeten och grädda kakan i mitten av ugnen i 20-25 minuter.
 
Servera kakan med vispgrädde.

Kladdkaka med dulc...

0 Läs mer >>
 
1 rulltårta
 
Rulltårta:
1,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
½ dl kakao
3 ägg
1 dl strösocker
2 msk mjölk
 
Fyllning:
2 äggvitor
1,5 dl strösocker
en nypa salt
250 g rumsvarmt smör
1 dl dulce de leche
 
Sätt ugnen på 225 grader.
 
Vispa ägg och socker till kakan vitt och fluffigt.
Sikta ner mjöl, bakpulver och kakao och vänd ihop till en slät smet.
Rör till sist ner mjölken och bred ut smeten på en bakplåtspappersklädd plåt.
Grädda kakan i mitten av ugnen i 5 minuter.
 
Lägg ett bakplåtspapper på en plan, sval yta och strö strösocker över det.
Vänd upp den gräddade kakan på det sockrade pappret och dra loss pappret den gräddades på.
Det blir enkelt att lossa pappret om du penslar lite kallt vatten över det innan du drar loss det.
Rulla ihop kakan från kortsidan och låt kakan svalna ihoprullad.
 
Lägg äggvitor, socker och salt i en skål.
Sätt skålen över ett varmt vattenbad på spisen och vispa lite lätt tills alla sockerkristaller har lösts upp (cirka 55 grader).
Ta bort skålen från värmen och vispa med en elvisp tills marängen är styv och har svalnat.
Tillsätt smöret i omgångar och vispa tills det blir en slät och fin kräm.
Tillsätt dulce de leche efter smak.
 
Stryk ut ett tunt lager med smörkräm över chokladbottnen och rulla försiktigt ihop rulltårtan mot dig.
Avsluta med att spänna ihop den medan den ligger kvar i bakplåtspappret.
Låt rulltårtan vila i kylskåp en stund så att smörkrämen stelnar ordentligt. 
 
Skär rullen i centimetertjocka skivor och strö lite flingsalt över dem innan servering.
 

Chokladrulltårta m...

0 Läs mer >>
 
4 portioner
 
5 potatisar med skal
2 auberginer
Riven ost
 
Bechamelsås:
4 msk smör
4 msk vetemjöl
4 dl mjölk
150 g riven parmesanost
salt, peppar och malen muskotnöt
 
Köttfärssås:
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
olja att steka i
300 g nötfärs
1 burk krossade tomater
½ tsk malen kanel
½ tsk malen kryddpeppar
1 tsk riven muskotnöt
2 lagerblad
salt och peppar
 
Sätt ugnen på 200 grader.
 
Börja med köttfärssåsen genom att finhacka lök och vitlök.
Bryn löken i olja i någon minut och tillsätt sedan nötfärsen och låt den steka med i ett par minuter.
Häll på krossade tomater, kryddor och lagerblad och låt småkoka i ca 10 minuter.
 
Gör under tiden bechamelsåsen genom att smälta smöret och vispa ner mjölet.
Häll på mjölken och låt koka i ett par minuter.
Smält sedan, under omrörning, ner osten och smaka av med salt, peppar och muskotnöt.
 
Skär potatisarna i tunna skivor och lägg hälften av dem i botten av en ugnsfast form.
Skär auberginen i tunna skivor och lägg hälften av dem över potatisen i formen.
Bred hälften av köttfärssåsen över auberginen och häll hälften av bechamelsåsen .
Lägg i resten av potatisen, auberginen, köttfärssåsen och toppa med resten av bechamelsåsen. 
Strö ytterligare lite riven osv över alltihopa och gratinera moussakan i mitten av ugnen i ca 40 minuter.
 
Servera moussakan med en god sallad.
 

Klassisk Moussaka

0 Läs mer >>
 
6-8 bitar
 
600 g äpplen
150 g smör
2 dl råsocker
½ dl ljus sirap
½ dl vispgrädde
3 dl havregryn
1,5 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
1 tsk flingsalt
 
Sätt ugnen på 200 grader.
 
Smält smöret i en kastrull tillsammans med råsocker, sirap och grädde och rör till en slät smet.
Ta kastrullen från värmen och blanda ner havregryn och sikta ner mjöl och bakpulver och till sist flingsalt.
 
Kärna ur och klyfta äpplena och lägg i botten av en ugnsfast form.
Bred knäcksmeten över äpplena och grädda hela pajen i mitten av ugnen i ca 30 minuter.
 
Servera med vaniljglass, vispad grädde eller vaniljsås.

Knäckig äppelpaj