0 Läs mer >>
 
 
4 portioner
 
500 g falukorv
smör eller olja att steka i
500 g potatis
2 msk smör
2 msk mjöl
3 dl mjölk
2 msk finhackad dill
1 hönsbuljongtärning
salt och peppar
 
Skala och koka potatisen i lätt saltat vatten.
Häll av vattnet och låt potatisen svalna något.
 
Skiva falukorven och stek den i smör eller olja.
 
Smält smöret i en kastrull och vispa ner mjölet.
Häll på mjölk och smula ner buljongtärningen och tillsätt dillen.
Låt småputtra i ett par minuter och smaka av med salt och peppar.
Skär potatisen i tärningar och blanda ner i såsen.
 
Servera falukorven med den dillstuvade potatisen och servera med en hög gröna ärter.

Stekt falukorv med...

0 Läs mer >>
 
 
 
4 portioner
 
600 g skinn- och benfri laxfilé
ett knippe färsk basilika
salt och citronpeppar
1 tsk olivolja
 
500 g potatis av mjölig sort
50 smör
1/2 dl grädde eller mjölk
salt och vitpeppar
 
3 dl gräddfil
100 g fetaost med smak av vitlök och persilja
2 msk pesto
salt och peppar
 
Sätt ugnen på 200°C.
 
Skala och skär potatisen i mindre bitar och koka i saltat vatten tills de mjuknat.
Häll av vattnet och klicka ner smöret.
Vispa ner grädden och arbeta ihop till ett mos.
Smaka av med salt och peppar.
 
Lägg laxen i en ugnsfast form och pensla med olivolja.
Krydda med salt och citronpeppar och lägg ett par kvistar basilika över.
In i ugnen i ca 15-20 minuter.
 
Mosa fetaosten och blanda med gräddfil och pesto.
Smaka av såsen med salt och peppar.
 
Servera laxen med moset och såsen och en god sallad.

Lax i ugn med mos ...

0 Läs mer >>
 
 
ca 30 bullar
 
150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1/2 tsk salt
1-1 1/2 dl strösocker
2 tsk malen kardemumma
ca 1,3 liter vetemjöl
 
Fyllning:
2 tsk malen kardemumma
100 - 125 g mandelmassa
50 g rumsvarmt smör
 
1 ägg till pensling
pärlsocker
 
Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken.
Värm till alltsammans är ljummet, 37°C.
Lös upp jästen i en degbunke i lite av degspadet. 
Tillsätt resten av spadet och sedan salt, socker, kardemumma och drygt 2/3 av mjölet.
Arbeta degen så att den blir blank och smidig.
Tillsätt ytterligare mjöl men spara ca 1-2 dl till utkavlingen.
Strö lite mjöl över ytan så att den inte torkar och täck med bakduk.
Låt jäsa tills degen blivit dubbelt så stor, ca 1 timme.
 
Sätt ugnen på 250°C.
Arbeta degen någon minut i bunken och stjälp sedan upp den på mjölat bakbord. 
Knåda in resten av mjölet i degen.
 
Riv mandelmassan och blanda ihop med kardemumma och smör.
Dela degen i två delar. 
Kavla varje del till en rektangulär platta och bred fyllningen över plattorna.
Rulla samman och skär i jämnstora bitar.
Lägg dem med snittytan uppåt i pappersformar eller bakplåtspapper.
Jäs under bakduk till dubbel storlek.
Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker.
 
Grädda mitt i ugnen i 8-10 miunuter.

Kardemummabullar

0 Läs mer >>
 
 
4 portioner
 
500 g okokt pasta
olja eller smör att steka i
500 g kycklingfilé
1 purjolök
3 dl grädde
4 msk ajvar relish
ett par timjankvistar
1 grön paprika
salt och peppar
 
Koka pastan enligt förpackningens anvisning.
Skölj, ansa och skiva purjolöken.
Ansa kycklingfiléerna och skär dem i skivor.
Bryn kycklingen i lite smör eller olja.
Tillsätt purjolöken och låt fräsa med i ett par minuter.
Häll på grädde och ajvar och låt puttra i någon minut.
Finhacka parikan och timjan och blanda ner.
Smaka av med salt och peppar.
Häll av pastan och blanda med kycklingsåsen.
 
Servera med en smarrig sallad.

Pasta med ajvarkyc...

0 Läs mer >>
 
 
4 portioner

ca 25 pimientos de padron
200 g naturell färskost
100 g fetaost med smak av vitlök och persilja
130 g riven mozzarellaost
3/4 msk flingsalt
 

Blanda färskost, vitost och mozzarella i en skål.
Skär ett snitt på längden i varje chili.
Lägg i en knapp matsked med ostkräm i snittet och kläm ihop.
Grilla chilisarna med snittsidan uppåt ca 5 min.
Dra åt sidan och låt dem ligga på indirekt värme ca 5 min så det blir mjuka.
Strö flingsalt över vid servering.

Ostfyllda pimiento...

0 Läs mer >>
 
 
4-6 portioner
 
500 g okokt pasta
800 g falukorv
2 1/2 dl grädde
2 1/2 dl creme fraiche
2-3 msk ajvar
salt och peppar
1 låda körsbärstomater
 
1 pkt cheddarostskivor
 
Sätt ugnen på 200°C.
Koka pastan al dente, häll bort vattnet och lägg sedan pastan i botten av en ugnsfast form.
Skiva falukorven tunt och fördela ut den över pastan.
Skiva eller klyfta tomaterna och fördela över korven.
Värm upp en kastrull med grädde och creme fraiche och smaka av med salt, peppar och ajvar.
Häll såsen över gratängen och toppa med ostskivorna.
Gratinera i ugnen i ca 15-20 minuter eller tills gratängen fått fin färg.
 
Servera med en god sallad.

Ajvargratäng med f...

0 Läs mer >>
 
 
4 portioner
 

700-800 g oxfilé
6-8 st potatisar av fast sort (ca 800 g)
salt och peppar
smör eller olja till stekning
Några knippor av färska örter tex timjan, persilja

 

Vitlökssmör:

150 g rumsvarmt smör
4-5 pressade vitlöksklyftor
Några droppar pressad citron
salt och vitpeppar
0.5 dl finhackad persilja

 

Vitlökssmör:
Pressa vitlöksklyftorna.
Blanda alla ingredienser.
Smaka av och tillsätt mer vitlök om så önskas.

Sätt på ugnen på 200 grader eller tänd grillen.

Potatis:
Skala och skiva potatisen i cirka 5 mm tjocka skivor.
Skölj skivorna i kallt vatten och torka av dem med hushållspapper.
Stek potatisskivorna i omgångar i olja i en stor stekpanna tills de fått fin färg och nästan är genomstekta.

Oxfilé:
Salta och peppra oxfilén rikligt runt om.
Bryn i en panna runt om.
Stek i mitten av ugnen tills den tjocka delen når 62-65 grader för rosa färgat kött eller grilla den hel på grillen till samma temperatur.
Låt köttet vila i 15 minuter i folie innan det skärs upp.

Lägg potatisen i en långpanna och låt stå i ugnen i 10 minuter tills skivorna är mjuka och varma.
Skär upp köttet i ca 1 centimeter tjocka skivor och lägg på potatisbädden.
Klicka på vitlökssmöret över och låt det smälta något. Behövs det extra värme tag hjälp av en gasbrännare eller gratinera snabbt i ugnen.
Strö över persiljan och servera – gärna tillsammans med grillade tomater och nyskördade, vackra grönsaker.

 

 

Oxfilé Provencale

0 Läs mer >>
 
 
4 portioner
 
500 g okokt pasta (t.ex. penne)
1/2 dl pesto
100 g gröna ärter
200 g lufttorkad skinka
1/2 purjolök
 
Koka pastan enligt förpackningens anvisning.
Fräs under tiden på den lufttorkade skinkan tills den krusar sig och har fått fin färg.
Lägg på hushållspapper för att suga bort eventuellt överblivet fett.
När pastan kokt klart, häll av vatten och blanda ner pesto och ärter.
Strimla purjolöken och servera pastan med skinkan och strö lite purjolök över.
 
 

Supersnabb pestopa...