0 Läs mer >>
 
4 port
 
4 tunna kycklingfiléer
4 hamburgerbröd (recept på LCHF-variant finns HÄR)
salt och peppar
smör eller olja att steka i
isbergssallad
röd lök
skivad tomat
 
2 dl riven västerbottenost
2 dl gräddfil
salt och peppar
 
Blanda gräddfil med västerbottenost och smaka av med salt och peppar.
Ställ kallt till servering.
Banka ut kycklingfiléerna om de inte är tillräckligt tunna.
Krydda med salt och peppar och stek kycklingfiléerna i smör eller olja, 2-3 minuter på varje sida, tills de är genomstekta.
Servera hamburgaren med bröd, kyckling, grönsaker och oströran.

Kycklingburgare med v...

0 Läs mer >>
 
6-8 hamburgerbröd
 
50 g smör
6 ägg
1,5 dl vatten
2 dl mandelmjöl
1 dl kokosnötsmjöl
1 dl sesamfrö
1 msk fiberhusk
1 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
sesamfrö att strö över bröden
 
Sätt ugnen på 190 grader.
Smält smöret.
Vispa äggen till en luftig smet i en bunke, cirka 3 minuter med elvisp.
Tillsätt smör samt vatten och blanda väl.
Rör ihop de torra ingredienserna och blanda ner dem i smeten ordentligt.
Låt smeten stå och svälla i 10 –20 minuter.
Lägg ut 6 klickar glest på en plåt med bakplåtspapper.
Forma dem, med blöta fingrar eller baksidan av en blöt sked, till runda kakor, drygt 1 cm höga.
Strö över sesamfrön och grädda i 20–25 minuter.
Låt svalna på galler under bakduk.

Hamburgerbröd LCHF

0 Läs mer >>
 
4 port

4 portionsbitar torskfilé
3 dl fiskbuljong
salt
 
1 hårdkokt ägg
3 dl mjölk
1,5 msk vetemjöl
2 msk finhackad persilja
salt och vitpeppar
 
Börja med såsen.
Koka ett ägg hårdkokt och hacka det fint.
Blanda ut mjölet i lite av mjölken och tillsätt sedan resten av mjölken.
Koka upp såsen och åt småkoka i ca 3 minuter och ställ sedan åt sidan.
Koka upp buljongen i en vid gryta och sänk sedan värmen.
Salta fisken och låt den sjuda i buljongen under lock i ca 3 minuter.
Ta upp fisken med en hålslev och håll varm till servering.
Koka upp såsen igen och vispa ner ägghack och persilja.
Smaka av såsen med salt och vitpeppar.
 
Servera fisken med såsen och kokt potatis.

Kokt torsk med äggsås

0 Läs mer >>
 
4 port
 
500 g nötytterfilé
1 pkt bacon
1,5 dl finhackade örter (tex. timjan, basilika, oregano, dragon etc)
1 finhackad vitlök
salt och svartpeppar
 
Sås:
2 dl vitt vin
2 dl vispgrädde
1 vitlöksklyfta
1,5 msk koncentrerad kycklingfond
salt och svartpeppar
 
Tillbehör:
12 sparristoppar
300 g pasta
1 msk smör
100 g kantareller eller annan svamp
100 g strimlade sockerärter
12 halverade körsbärstomater
flingsalt
 

Sätt ugnen på 125°.
Putsa filén fri från hinnor och skär den i 4 bitar.
Hacka örterna och blanda med vitlöken på en skärbräda.
Rulla köttet i hacket och klappa lite så att örterna fäster.
Lossa baconskivorna och rulla in köttet i dem.
Hetta upp en stekpanna och bryn köttet runt om däri.
Lägg över i en ugnssäker form, stick in en stektermometer och stek i mitten av ugnen till 60-63°, ca 30 min.

Sås och tillbehör:
Koka ihop vin och grädde med en skalad vitlöksklyfta och buljong till hälften.
Mixa med mixerstav.
Koka upp pastavatten.
Om du har färsk sparris, skär då bort den nedersta delen.
Förväll sparrisen hastigt, 1-2 min, i pastavattnet.
Ta upp dem med hålslev och kyl.
Koka pastan enligt anvisningarna.
Ta ut köttet och låt det vila i folie i ca 15 minuter.
Hetta upp en stek- eller wokpanna, lägg i smör och fräs först svampen, tillsätt sparris, sockerärter och slutligen tomater.
Smaka av med salt.
Häll av pastavattnet och blanda den avrunna pastan med såsen.
Lägg upp på tallrikar.
Dela köttet i portionsbitar och skär dem på diagonalen, lägg bredvid pastan.
Strö slutligen över grönsakerna.
Servera genast.

Örtbakad baconlindad ...

0 Läs mer >>
 
1 kaka, ca 12 bitar

100 g smör
0,5 dl strösocker
2 dl havregryn
1,5 dl vetemjöl
 
1,5 dl vispgrädde
50 g smör
1,5 dl ljus sirap
200 g mörk choklad
1,5 dl färska hallon
 
Sätt ugnen på 200°C.
Smält smöret i en kastrull och tag den från värmen.
Blanda ner havregryn, smör och vetemjöl och blanda ihop till en deg.
Tryck ut degen i  en form med löstagbar kant, ca 24 cm diameter) och grädda botten i mitten av ugnen i ca 10 minuter tills den fått en fin färg.
 
Koka upp grädde, smör och sirap och sänk värmen och låt sjuda på låg värme i ca 10 minuter.
Hacka chokladen grovt, ta kolasåsen från värmen och vispa ner chokladen. 
Vispa tills det är en blank, slät smet.
Häll fyllningen i pajformen och strö hallonen över.
Ställ i kylen över natten eller i minst 5 timmar innan servering.
 
Servera med vispad grädde.

Chokladkolapaj med ha...

0 Läs mer >>
 
1 kaka, ca 12 bitar

150 g mörk choklad
3 dl rårivna rödbetor
3 ägg 
2 ljust muscovadosocker
1 dl strösocker
1 dl solrosolja
3 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
2 msk kakao
1 dl mandelmjöl
 
Glasyr
150 g ljus choklad (ej vit)
1,5 dl florsocker
1 dl creme fraiche
 
Sätt ugnen på 175°C.
Smält chokladen över vattenbad och ställ den åt sidan.
Skala och riv rödbetorna, lägg dem i en sil och pressa ur vätskan.
Vispa ägg, muscovando- och strösocker salt olja med en elvisp i 2-3 minuter.
4. Vänd ner vetemjöl blandat med vaniljsocker, bakpulver, kakao och mandel.
Vänd ner rödbetorna och den smälta chokladen.
Fyll en smord och bröad form med löstagbar kant (ca 24 cm i diameter) med smeten.
Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter.
Täck med folie om kakan börjar se bränd ut.
Prova med en provsticka för att se när kakan är klar.
Låt kakan svalna innan glasyren breds på.
Smält chokladen över vattenbad.
Blanda den med florsocker och creme fraiche till en jämn smet. 
Servera kakan med en klick vispad grädde.

Chokladkaka med rödbe...

0 Läs mer >>
 
4 port

500 g champinjoner
1 gul lök
1 tsk torkad timjan
0,5 dl koncentrerad grönsaksfond
5 dl vispgrädde
5 dl mjölk
smör
salt och peppar
ev redning, om man vill ha den lite tjockare
 
100 g Hårdost med chilismak (tex Boxholms chiliost)
 
Sätt ugnen på 200 °C.
Skär, med en osthyvel, ostskivor och lägg på en bakplåtspapperkläd plåt.
Strö ev lite flingsalt över och grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter, tills allt fett som bubblar i osten har bubblat bort.
Ta ut chipsen och låt svalna.
 
Grovhacka champinjonerna och löken.
Fräs lök och svamp i en stor kastrull i lite smör i ett par minuter.
Tillsätt timjan, fond, grädde och mjölk och låt koka under lock ca 10 minuter.
Ta soppan från värmen och mixa den slät med en mixerstav. 
Red ev av soppan om du vill ha den lite tjockare.
 
Servera soppan med ostchipsen.

Krämig champinjonsopp...

0 Läs mer >>
 
4 portioner

4 torskfiléer, portionsstorlek
skalet från 1 citron
salt och peppar
 
2 dl matyoghurt
2 tomater
2 msk sweet chilisås
 
Sätt ugnen på 175°C.
Lägg fisken i en ugnsfast form och krydda med salt och peppar.
Riv citronskalet fint och strö över fisken.
Stek fisken mitt i ugnen i ca 15 minuter.
 
Finhacka tomaterna och blanda med yoghurt och sweet chilisås.
 
Servera fisken med tomatcremen och en god sallad (eller kokt potatis)

Citronbakad torsk med...

0 Läs mer >>
 
4 port

smör eller olja att steka i
500 g nötfärs
2 vitlöksklyftor
0,5 kruka färsk timjan
2 msk tomatpuré
1 förpacking gogreen mexican salsa
1 paket passerade eller krossade tomater
salt och peppar
100 g riven sveciaost
 
Hetta upp smöret i en stekpanna och fräs köttfärsen.
Hacka vitlöken och timjan fint och blanda ner den och tomatpurén i färsen.
Låt fräsa i ett par minuter och häll sedan på salsa och tomtapuré och låt puttra någon minut till.
Smaka av med salt och peppar.
 
Servera med kokt pasta och strö den rivna osten över såsen precis innan servering.

Mexikansk köttfärssås

0 Läs mer >>
 
4 port

500 g nötfärs
1 ägg
1 finhackad, gul lök
1 tsk malen kryddpeppar
1 tsk salt
 
2 msk smör 
2 gula lökar
1 halvt litet vitkålshuvud
2 dl öl
salt och peppar
 
Blanda köttfärs, ägg, lök, kryddpeppar och salt.
Forma till åtta biffar och stek på medelvärme, ett par minuter på varje sida.
Strimla löken och vitkålen och fräs mjuk i smör, ca fem minuter, på medelvärme.
Häll på ölen och låt puttra ytterligare ett par minuter. 
Smaka av med salt och peppar.
 
Servera biffarna med lökröran och en sallad.
 
 

Kryddpepparbiffar med...