0 Läs mer >>
 
 
 
4 portioner
 
1 grillad kyckling
5-10 körsbärstomater
1 kruka basilika
2 msk dijonsenap
2 dl vispgrädde
2 pressade vitlösklyftor
2 dl creme fraiche
salt och peppar
2 dl riven ost
 

Sätt ugnen på 225 °C.

Rensa kycklingen och skär köttet i bitar.

Lägg kycklingen i en ugnsform, halvera kötsbärstomaterna och lägg över.

Strimla basilikan och strö över.

Blanda dijonsenap, grädde, pressad vitlök och créme fraiche och smaka av med salt och peppar.

Häll blandningen över kycklingen och strö över osten.

Gratinera i mitten av ugnen i ca 20 minuter tills osten smält och fått fin färg.

Servera med ris och/eller en smarrig sallad.

Krämig kycklinggra...

0 Läs mer >>
 
 
 
ca 30 bullar

50 g jäst

150 g smör eller margarin

2 påsar saffran (à 1/2 g)

2 dl socker

5 dl mjölk

250 g kesella/kvarg (1 %)

1/2 tsk salt

1 ägg

ca 16 dl vetemjöl (16 dl motsvarar 960 g)

Till pensling:

1 ägg

Russin

 

Smula ner jästen i en bunke.

Smält matfettet.

Stöt saffranet med lite av sockret i en mortel.

Rör ner saffranet i det smälta matfettet.

Tillsätt mjölken och ljumma degspadet till ca 37˚C. 

Rör ut jästen i lite av degspadet.

Tillsätt resten av degspadet, socker, kvarg, salt och ägg.

Arbeta i nästan allt vetemjöl och arbeta degen ca 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand.

Strö lite mjöl över degen och låt den jäsa under bakduk 30-45 minuter.

Ta upp degen på mjölad arbetsbänk.

Knåda ev. i resten av mjölet.

Baka ut degen till lussekatter.

Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper.

Låt jäsa under bakduk 30-45 minuter. 

Sätt ugnen på 225˚C.

Pensla med uppvispat ägg och sätt ev russin på bullarna.

Grädda mitt i ugnen 8-10 minuter.

Låt svalna på galler övertäckt med bakduk.

Lussekatter med ke...

0 Läs mer >>
 
 
4 portioner
 
ca 600 g torsk
4 dl grädde
1 liten burk ansjovis
ströbröd
smör
salt & vitpeppar
 
Sätt ugnen på 200°C.
Smörj en form och lägg i fisken.
Salta & peppra.
Finhacka ansjovisen och bred hacket över fisken.
Koka upp grädde och anjovisspad i en kastrull.
Låt puttra ca 10 min så det tjocknar något.
Smaka av med salt & peppar.
Häll såsen över fisken.
Strö över ströbröd på torsken och hyla över smör.
In i ugnen i ca 20 min tills fisken är färdig och rätten fått lite fin färg.
 
Servera med pressad potatis, kokta grönsaker och en god sallad.

Torsk a la Jansson

0 Läs mer >>
 
 
 
ca 30 bitar
 
2 1/4 dl strösocker
2 1/4 dl vispgrädde
1,5 dl ljus sirap
0,5 tsk salt
1 tsk vaniljsocker
1 msk kakao
50 g smör
150 g choklad
1 msk pressad apelsin
1 msk finrivet apelsinskal
 
Blanda socker, vaniljsocker, grädde, sirap, kakao och salt i en tjockbottnad kastrull.
Koka upp och koka utan lock 15-20 min tills smeten klarar kulprovet eller tills temperaturen är 125°.
Tiden varierar beroende på hur stor kastrull man har.
Rör om lite då och då så att det inte bränner vid.
Under tiden som fudgen kokar så passa på att hacka chokladen och ta fram rätt mängd smör/margarin.
Tvätta apelsinen mycket noga och riv skal på ett rivjärn.
När temperaturen når 125° ta kastrullen från värmen. 
Rör ner smöret, den hackade chokladen, rivet apelsinskal och  pressa í lite saft från apelsinen.
Rör försiktigt tills allt är blandat och chokladen har smält.
Häll smeten i en form, ca 15x20 cm som du klätt med bakplåtspapper, det blir enklare att få upp den sedan då du bara behöver lyfta i pappret.
Låt svalna en stund och sätt in i kylen.
Skär fudgen i bitar innan den stelnat helt.
Förvara svalt, helst i kylen.

Choklad- och apels...

0 Läs mer >>
 
 
1 kaka
 
100 g smör
1 dl mjölk
1 msk ljus sirap
1 dl glögg
2 ägg
2 dl strösocker
3 msk äppelmos
3 dl vetemjöl
1 ½ tsk pepparkakskrydda
1 ½ tsk bikarbonat
 
Florsocker att pudra över
 
Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret och tillsätt mjölk, sirap och glögg.
Vispa ägg och socker fluffigt och blanda försiktigt ner äppelmoset.
Blanda de torra ingredienserna och vänd ner dem i äggsmeten, lite i taget.
Tillsätt glöggblandningen och blanda ordentligt.
Smörj en avlång form och pudra med mjöl.
Häll kaksmeten och grädda kakan i mitten av ugnen i ca 30 minuter.
Känn efter med en sticka så att kakan är färdig.
 
Låt kakan svalna och pudra florsocker över den innan servering.

Mjuk pepparkaka

1 Läs mer >>
 
 
100 g smör
100 g vit choklad
2 ägg
2 dl socker
2 tsk vaniljsocker
2 1/2 dl vetemjöl
1 paket saffran
 
Sätt ugnen på 200°C.
Stöt saffranet med lite av sockret och eventuellt lite hett vatten.
Smält smöret tillsammans med chokladen så att den löser sig helt.
Blanda alla ingredienser och häll i en smord form med löstagbar kant. 
Grädda kakan i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter.
 
Servera kakan ljummen med en klick vispad grädde eller vaniljkesella.

Saffranskladdkaka ...

0 Läs mer >>
 
 
1 hög eller 2 låga kakor

Mördeg:
5 dl vetemjöl
200 g kallt, tärnat smör
1 ägg
1 dl strösocker
1 droppe bittermandelessens
 
Fyllning:
3 ägg
2 msk vatten
1 dl strösocker
1 vaniljstång
4 äpplen
0,5 tsk bakpulver
0,5 dl majsstärkelse
100 g hackade sötmandlar
100 g skalade, malda sötmandlar
 
Topping:
2 äpplen
2 msk smält smör
100 g aprikosmarmelad
 
Mördeg:
Lägg alla ingredienser i en matberedare och kör tills det börjar bli en boll.
Stanna maskinen, ta upp degen och låt den vila i kylen i 30 min.
Sätt ugnen på 225 °C.
Kavla ut degen tunt och klä en springform, 26-28 cm i diameter.
Låt den vila ytterligare en stund i kylen.
Nagga botten med en gaffel och kläm eventuellt fast kanterna med remsor av aluminiumfolie och grädda mitt i ugnen i 10-15 minuter.
 
Fyllning:
Sänk värmen på ugnen till 175 °C.
Dela äggen i vitor och gulor.
Vispa gulorna med vatten och socker tills det blir tjockt och pösigt.
Klyv vaniljstången på längden och skrapa ur vaniljfrön och blanda ner det.
Skala äpplena och riv dem på den grova sidan av rivjärnet.
Rör ner raspet i äggulesmeten.
Blanda ihop bakpulver och maizena med de hackade och malda mandlarna och rör ner i smeten.
VIspa äggvitorna till ett hårt skum och vänd ner det i smeten.
Häll smeten i det förgräddade pajskalet.
 
Topping:
Skala äpplena och skär dem i tunna, fina klyftor och lägg dem vackert ovanpå fyllningen.
Pensla med smält smör och grädda mitt i ugnen i ca 30 minuter. 
Täck med aluminiumfolie eller bakplåtspapper och fortsätt grädda i 15-20 minuter.
Prova med en sticka för att se om kakan är klar.
 
Värm upp aprikosmarmelad med lite vatten och pensla den varma kakan med det.

Mandeläppelkaka