0 Läs mer >>
 
4 portioner
 
 8 aborrfiléer (jag använde havsaborre men det går minst lika bra med vanlig aborre)
2 msk salt
2 msk strösocker
 
Hummervinägrett:
1 schallottenlök
0,5 msk olivolja
0,5 dl sweet chilisås
3 msk rödvinsvinäger
2 msk koncentrerad hummerfond
3 dl vatten
50 g smör
0,5 dö finhackad gräslök
 
Ta bort benen från aborren och blanda ihop salt och socker.
Gnid in filéerna med saltblandningen och lägg ihop dem två och två och låt dem ligga i kylen i en timme.
Skölj snabbt av saltet och klappa filéerna lägg med hushållspapper.
 
Sås:
Skala och hacka löken och fräs den i oljan i någon minut.
Tillsätt sweet chilisås, vinäger, fond och vatten och låt koka tills ca hälften kvarstår.
Sila bort löken och tillsätt sedan smör och gräslök.
 
Grilla eller stek aborrfiléerna 2-3 minuter på varje sida. 
Servera filéerna med hummervinägretten och kokt potatis en lite kokt sparris.

Stekt havsaborre m...

0 Läs mer >>
 
 
 
100 g smör
2,5 dl mjölk
25 g jäst
1 dl strösocker
0,5 tsk salt
1 ägg
7 dl vetemjöl
 
1 liter rapsolja till fritering och strösocker eller florsocker till garnering
sylt eller vaniljkräm att fylla med
 

Smält smöret och värm tillsammans med mjölken tills blandningen är ljummen.

Smula ner jästen och lös den i blandningen.

Rör ner socker, salt, ägg och vetemjöl och arbeta samman till en jämn, kladdig deg.

Jäs under duk i cirka en halvtimme.

Under tiden passar det bra att göra sylten eller någon annan fyllning som man gillar (Jag fyllde hälften av mina med marsan-sås och hälften med Rabarbercurd).

Dela degen i två delar och kavla ut dem till fyrkanter.

Skär decimeterstora rutor, lägg en klick sylt i mitten av varje ruta och fäst ihop flikarna undertill så att en rund bulle formas.

Jäs i ytterligare 20 minuter under duk.

Hetta upp rapsoljan i en stor traktörpanna (använd en termometer för att se till att den håller sig under 180 grader) och fritera munkarna i cirka en minut per sida (de ska få färg och hinna gräddas hela vägen in till syltkärnan).

Låt dem rinna av på hushållspapper och rulla i strösocker eller pudra florsocker över dem.

Fyllda munkar

0 Läs mer >>
 
 
450 g rabarber
1 dl vatten
2,5 dl strösocker
rivet skal av 0,5 citroner
6 äggulor
60 g rumsvarmt smör
2 msk citronsaft blandat med 1 msk majsstärkelse
 
Skälj rabarbern och skär den i små bitar.
Koka upp rabarbern tillsammans med vatten och socker och låt puttra på låg värme i ca 15 minuter.
Mixa rabarbern till en puré och häll sedan tillbaka den i kastrullen på låg värme.
Vispa ihop äggulorna och vispa ner dem, citronskal, smör och citronsaftsblandningen.
Rör hela tiden (får inte koka!) tills curden har tjocknat.
 
Förvara i tätförsluten burk i kylskåp, håller ca 1-2 veckor.
 
 

Rabarbercurd

0 Läs mer >>
 
 
 
12-15 bitar

4 ägg
6 dl strösocker
1 dl kakao
2 krm salt
2 msk vaniljsocker
200 g smält smör
3 dl vetemjöl
 
Chokladkolatäcke
75 g smör
0,5 dl strösocker
0,5 dl ljus sirap
1 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1,5 dl vispgrädde
200 g mjölkchoklad
 
Sätt ugnen på 175°C.
Vispa ägg och socker pösigt.
Tillsätt kakao, salt, vaniljsocker, smör och mjöl och rör ihop allt till en smet.
Häll smeten i en smord och bröad form med avtagbar kant, ca 24 cm i diameter.
Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 25-30 minuter.
Låt kakan kallna i formen.
 
Smält smöret till chokladkolan i en kastrull.
TIllsätt socker, sirap, kakao, vaniljsocker och grädde.
Låt blandningen puttra på svag värme i någon minut.
Bryt chokladen i bitar ich blanda ner det i smeten tills den är helt smält.
Häll chokladkolasmeten över kladdkakan.
Låt kakan stå svalt i ett par timmar innan servering.
 
Servera med vispad grädde och färska bär.

Kladdkaka med chok...

0 Läs mer >>
 
 
4 portioner

500 g fläskotletter utan ben
1 tsk svartpepparkorn
4 vitlöksklyftor
2 msk rosmarin
1 msk flingsalt
0,5 dl olivolja
saften från 0,5 citroner
 
Stöt svartpepparkornen i en mortel.
Tillsätt vitlöksklyftorna, rosmarinen och saltet, och stöt dessa till en smet tillsammans med de stötta pepparkornen. Blanda med olivolja och citronsaft.
Lägg kotletterna i dubbla plastpåsar, och häll över marinaden.
Knyt till påsen, och massera kotletterna så att marinaden fördelas jämnt runt dem. 
Låt kotletterna marinera i kylskåp i åtminstone fem timmar, och vänd gärna på dem några gånger under tiden.
Tag kotletterna ur påsen, och låt dem vid behov rinna av. 
Grilla kotletterna på het glödbädd, och vänd dem regelbundet, så att de får ett snyggt rutmönster.

Citrusfräsch grill...

0 Läs mer >>
 
 
4 portioner
 
4 ryggbiffar, gärna med fettkappan kvar
salt och peppar
 
Marinad:
1 dl rapsolja
2 msk soja
2 pressade vitlöksklyftor
0,5 pressad lime
0,5 kruka finhackad timjan
salt och peppar
 
Blanda ingredienserna till marinaden och lägg i en platspåse tillsammans med köttet så att det får gojsa ihop sig.
Låt det ligga i kyl tills det är dags att tillaga, gärna över natten.
Kör ett varv med salt och pepparkvarnen över köttet och grilla det. Inntertemperatur ska vara ca 58-60°C för medium.
 
Servera med en god sallad och kanske lite potatis om man vill.

Timjan- och vitlök...

0 Läs mer >>
 
 
ca 8 bitar

Chokladsmet:
50 g smör
1 ägg
1,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
2 msk kakao
1 dl vetemjöl
0,5 dl ljus sirap
 
Knäcksmet:
100 g smör
1 dl strösocker
0,5 dl ljus sirap
0,5 dl vispgrädde
1 dl havregryn
1 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
 
Sätt ugnen på 175°C.
Smält smöret till chokladsmeten.
Vispa ägg och socker flyffigt och tillsätt resten av ingredienserna till chokladsmeten.
Häll chokladsmeten i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
Smält smöret till knäcksmeten och blanda ner övriga ingredienser.
Häll knäcksmeten över chpkladsmeten och grädda kakan i mitten av ugnen i 20-25 minuter.
Servera med vispad grädde eller vaniljglass till.

Knäckig kladdkaka

0 Läs mer >>
 
 
10-12 bitar
 
25 g smör
0,75-1 dl riven kokos
 
200 g smält smör
3,5 dl strösocker
4 ägg
0,75 dl kokos
1 krm salt
1 tsk vaniljsocker
1,5 dl nutella
3 dl vetemjöl
 
ca 1 dl nutella till garnering
 
Sätt ugnen på 175°C.
Smörj en form med löstagbar kant med smöret och strö över rikligt med kokos.
Rör ihop smör och socker i en bunke.
Blanda ner ägg, kakao, salt, vaniljsocker, nutella och mjöl och blanda ihop allt till en smet.
Häll smeten i formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen i 40-45 minuter.
Låt kakan svalna och bred sedan den sista nutellan över den. 
Låt kakan stå svalt i ett par timmar innan servering.

Nutellakladdkaka

0 Läs mer >>
 
4 portioner

Blå pärongelé
50 g färska blåbär
2 gelatinblad
2 dl koncentrerad päronsaft
2 dl vatten
blå livsmedelsfärg
 
Vaniljpanna cotta
1 gelatinblad
3 dl vispgrädde
3 msk strösocker
1 vaniljstång
 
Hallonsås
100 g frysta hallon
1 dl strösocker
 
2 dl vispad grädde till garnering
 
Börja med pärongelén:
Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten.
Värm upp päronsaften och blanda ner vatten och livsmedelsfärg.
Krama ur gelatinbladen och rör ner dem, rör tills de lösts upp helt.
Fördela blåbären i skålar/glas och häll sedan den varma vätskan över dem.
Ställ skålarna med gelén kallt i ett par timmar.
 
Fortsätt sedan med vaniljpanna cottan:
Lägg gelatinbladet i blöt i kallt vatten.
Koka upp grädden tillsammans med socker och vaniljstång.
Ta grädden från plattan, krama ur geatinbladet och rör ner det i grädden och rör till gelatinet är helt upplöst.
Låt blandningen svalna.
Häll den sedan över gelén (superviktigt att panna cottan har fått svalna innan, annars smälter den in i gelén) och ställ in i kylen i ytterligare 2-3 timmar.
 
Hallonsåsen:
Värm hallonen i en kastrull tillsammans med sockret.
Sjud i ett par minuter tills socret lösts upp helt och hallonen mosats.
Låt såsen svalna innan den hälls över panna cottan innan servering. 
 
Toppa hela kreationen med lite vispad grädde innan servering.

Stars and stripes ...

0 Läs mer >>
 
 
ca 1  liter saft

2 liter jorgubbar (ca 1 kg)
1 vaniljstång
5 dl vatten
5 dl strösocker per liter saft
1 krm natriumbensoat
 
Koka upp vatten, lägg i jordgubbarna och låt sjuda på medelvärme i ca 15 minuter.
Mosa jordgubbarna mot kanten lite då och då under tiden.
Sila saften genom en silduk ca 40 minuter, tills det slutat droppa.
Släng fruktköttet som är kvar och mät hur mycket sasft det blev.
Koka upp saften igen och rör ner ca 5 dl strösocker per liter saft, lite i taget.
Låt stå på värmen tills sockret löst upp sig helt.
Blanda ner 1 krm natriumbensoat per liter saft.
Rör om ordentligt och häll upp på varma, rena glasflaskor och förslut.

Jordgubssaft med v...