0 Läs mer >>

Det här var spännande!

Har gått och kikat på receptet från ICA hur länge som helst nu men tänkt att det nog inte går hem hos M.
Men nu äter inte han hemma ikväll och ingen matlåda behöver han heller, så jag testade det äntligen!
Och vet ni? Det var riktigt smarrigt!
Jag är en sådan person som älskar potatis i alla dess former, och det var ju kul att göra ett lite annorlunda potatismos!



Detta behöver du till ca 4 portioner:
8-10 potatisar. ca 800 g
4-5 morötter. ca 400 g
3 dl grönsaksbuljong (tärning + vatten)
200 g fetaost
½ tsk salt
1 krm mald vitpeppar

Gör såhär:
Skala och skär potatis och morötter i mindre bitar.
Koka dem mjuka i grönsaks-buljongen.
Låt rotfrukterna rinna av men spara kokspadet.
Mosa rotfrukterna grovt med en potatisstöt och späd med kokspadet.
Skär fetaosten i kuber och blanda ner dem i moset och smaka av med salt och peppar.

Grekiskt mos

0 Läs mer >>

(40,3% kolhydrater)

Till 12 bröd behöver du:
2 dl mjölk
60 g smör
2 dl varmt vatten
1 msk socker
1 tsk havssalt
50 g jäst för matbröd (alltså ej för söta degar)
9-10 dl vetemjöl

Gör såhär:
Smält smöret och blanda ner mjölken.
Häll i det varma vattnet och värm eventuellt upp det till 37 grader.
Smula ner jästen i degspadet och rör om försiktigt tills den lösts upp helt.
Blanda i saltet, och 1-2 dl mjöl så att det blir en klumpfri smet.
(Om du använder torrjäst så tillsätts den nu istället för tidigare)
Tillsätt sedan resten av mjölet, lite i taget, tills det blir en fin deg som inte
klibbar fast i skålens kanter.
Låt degen jäsa till dubbel storlek under bakduk. (Tar ca 30 min)
Dela degen i 12 delar och rulla varje del till en boll.
Lägg degbollarna i en smord ugnsfast form, ganska tätt intill varandra.
Låt jäsa ytterligare 30 minuter under bakduk.
Grädda i 175 grader i ca 30 minuter tills de har en fin gyllenbrun färg ovanpå.



Mjukt brytbröd

0 Läs mer >>
Här är en riktigt het värmande höstgryta, med liite smak av apelsin! Smaskens!



Till ca 4 portioner behöver du:
500 g färsk skinka eller picnicbog
2 msk soja
1 gul lök
1 röd paprika
1 dl koncentrerad apelsinjuice
3 dl vatten
2 msk koncentrerad kalvfond
1 msk vitvinsvinäger
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
½ tsk ingefära
½ tsk malen kardemumma
1 msk potatismjöl


Gör såhär:
Strimla köttet och blanda det med sojan.
Skala och hacka löken samt kärna ur och strimla paprikan.
Koka upp apelsinjuice, vatten, kalvfond, vinäger och kryddor.
Lägg i löken och låt koka någon minut.
Lägg i köttet och paprikan och låt grytan koka ca 10 min.
Blanda potatismjölet med lite kallt vatten.
Häll i redning och låt grytan koka upp.

Servera med ris och sallad.

Apelsingryta

0 Läs mer >>
När Sanna är på besök i stora staden bjuds det på morots-kake-cupcakes. Smarrigt!

Morots-cupcakes

0 Läs mer >>

En krämig och god laxsallad som faktiskt passar för de flesta tillfällen!
Tyckte den var perfekt efter all tung mat såhär efter jul eftersom den känns lätt och fräsch. Try it!

Till ca 4 portioner behöver du:
400 g kallrökt lax i bit
400 g kall kokt potatis (fast)
1 rött äpple

Såsen:
250 g keso
2 dl creme fraiche
2 msk sötstark senap
2 msk färsk riven pepparrot
3 msk finhackad dill
2 tsk salt

Gör såhär:
Skär bort skinnet från laxen och skär den i bitar.
Skala potatisen och kärna ur äpplet och skär dem i små tärningar.
Rör ihop såsen i en rymlig bunke.
Fräs på laxen i någon minut så att den blir tillagad.
Blanda laxen, potatisen, äpplet och såsen.
Servera med ett gott bröd.

Pst! Man måste inte fräsa på laxen, det går lika bra att blanda
i den som den är, det är bara jag som är lite kinkig med gravad lax
och liknande.

 

Krämig laxsallad

0 Läs mer >>
Som sagt. Igårkväll bestämde oss jag och Cattis för att ställa oss och baka kakor.
Efter mycket om och men kom vi fram till att det fick bli Jitterbuggare med polka-fyllning. Inte så vackra men hysteriskt goda!

En dag ska jag lyckas med dem på riktigt, och det blir även den dagen jag bjuder på receptet. Än så länge ser de ut som skit vilket betyder att det är något konstigt med mitt recept (för inte kan det väl bero på mig?).
Tills jag har bearbetat receptet och fått fram fina, goda kakor, får ni vänta på receptet :)


Cattis formade degklumpen till en gubbe som vi döpte till Wililam


Sedan tog jag tag i saken och plattade till William ordentligt!


Vi vispade polka-marräng




Smetade marräng på William


Rullade ihop William som en rulltårta och skar i bitar och placerade på plåt med papper








Färdiggräddade och ser ut som en hög med skit. Men låt dig inte luras, de är förbannat goda ändå!

Williams-kakor

0 Läs mer >>
Efter att vi ätit oss mätta igår av den smaskiga middagen behövde vi hitta på någonting att göra. M ockuperade TV'n och vi hade inga spel eller någonting hemma. Vad gör man då om man heter Kim & Cattis? Man bakar!

Min fina Kitchen Aid fick invigas och jösses amalia vilken skillnad det är mot att stå och dö med en liten stackars elvisp! Marrängen vispades fluffig på nolltid och degen arbetades smidigt. I'm in love!







Invigning av min Kitc...

0 Läs mer >>
M fick ett chokladfondue-set av jobbet i julklapp. Mycket bra tyckte jag och Cattis som invigde den till efterrätt igår. Vi testade först med vanlig mjölkchoklad vilket såklart var gudomligt gott!
Sedan testade vi även med Marabou polka som också var toppengott! Dock blev den sistnämnde lite grynig av upphettningen så det var inte så smidigt att doppa.
Men gott var det!


Nam nam!


Det krävdes lite arbete med de stenhårda marshmallowsen M's chef hade slängt ner i paketet. Haha


Cattis äter baajs!

Chokladfondue

0 Läs mer >>

Riktigt smaskig och snabb kycklinggryta som är lite indisk-inspirerad!
En liten överaskning med mangon i också som faktiskt bryter av riktigt
bra mot den lite starkare grytan.

Till ca 4 portioner behöver du:
500 g kycklingfilé
2 tsk salt
1 msk koncentrerad kycklingfond
2 vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
1 tsk färsk riven ingefära
3 tsk garam masala
1 tsk gurkmeja
1 - 2 tsk chilipeppar
smör att steka i
1 dl grädde
2 dl matyoghurt
200 frysta mangotärningar

Gör såhär:
Rensa och skär kycklingen i bitar.
Skala och hacka vitlöken.
Fräs vitlöken, tomatpurén och kryddorna i smör i en gryta.
Salta kycklingen och låt den fräsa med i några minuter.
Tillsätt grädde och yoghurt och låt sjuda i ca 5 minuter.
Rör ner mangon och sjud ytterligare 2 minuter.
Garnera gärna med lite koriander eller färsk timjan.
Servera med ris och kanske ett Naan-bröd.

Mango chicken balti

0 Läs mer >>

Varning för bildbomb! Observera även att dessa bilder är tagna med min digitalkamera. Det är alltså Pre-Canon-tiden. Jösses vilken skillnad i kvalitet alltså!





























Bildbomb från julafto...

0 Läs mer >>
Nu har det varit dåligt med ny och fräsch matlagning i detta hushåll ett tag tycker jag.
Har blivit mycket köttbullar och makaroner på sistonde!
Men nu blir det ändring på det och såhär ser veckans matsedel ut för mig!

Måndag: Apelsingryta
Tisdag: Krämig laxsallad
Onsdag: Mango chicken balti
Torsdag: Stark korv med grekiskt mos
Fredag: Nyårsfirande hemma hos Sandra och Bertan.
Lördag: Het köttgryta med paprika och vita bönor
Söndag: Beuf Bourguignon


Veckans matsedel V 52

0 Läs mer >>

Jag tillhör en av alla de som inte är så superförtjust i vanlig hederlig svensk jul-jansson.
Men egentligen är det nog anjovisen som jag inte riktigt tycker passar in i gratängen.
Så ikväll när jag och M firade vår egen lilla lill-jul med julmiddag så hittade jag på min egen version av Janssons frestelse. En kallrökt laxjansson! Himla gott blev det och det kan nog passa sig som en egen rätt också.

Men nu blev det alltså en mini-variant till julbordet!





Till ca fyra portioner behöver du:
4 stora fasta potatisar
4 skivor kallrökt lax (fungerar säkert bra med varmrökt också)
2 vitlöksklyftor
3 dl grädde
salt & peppar
2 dl riven ost

 

 

Gör såhär:
Skölj, skala och strimla potatisen.
Fördela hälften av potatisen i fyra ugnsfasta portionsskålar.
Lägg i en skiva lax i varje skåll och täck med resten av potatisen.
Pressa ner vitlöken i grädden och smaka av med salt och peppar.
Häll gräddblandningen över potatisen i skålarna och toppa med riven ost.
Skjuts in i ugnen i 200 grader i ca 20 minuter tills potatisen är klar och frestelsen har fått fin färg.

Klart!

Rökt laxjansson