0 Läs mer >>

Det här var spännande!

Har gått och kikat på receptet från ICA hur länge som helst nu men tänkt att det nog inte går hem hos M.
Men nu äter inte han hemma ikväll och ingen matlåda behöver han heller, så jag testade det äntligen!
Och vet ni? Det var riktigt smarrigt!
Jag är en sådan person som älskar potatis i alla dess former, och det var ju kul att göra ett lite annorlunda potatismos!



Detta behöver du till ca 4 portioner:
8-10 potatisar. ca 800 g
4-5 morötter. ca 400 g
3 dl grönsaksbuljong (tärning + vatten)
200 g fetaost
½ tsk salt
1 krm mald vitpeppar

Gör såhär:
Skala och skär potatis och morötter i mindre bitar.
Koka dem mjuka i grönsaks-buljongen.
Låt rotfrukterna rinna av men spara kokspadet.
Mosa rotfrukterna grovt med en potatisstöt och späd med kokspadet.
Skär fetaosten i kuber och blanda ner dem i moset och smaka av med salt och peppar.

Grekiskt mos

0 Läs mer >>

(40,3% kolhydrater)

Till 12 bröd behöver du:
2 dl mjölk
60 g smör
2 dl varmt vatten
1 msk socker
1 tsk havssalt
50 g jäst för matbröd (alltså ej för söta degar)
9-10 dl vetemjöl

Gör såhär:
Smält smöret och blanda ner mjölken.
Häll i det varma vattnet och värm eventuellt upp det till 37 grader.
Smula ner jästen i degspadet och rör om försiktigt tills den lösts upp helt.
Blanda i saltet, och 1-2 dl mjöl så att det blir en klumpfri smet.
(Om du använder torrjäst så tillsätts den nu istället för tidigare)
Tillsätt sedan resten av mjölet, lite i taget, tills det blir en fin deg som inte
klibbar fast i skålens kanter.
Låt degen jäsa till dubbel storlek under bakduk. (Tar ca 30 min)
Dela degen i 12 delar och rulla varje del till en boll.
Lägg degbollarna i en smord ugnsfast form, ganska tätt intill varandra.
Låt jäsa ytterligare 30 minuter under bakduk.
Grädda i 175 grader i ca 30 minuter tills de har en fin gyllenbrun färg ovanpå.



Mjukt brytbröd

0 Läs mer >>
Här är en riktigt het värmande höstgryta, med liite smak av apelsin! Smaskens!



Till ca 4 portioner behöver du:
500 g färsk skinka eller picnicbog
2 msk soja
1 gul lök
1 röd paprika
1 dl koncentrerad apelsinjuice
3 dl vatten
2 msk koncentrerad kalvfond
1 msk vitvinsvinäger
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
½ tsk ingefära
½ tsk malen kardemumma
1 msk potatismjöl


Gör såhär:
Strimla köttet och blanda det med sojan.
Skala och hacka löken samt kärna ur och strimla paprikan.
Koka upp apelsinjuice, vatten, kalvfond, vinäger och kryddor.
Lägg i löken och låt koka någon minut.
Lägg i köttet och paprikan och låt grytan koka ca 10 min.
Blanda potatismjölet med lite kallt vatten.
Häll i redning och låt grytan koka upp.

Servera med ris och sallad.

Apelsingryta

0 Läs mer >>

En krämig och god laxsallad som faktiskt passar för de flesta tillfällen!
Tyckte den var perfekt efter all tung mat såhär efter jul eftersom den känns lätt och fräsch. Try it!

Till ca 4 portioner behöver du:
400 g kallrökt lax i bit
400 g kall kokt potatis (fast)
1 rött äpple

Såsen:
250 g keso
2 dl creme fraiche
2 msk sötstark senap
2 msk färsk riven pepparrot
3 msk finhackad dill
2 tsk salt

Gör såhär:
Skär bort skinnet från laxen och skär den i bitar.
Skala potatisen och kärna ur äpplet och skär dem i små tärningar.
Rör ihop såsen i en rymlig bunke.
Fräs på laxen i någon minut så att den blir tillagad.
Blanda laxen, potatisen, äpplet och såsen.
Servera med ett gott bröd.

Pst! Man måste inte fräsa på laxen, det går lika bra att blanda
i den som den är, det är bara jag som är lite kinkig med gravad lax
och liknande.

 

Krämig laxsallad

0 Läs mer >>
M fick ett chokladfondue-set av jobbet i julklapp. Mycket bra tyckte jag och Cattis som invigde den till efterrätt igår. Vi testade först med vanlig mjölkchoklad vilket såklart var gudomligt gott!
Sedan testade vi även med Marabou polka som också var toppengott! Dock blev den sistnämnde lite grynig av upphettningen så det var inte så smidigt att doppa.
Men gott var det!


Nam nam!


Det krävdes lite arbete med de stenhårda marshmallowsen M's chef hade slängt ner i paketet. Haha


Cattis äter baajs!

Chokladfondue

0 Läs mer >>

Riktigt smaskig och snabb kycklinggryta som är lite indisk-inspirerad!
En liten överaskning med mangon i också som faktiskt bryter av riktigt
bra mot den lite starkare grytan.

Till ca 4 portioner behöver du:
500 g kycklingfilé
2 tsk salt
1 msk koncentrerad kycklingfond
2 vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
1 tsk färsk riven ingefära
3 tsk garam masala
1 tsk gurkmeja
1 - 2 tsk chilipeppar
smör att steka i
1 dl grädde
2 dl matyoghurt
200 frysta mangotärningar

Gör såhär:
Rensa och skär kycklingen i bitar.
Skala och hacka vitlöken.
Fräs vitlöken, tomatpurén och kryddorna i smör i en gryta.
Salta kycklingen och låt den fräsa med i några minuter.
Tillsätt grädde och yoghurt och låt sjuda i ca 5 minuter.
Rör ner mangon och sjud ytterligare 2 minuter.
Garnera gärna med lite koriander eller färsk timjan.
Servera med ris och kanske ett Naan-bröd.

Mango chicken balti

0 Läs mer >>
Nu har det varit dåligt med ny och fräsch matlagning i detta hushåll ett tag tycker jag.
Har blivit mycket köttbullar och makaroner på sistonde!
Men nu blir det ändring på det och såhär ser veckans matsedel ut för mig!

Måndag: Apelsingryta
Tisdag: Krämig laxsallad
Onsdag: Mango chicken balti
Torsdag: Stark korv med grekiskt mos
Fredag: Nyårsfirande hemma hos Sandra och Bertan.
Lördag: Het köttgryta med paprika och vita bönor
Söndag: Beuf Bourguignon


Veckans matsedel V 52

0 Läs mer >>

Jag tillhör en av alla de som inte är så superförtjust i vanlig hederlig svensk jul-jansson.
Men egentligen är det nog anjovisen som jag inte riktigt tycker passar in i gratängen.
Så ikväll när jag och M firade vår egen lilla lill-jul med julmiddag så hittade jag på min egen version av Janssons frestelse. En kallrökt laxjansson! Himla gott blev det och det kan nog passa sig som en egen rätt också.

Men nu blev det alltså en mini-variant till julbordet!





Till ca fyra portioner behöver du:
4 stora fasta potatisar
4 skivor kallrökt lax (fungerar säkert bra med varmrökt också)
2 vitlöksklyftor
3 dl grädde
salt & peppar
2 dl riven ost

 

 

Gör såhär:
Skölj, skala och strimla potatisen.
Fördela hälften av potatisen i fyra ugnsfasta portionsskålar.
Lägg i en skiva lax i varje skåll och täck med resten av potatisen.
Pressa ner vitlöken i grädden och smaka av med salt och peppar.
Häll gräddblandningen över potatisen i skålarna och toppa med riven ost.
Skjuts in i ugnen i 200 grader i ca 20 minuter tills potatisen är klar och frestelsen har fått fin färg.

Klart!

Rökt laxjansson

0 Läs mer >>
Igår fungerade inte blogg.se så det blev inget bloggande då. Istället spenderade jag min kväll med att laga middag, äta middag och tvätta. Skoj va?

I onsdags när jag var hemma (istället för att vara hos M's farmor och äta julmat) orkade jag inte laga någon ordentlig middag. Så då tog jag till ett knep som alltid funkar för mig. Makaroner och brunsås med massvis med grillkrydda.

Det kanske kan tyckas verka äckligt, och ja, det ser ut som makarongröt, men helvete vad gott det är. Perfekt jag orkar inte laga mat, det är ju ändå bara jag som ska äta den-mat.



Har ni någonting konstigt som ni brukar äta när ni bara ska laga mat till er själva?

Makaroner med brunsås

0 Läs mer >>

Till mitt kalas i helgen gjorde jag denna fantastiska smörgåstårta. Den gick åt som smör i solsken och vips så var fatet tomt! Precis som det ska vara :)

Personligen så avskyr jag mimosasallad så det kommer ni inte att hitta i denna tårta. Bara godsaker finns här!



För en väldigt stor tårta som räcker till 12-15 personer behöver du ca:
36 skivor jätteformfranska
5 dl vispgrädde
½ burk majonäs
300 g handskalade räkor
½ burk röd stenbitsrom
4 hårdkokta ägg
4 burkar tonfisk i vatten
salt och peppar

dekoration
sallad i kruka
gul och röd paprika
nätmelon
brieost
röda vindruvor
apelsiner

Gör såhär:

Skär bort kanterna på alla brödskivor och lägg ut tolv av dem som ett första lager.
Vispa upp all vispgrädde och blanda ner majonäsen.
Mosa de hårdkokta äggen och blanda med räkor och rom.
Rör ner lite gräddmajonäs i taget tills det får rätt konsistens.
Smeta ut räk-blandningen på brödlagret och lägg sedan på tolv kantfria brödskivor till som ett tak.
Häll av vattnet från tonfisken och blanda med gräddmajonäs tills det får en bra och krämig konsistens.
Smeta ut tonfiskröran på det andra brödlagret, salta och peppra lagom.
Lägg på de tolv sista kantfria brödskivorna och täck hela tårtan med den gräddmajonäs som finns kvar.

Nu börjar det roliga, dekorationen!
Lägg salladsblad över kanterna så att det täcker tårtan.
Sedan är det bara att gå lös med dekoratinerna som man vill ha det!
För att få såna där tjusiga apelsinvirvlar skär man apelsinen i tunna skivor och gör ett snitt genom nästan hela skivan. Så att den bara hålls ihop av skalet på ena sidan.
Sedan vrider man båda halvorna åt olika håll och lägger på tårtan.

Lätt som en plätt!

 

Supersmarriga smörgås...