0 Läs mer >>
 
 
4 portioner
 
ca 400 g kebabkött
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 msk tomatpuré
1 burk (ca 400 ml) finkrossade tomater
2 msk kycklingfond
1 tsk paprikapulver
1 tsk lökpulver
salt och peppar
 
Finhacka löken och vitlöken och fräs den i lite smör eller olja i en stekpanna.
Tillsätt kebabköttet och låt fräsa med i ett par minuter.
Blanda ner tomatpuré, krossade tomaterm kycklingfond och kryddor.
Låt puttra i ett par minuter och smaka av med salt och peppar.
 
Servera grytan med nykokt ris och en god sallad.

Snabb kebabgryta

0 Läs mer >>
 
 
4 portioner
 
smör eller olja att steka i
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1/2 zucchini
2 morötter
2-4 msk ajvar relish (efter smak)
1 burk (ca 400 ml) krossade eller passerade tomater
1,5 dl creme fraiche
salt och peppar
 
Skala och finhacka löken och vitlöken.
Skala och riv morötter och zucchini fint.
Fräs löken i smör eller olja tills den blivit lite mjuk.
Tillsätt morötter och zucchini och låt fräsa med i ett par minuter.
Häll på krossade tomater, ajvar och creme fraiche och låt puttra i ytterligare ett par minuter.
Smaka av med salt och peppar.
 
Servera vegosåsen till nykokt pasta och toppa eventuellt med lite riven smakrik ost.

Pasta med vegofärssås

0 Läs mer >>
 
 
 
4 portioner
 
1 kg kycklingfilé
Grillkrydda
1/2 purjolök
2 dl creme fraiche
3 dl vispgrädde
1/2 burk Mango chutney
1 liten påse grillchips
 
Sätt ugnen på 175°C.
 
Skär kycklingfiléerna i små bitar och stek dem i smör eller olja i en stekpanna.
Krydda ganska rikligt med grillkrydda.
Lägg över kycklingen i en ugnsfast form.
Ansa och strimla purjolöken och strö ut den över kycklingen.
Vispa grädden och vänd försiktigt ner creme fraiche och mango chutney.
Bred smeten över kycklingen och strö sedan ett lager grillchips ovanpå.
Gratinera i ugnen i ca 30 minuter, tills gratängen fått fin färg.
 
Servera med kokt ris och en god sallad.

Kycklinggratäng me...

0 Läs mer >>
 
 
1 drink
 
1 tsk pressad citron
2 msk Grand Marnier
1 dl sodavatten
1/4 skivad apelsin
1 msk koncentrerad flädersaft
2 skivade jordgubbar
1 myntakvist
 
Varva is, apelsin och jordgubbar i ett glas.
Tillsätt Grand Marnier, citronsaft och flädersaft.
Rör om och toppa med sodavatten och en myntakvist.

Apelsin- och fläde...

0 Läs mer >>
 
 
 
4 pizzor
 
Pizzabotten:
50 g jäst
5 dl vatten
1 tsk salt
2 tsk strösocker
12-14 dl vetemjöl special
 
Topping:
Tomatsås
Riven mozzarellaost
Vad du vill ha på pizzan- t.ex. Peperoni, skinka, räkor
 
Smula jästen i en bunke.
Värm vattnet till 37°C och lös upp jästen i lite av det.
TIllsätt resten av vattnet, saltet och sockret och rör om ordentligt.
Blanda ner nästan allt vetemjöl med hjälp av en hushållsmaskin eller blanda för hand.
Låt degen jäsa under bakduk i ca 40 minuter.
 
Sätt ugnen på 225°C.
 
Knåda degen lätt och dela den i  fyra delar.
Kavla varje del till en rund pizzabotten och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt.
Bred ut tomatsås på bottnarna och strö mozzarellost över.
Toppa med valfri topping.
 
Grädda pizzorna i mitten av ugnen (om du inte har en pizzaugn eller pizzasten förstås) i ca 10 minuter.

Pizza

0 Läs mer >>
 
 
4 portioner
 
500g pasta
smör eller olja att steka i
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1-2 röda chilifrukter
2 msk tomatpuré
1 msk honung
1 tsk torkad oregano
1 dl grädde
1 dl vatten
salt och peppar
300 g skalade räkor
 
Koka pastan enligt förpackningens anvisning.
 
Finhacka lök, vitlök och chili och bryn alltsammans i smör eller olja.
Tillsätt tomatpuré, honung och oregano och låt fräsa ihop i någon minut.
Häll på grädde och vatten och låt koka i ca 10 minuter.
Smaka av med salt och peppar och häll ner räkorna.
 
Blanda räksåsen med den avhällda pastan eller servera det som sås till pastan.

Krämig pasta med h...

0 Läs mer >>



4 portioner
 
900 g potatis
300 g palsternacka
1 dl mjölk
2 msk smör
1 ask fryst, finhackad persilja
salt och peppar
 
2 dl rysk yoghurt
2 tsk dijonsenap
1 tsk honung
1 krm salt
 
1-2 dl vetemjöl
2 ägg
3 msk dijonsenap
1-2 dl ströbröd
600 g fläskschnitzel
salt och peppar
smör eller olja att steka i
 
200 g frysta, gröna ärter
 
Skala och skär potatis och palsernacka i jämnstora bitar.
Koka dem i lättsaltat vatten tills de blivit mjuka.
 
Blanda yoghurten med dijonsenap och honung.
Smaka av med salt och ställ såsen åt sidan.
 
Lägg vetemjöl på en tallrik.
Vispa ihop ägg och dijonsenap i en djup tallrik och lägg ströbröd på en tredje tallrik.
Krydda fläskschnitzeln med salt och peppar och vänd dem sedan i mjöl, sedan i ägg och till sist i ströbrödet.
Stek köttet frasigt i smör eller olja i 2-3 minuter, tills det är genomstekt.
 
Värm gröna ärter enligt förpackningens anvisning.
 
Häll bort vattnet från potatisen och tillsätt mjölken (gärna värmd), smör och persilja. 
Mosa med en gaffel/potatisstomp eller vispa med en elvisp till ett stomp.
Smaka av moset med salt och peppar.
 
Servera den frasiga schnitzeln med potatisstomp, dijonkräm och gröna ärter.
 
 

Schnitzel med pers...

0 Läs mer >>
 
 
 
4 portioner
 
600 g fläskfilé
salt och peppar
smör eller olja att steka i
 
Sås:
150 g champinjoner
1 schallottenlök
1 msk vetemjöl
1 dl steksky från fläskfilén
1 dl vispgrädde
1 dl mjölk
1 msk kalvfond
1 msk dijonsenap
 
Potatiskorgar: (12 st)
25 g smör
1 paket filodeg
ca 1 kilo potatis (mjölig)
25 g smör
1-2 dl grädde
2 äggulor
salt och peppar
1/2 dl finhackad persilja och timjan
1 dl riven smakrik ost
 
Sätt ugnen på 175°C.
Putsa fläskfilén och krydda den med salt och peppar.
Bryn den runtom i smör eller olja i en het stekpanna.
Ta ur köttet och vispa sedan ner 1 dl vatten i stekpannan och spara stekskyn till såsen.
Låt fläskfilén gå klart i ugnen, tills innertemperaturen är ca 67°C.
Låt köttet vila i 10 minuter inlindat i aluminiumfolie innan det skärs upp i skivor och serveras.
 
Dela champinjonerna i kvartar och skala och finhacka löken. 
Fräs svamp och lök i en kastrull tillsammans med smör.
Strö mjölet över och rör om.
Späd såsen med skyn, grädde, mjölk och kalvfond.
Låt småkoka i ca 5 minuter.
Smaka av såsen med dijonsenap, salt och peppar.
 
 
Smält smöret till potatiskorgarna.
Lägg ut ett ark filodeg (på tex en skärbräda) och pensla med smör.
Lägg ytterligare ett ark ovanpå det och pensla även det med smör.
Skär arken i 10x10 cm stora rutor.
Pensla en muffinplåt med smör och lägg filodegsrutorna i formarna.
Grädda i ca 7 minuter.
Låt korgarna svalna och ställ dem sedan på en bakplåtspappersklädd ugnsplåt.
 
Höj värmen på ugnen till 225°C.
Skala potatisen.
Skär den i mindre bitar och koka den mjuk i lättsaltat vatten.
Häll av vattnet och vispa (eller mosa) till ett lent mos med smör, grädde och äggulor.
Häll i lite grädde i taget och späd med mer om det blir för tjockt, men var försiktig så att det inte blir för löst.
Smaka av moset med salt och peppar och vispa sedan ner örterna.
Spritsa (eller klicka) ner moset i korgarna och gratinera högt upp i ugnen i ca 10 minuter, men var försiktig så att inte filodegen bränns!
 
Skiva upp köttet och lägg på ett fat och skeda såsen över. Servera med potatiskorgarna och en god sallad.

 

 

Fläskfilé med svam...

0 Läs mer >>
 
 
1 drink
 
Mojito:
1/2 lime
6 cl rom (skippa bara detta om du vill ha alkoholfritt)
6 myntablad
2+1 msk rabarbersirap
is
sodavatten
 
Garnering:
Limeklyftor
Myntablad
Hallon
Jordgubbar
 
Rabarbersirap:
250 g rabarber
1,5 dl strösocker
1/2 dl vatten
 
Börja med rabarbersirapen.
Ansa och skär rabarberstjälkarna i 2-3 cm långa bitar.
Koka upp dem tillsammans med socker och vatten i en kastrull och låt sedan sjuda i ca 10 minuter.
Låt massan rinna av genom en sil och pressa med en sked eller liknande för att få ur så mycket vätska som möjligt.
Koka upp vätskan igen och låt koka i ca 5 minuter, tills den fått en sirapsliknande konsistens.
Låt svalna helt i kylskåp.
 
Skölj limen ordentligt i ljummet vatten och skär den sedan i klyftor.
Lägg limeklyftor, myntablad, rom, 2 msk rabarbersirap och eventuellt hallon och jordgubbar i ett glas och mortla med en sked eller trämortel så att allt mosas ihop något.
Fyll på med is och sodavatten och toppa med ytterligare 1 msk rabarbersirap.
 
Garnera eventuellt med mer frukt och myntablad. Servera genast.

Rabarbermojito

0 Läs mer >>
 
 
 
4 portioner
 
färska lasagneplattor (helst på rulle, men stora plattor går också bra)
1 pkt bechamellsås
1 burk tomatsås (typ pastasås)
kokt skinka
zuccini
emmentalerost
salt & svartpeppar
 
Bred ut två lasagnebitar ungefär lika långa som en vanlig skärbräda.
Täck med skivor av emmentalerost.
Skär skivor av zuccinin med osthyvel och lägg ovanpå osten.
Toppa med skinka.
Rulla i hop rullarna hårt (från kortsidan) och plasta in i plastfolie och låt ligga kallt i en stund (då är det lättare att skära dem i fina bitar som håller i hop).
 
Häll ett lager med bechamellsås i botten på en ugnsform.
Skär pastarullarna i ca 4 skivor var.
Lägg dessa ”stubbar” med snittytan uppåt i formen.
Häll över resterande bechamellsås.
Ringla över tomatsås efter smak.
Strö över riven ost (emmentaler även här eller annan smakrik ost).
Salta & peppra.
Ställ in formen i 225C ca 20 min.
 
Servera med en god sallad och en bit bröd.
 

Delize alla romagnola

0 Läs mer >>
 
 
 
4 portioner
 
1,5 kg nötstek (fransyska)
1 purjolök
2 rödlökar
3 morötter
 
1 burk ansjovis (125g) filéer+spad
1 msk ättisksprit (12%)
3 lagerblad
1 tsk vitpepparkorn
vatten
 
Sås:
Stekskyn från steken
1-2 dl grädde
salt och peppar
1 tsk svartvinbärsgelé
 
Putsa köttet fritt från fett och hinnor.
Krydda med salt och peppar och bryn det runtom i en stekpanna.
Lägg över köttet i en stor gryta.
Hacka löken och morötterna i grova bitar och lägg ner i grytan tillsammans med köttet. 
Låt fräsa i grytan utan lock i ca 10 minuter.
 
Tillsätt ansjovis (både filéer och spad), ättika, lagerblad och vitpepparkorn.
Fyll på med vatten så att det täcker ca 1/3 av köttet.
Stick ner en stektermometer i köttet och lägg på ett lock.
Sjud tills termometern visar 75°C, ca 1,5 timmar.
 
Ta upp köttet och slå in i folie att vila en stund, medan du gör såsen. 
Sila av skyn från köttgrytan och häll ner i en kastrull.
Koka upp med någon dl grädde och en klick svart vinbärsgelé.
Red eventuellt av med maizena.
 
Skär steken i tunna skivor och servera med såsen, kokt potatis och kokta morötter och en klick svartvinbärsgelé.

Slottsstek med grä...