0 Läs mer >>
 
 
 
4 port
 
ca 8 vanliga grillkorvar eller 5-6 tjockare
1 pkt bacon
3 dl grädde
1 dl creme fraiche
2 tsk kinesisk soja
2 msk sweet chili
salt och peppar

Skär korvarna i bitar på snedden.
Klipp bacon i småbitar.
Låt korv och bacon steka i en panna en stund tills de fått lite färg.
Tillsätt grädde, creme fraiche, soja och sweet chili.
Låt puttra en stund så såsen riktigt får smak av korven och bacon.
Smaka av med salt & peppar.

Servera med kokt ris och en god sallad

Het korvgryta

0 Läs mer >>
 
 
1 limpa
 
25 g jäst
3,5 dl ljummen mjölk
0,5 dl rapsolja
1,5 tsk salt
1 msk solrosfrön
1 fint riven morot
2 dl vetemjöl
7-9 dl rågsikt
 
Smula jästen i en bunke och lös upp den i den rumsvarma mjölken.
Tillsätt olja, salt, solrosfrön, finriven morot, vetemjöl och rågsikt, lite i taget.
Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter.
Låt degen jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord.
Forma degen till en limpa och lägg den i en smörad brödform, ca 2 liter.
Skär ca 1 cm djupa, sneda snitt med en vass kniv i brödytan och strö över lite vetemjöl.
Låt brödet jäsa under bakduk i ytterligare 45-60 minuter.
Sätt ugnen på 250°C.
Sätt in limpan längst ner i ugnen och sänk värmen till 225°C.
Grädda brödet i 20-25 minuter.

Morotslimpa med solro...

0 Läs mer >>
 
 
4 port
 

900 g fast potatis

2 msk ättiksprit , 12%
2 msk strösocker
1 dl vatten
½ gurka
2 msk finhackad persilja
salt och peppar

2 dl mjölk
½ dl ströbröd
400 g kycklingfärs
1 ägg
170 g majskorn
salt och peppar
smör eller olja att steka i

2 dl grädde
1 msk koncentrerad kyckling- eller kalvfond
1 tsk soja

en nypa italienska kryddor

 

Koka potatisen i saltat vatten.

Blanda en lag av ättikssprit, socker och vatten i en bunke och rör tills sockret löst sig.
Skölj gurkan och hyvla den tunt och vänd ner.
Vänd ner persiljan precis före servering och krydda med salt och peppar.

Rör ihop 1 dl mjölk och ströbröd i en bunke och låt svälla några minuter.
Blanda ner kycklingfärs, ägg, avrunnen majs och krydda med salt och peppar.
Forma till biffar och stek dem i matfettet i ca 5 minuter på varje sida eller tills innertemperaturen är 70˚C.
Ta upp biffarna ur stekpannan.

Utan att diska stekpannan, häll på grädde, fond och soja och låt puttra i ett par minuter.

Lägg tillbaka biffarna i såsen och servera tillsammans med kokt potatis och snabbinlagd gurka. 

Kycklingbiffar med gr...

0 Läs mer >>
 
 
ca 15 bitar

100 g skållade sötmandlar
120 g osaltade pistaschmandelkärnor
250 g rumsvarmt, osaltat smör
3 dl strösocker
4 ägg
1 vaniljstång
rivet skal av 1 citron
1 dl vetemjöl
 
Glasyr:
0,5 dl strösocker
rivet skal och saft av 1 citron
 
Sätt ugnen på 150°C.
Klä en avlång form med bakplåtspapper (ca 1,5 liter).
Mal sötmandel och pistaschkärnor och ställ åt sidan.
Vispa smör och socker fluffigt.
Tillsätt äggen, ett i taget. 
Dela vaniljstången på mitten, på längden och skrapa ur vaniljfröna och blanda ner i smeten.
Blanda ner citronskal, malda nötter och vetemjöl.
Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter. 
Känn med en sticka så att kakan är klar.
Låt kakan svalna i formen. 
 
Blanda socker och citronsaft och rör ner citronskal och grochackad pistaschmandel.
Ta ut kakan ur formen och skeda över glasyren.

Saftig pistaschkaka

0 Läs mer >>
 
 
4 portioner
 
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
200-300 g svmap (typ kantareller och champinjoner)
2 dl matladningsgrädde
1 köttbuljongtärning
salt och peppar
 
4 portioner pasta
 
Koka pastan enligt förpackningens intruktioner.
Hacka lök och vitlök fint och fräs på i smör eler olja i en stekpanna.
Rensa eventuellt svampen och skär i bitar.
Fräs på svampen med löken tills vätskan kokat bort.
Häll på grädde och smula ner buljongtärningen.
Låt småputtra i ett par minuter och smaka av med salt och peppar.
 
Blanda med den kokta pastan eller servera som sås till pastan.

Krämig svamppasta

0 Läs mer >>
 
 
6 portioner 
 
1 stor squash
1 stor gul lök
3 vitlöksklyftor
2 msk olivolja från de soltorkade tomaterna
1 burk strimlade soltorkade tomater i olja
1 påse spenat
 
ostsås:
0,5 dl vetemjöl
1 liter mjölk
200 g riven parmesanost
2 msk pressad citron
1 tsk salt
2 krm nymald svartpeppar
 
1 paket lasagneplattor
 
Sätt ugnen på 225 °C.
Skölj och tärna squashen.
Skala och hacka lök och vitlök.
Fräs hacket i tomatoljan tills det har mjuknat.
Tillsätt tomater och spenat och fräs tills spenaten mjuknat och ställ sedan åt sidan.
 
Ostsås:
Vispa ut mjölet i lite av mjölken i en kastrull.
Koka upp under omrörning och späd med resten av mjölken allt eftersom.
Sjud på låg värme i ca 3 minuter.
Ta kastrullen åt sidan och tillsätt ost, citron, salt och peppar.
 
Häll lite av såsen i en ugnssäker form, ca 25x35 cm.
Lägg ett lager lasagneplattor över och därefter hälften av grönsaksblandningen, ostsås, plattor osv tills grönsaksröra och ostsås är slut. 
Avsluta med ett lager sås och toppa med lite mer riven ost.
Gratinera mitt i ugnen i 20-30 minuter, tills lasagnen fått färg och plattorna har mjuknat.
 
Servera med en god sallad.

Italiensk grönsakslas...

0 Läs mer >>
 
 
ca 10 bitar

400 g färskost
2 dl strösocker
2 msk maizena majsstärkelse
1 tsk vaniljsocker
2 msk apelsinlikör
3 ägg
2 dl vispgrädde
 
Glasyr:
1 dl juice av 3-4 mandariner
1 dl gelésocker
 
Garnering:
riven mörk choklad
 
Förbered en springform, ca 20 cm i diameter, genom att klippa ett bakplpåtspapper så att det täcker botten och går upp lite på kanten.
Klä utsidan av formen med dubbla lager aluminiumfolie.
Blanda färskost, socker, maizena, vaniljsocker, likör och ägg i en matberedare.
Tillsätt grädden och kör i några sekunder.
Häll vatten i en långpanna, ca 3 cm högt upp på kanten.
Sätt ugnen på 175 °C och ställ in långpannan mitt i ugnen.
Häll smeten i springformen och ställ den i vattenbadet när ugnen nått upp till 175 °C. 
Grädda i 55 minuter.
Stäng därefter av ugnen och öppna ugnsluckan i 5 minuter.
Stäng därefter luckan och låt kakan stå kvar i ugnen och kallna.
 
Glasyr:
Pressa saften ut mandarinerna och blanda den med gelésockret i en kastrull. 
Koka ihop blandningen i 0,5 minuter och låt svalna.
Skeda glasyren över kakan och åt den stelna helt.
Lår gärna kakan stå i kylskåp över natten.
Strö över lite riven mörk choklad vid servering.

Cheesecake med apelsi...

0 Läs mer >>
 

 

4 cl whisky (gärna Famous Grouse)
2 cl Passoã Passion Fruits
½ cl citronjuice
Schweppes Citrus fruit


Fyll först glaset med is och häll sedan på whisky, passoã, citronjuice och toppa med schweppes citrus fuit.
Garnera med...

Famous Passion