0 Läs mer >>
 
4 portioner
 
1 röd lök
1 tsk olivolja
600 g skinn- och benfri torskryggfilé (eller annan vit fiskfilé)
1 msk smör
salt och peppar
 
Brynt smörgräddsås:
25 g smör
2,5 dl grädde
1 msk koncentrerad hummerfond
½ dl finhackad persilja
½ citron, saften och skalet
salt och peppar
 
Sätt ugnen på 175 grader.
 
Tina fisken om den är fryst.
 
Skala och klyfta löken och lägg den i en ugnsfast form.
Ringla lite olja över löken och rosta den i ugnen i ca 7 minuter.
 
Sås:
Smält smöret i en kastrull på medlhög värme och låt smöret bubbla ordentligt.
Efter ett par minuter börjar smöret bli gyllenbrunt och doftar nötigt- då är det dags att tillsätta grädde och fond. 
Låt såsen sjuda i ca 10 minuter på låg värme.
 
Ta ut löken ur ugnen.
Lägg fiskbitarna på löken och krydda med salt och peppar.
Klicka smör över fisken och baka i ugnen i ca 10 minuter.
 
Skölj citronen ordentligt och finriv skalet.
Rör ner citronzest och persilja i såsen.
Smaka av med citronsaft, salt och peppar.
 
Häll såsen över fisken och servera tillsammans med kokt potatis eller blomkålspuré.
 

Ugnsbakad torsk me...

0 Läs mer >>
 
4 portioner
 
2-3 paprikor i olika färger
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
smör eller olja att steka i
2 msk tomatpuré
1 msk paprikapulver
1 msk spiskummin
1 tsk sambal oelek
1 burk konserverade körsbärstomater
1 dl vatten
salt och peppar
4 ägg
 
Till servering: 
Nykokt bulgur
En god sallad
Färsk koriander
 
Hacka paprikorna grovt, klyfta löken och riv eller pressa vitlöken.
Hetta upp smör eller olja i en panna och fräs grönsakerna i ett par minuter.
Tillsätt tomatpuré, kryddor och sambal och fräs ihop i ytterligare ett par minuter. 
 
Häll på tomater och vatten och låt sjuda på låg värme i ett par minuter och smaka sedan av med salt och peppar.
 
Gör fyra gropar i röran och knäck ett ägg i varje. 
Låt äggen sjuda i ca 8 minuter under lock (eller folie) tills vitan stelnat men gulan är krämig. 
 
Servera shakshukan tillsammans med nykokt bulgur och en god sallad.

Shakshuka med paprika

0 Läs mer >>
 
4 portioner
 
Woksås: 
2 tsk finriven ingefära
2 vitlöksklyftor, finrivna
finrivet skal av ½ apelsin
saften från en hel apelsin
4 msk ljus soja
2 msk strösocker
1 tsk sesamolja
1 msk risvinäger
1,5 msk maizena
 
500 g strimlad lövbiff
1 msk ljus soja
1 msk sherry
1,5 dl maizena
1 stor morot, tunt strimlad
1 röd lök, tunt strimlad
½ liter frityrolja eller neutral rapsolja
 
 Blanda ingredienserna till woksåsen och ställ åt sidan.
 
Skär löbvbiffen i tunna strimlor.
Blanda soja och sherry och häll över biffen och blanda väl och låt biffen stå och dra åt sig i fem minuter.
 
Hetta upp oljan i en stor kastrull eller vid stekpanna. 
Oljan ska vara ca 180 grader, gör brödtestet för att kontrollera om oljan är lagom varm.
Blanda ner maizenan i köttet och se till att allt täcks ordentligt. 
Fritera köttet i omgångar. Det ska bli krispigt och lite mörkare än gyllenbrunt.
Låt köttet rinna av på ett par lager hushållspapper.
 
Häll bort all olja utom ca 1-2 msk.
Bryn moroten och löken i ett par minuter tills det mjuknat något.
Tillsätt köttet och woksåsen och vänd runt så att allt blandas.
 
Servera genast köttet tillsammans med nykokt ris.

Crispy Orange Beef