Ugnsbakad torsk med brynt smörgräddsås

4 portioner
1 röd lök
1 tsk olivolja
600 g skinn- och benfri torskryggfilé (eller annan vit fiskfilé)
1 msk smör
salt och peppar
Brynt smörgräddsås:
25 g smör
2,5 dl grädde
1 msk koncentrerad hummerfond
½ dl finhackad persilja
½ citron, saften och skalet
salt och peppar
Sätt ugnen på 175 grader.
Tina fisken om den är fryst.
Skala och klyfta löken och lägg den i en ugnsfast form.
Ringla lite olja över löken och rosta den i ugnen i ca 7 minuter.
Sås:
Smält smöret i en kastrull på medlhög värme och låt smöret bubbla ordentligt.
Efter ett par minuter börjar smöret bli gyllenbrunt och doftar nötigt- då är det dags att tillsätta grädde och fond.
Låt såsen sjuda i ca 10 minuter på låg värme.
Ta ut löken ur ugnen.
Lägg fiskbitarna på löken och krydda med salt och peppar.
Klicka smör över fisken och baka i ugnen i ca 10 minuter.
Skölj citronen ordentligt och finriv skalet.
Rör ner citronzest och persilja i såsen.
Smaka av med citronsaft, salt och peppar.
Häll såsen över fisken och servera tillsammans med kokt potatis eller blomkålspuré.