Havrerutor med frisk citronkräm

 
 
Ca 40 bitar
 
Citronkräm: 
1 citron
4 dl creme fraiche
3 dl strösocker
2 msk potatismjöl
1 msk mald ingefära
1 msk vaniljsocker
4 ägg
 
Botten:
300 g smör
4 1/2 dl havregryn
4 1/2 dl vetemjöl
2 1/2 dl farinsocker
1 1/2 tsk vaniljsocker
2 tsk bikarbonat
 
Börja med citronkrämen.
Riv skalet från citronen och pressa ur saften.
Blanda alla ingredienser utom äggen i en kastrull.
Koka upp och låt sedan sjuda under vispning i 2-3 minuter.
Ställ blandningen åt sidan och låt kallna.
 
Sätt ugnen på 175°.
Smält smöret och ställ åt sidan så att det får svalna.
Blanda de torra ingredienserna till botten i en bunke och tillsätt sedan de svala smöret.
Arbeta ihop alltsammans till en smulig deg.
Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna och tryck ut degen i formen. 
Grädda botten mitt i ugnen i 6-8 minuter.
 
Vispa upp äggen och rör ner dem i citronkrämen.
Fördela krämen över havrebotten och grädda kakan mitt i ugnen i ytterligare 20 minuter, tills den stelnat.
Låt kakan kallna innan du skär den i rutor med en vass kniv.