Mammas fantastiska Laxtårta

Detta behöver du till en tårta:
200 g kavring
100 g smält smör

5 gelatinblad
250 g kallrökt lax
1 scharlottenlök
2 ½ dl mellangrädde
5 dl kesella
2 dl lätt creme fraiche
citronsaft, salt och peppar

200 g löjrom
ett par dillkvistar
ett par citronskivor

Gör så här:
Mixa kavring i en mixer eller matberedare och blanda med det smälta smöret.
Tryck ut kavringsmixen i en form med löstagbar botten (ca 24 cm i diameter) och ställ formen i kylen i ca 15 minuter.
Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 15 min.
Mixa eller finhacka laxen och löken.
Vispa grädden och blanda ner kesella och creme fraiche. 
Blanda ner laxen och löken och smaka av med citronsaft, salt och peppar.
Krama vattnet ut gelatinbladen och smält dem i en kastrull på svag värmen.
Blanda ner gelatinet i laxsmeten, rör om ordentligt.
Häll laxröran i formen och ställ in i kylen igen i minst 2-3 timmar. Men godast blir den om den får stå över natten!
Innan servering, bred löjromen över tårtan och dekorera med ett par dillkvistar och citronskivor.