Bröd, Franskt, LCHF, Ost, Soppor & Såser, Vegetariskt franska örter, färsk timjan, gruyere, grädde, grönsaksbuljong, gul lök, kalvfond, lantbröd, lök, ost, peppar, riven ost, salt, smör, timjan, vatten, vispgrädde, vitt vin

Fransk löksoppa

 
4 portioner
 

4 gula lökar
smör att steka i
1 grönsaksbuljongtärning
1 dl vitt vin
1 l vatten
1 dl grädde
1 msk koncentrerad kalvfond
1 tsk franska örter
1 kvist färsk timjan
salt och peppar
4 skivor lantbröd
100 g ost (gärna gruyere)
 
Sätt ugnen på 275 grader.
Skala löken och skär den i tunna skivor.
Fräs löken i smör i ett par minuter, utan att den får färg, tills den mjuknat.
TIllsätt vin, vatten, grädde, kalvfond, buljongtärning, timjan och franska örter och låt koka ytterligare 10 minuter.
Fördela soppan i fyra ugnsfasta skålar.
Lägg en brödskiva i varje skål och toppa med ost.
Skjuts in i ugnen tills osten smält, ca 5-10 minuter.