Klassisk ärtsoppa

 
4 portioner
 
500 g torkade gula ärter
300 g rimmat fläsklägg eller bogfläsk
1,5 liter vatten
1 gul lök
1 tsk timjan
1 tsk mejram
salt
½ strimlad purjolök
2 grönsaksbuljongtärningar
1 cm tjock skiva ingefära
 
Till servering:
Senap och gott bröd
Eventuellt pannkakor med grädde och sylt
 
Lägg ärterna i en bunke och täck helt med vatten. 
Låt stå i 6-12 timmar.
 
Häll av vattnet från ärterna, lägg över dem i en rymlig kastrull och häll på 1,5 liter nytt  färskt vatten.
Skär bort svålen från fläsket och skär i små tärningar och lägg över i kastrullen.
Låt ärter och fläsk koka i ca 1 timme och skumma av skummet som bildats på ytan.
 
Skala och finhacka löken.
Lägg lök, ingefära, purjolök, kryddor och buljongtärningar i grytan och låt koka med de sista minutrarna. 
Späd med mer vatten om det behövs och smaka av med salt och peppar.
 
Servera soppan med senap och ett gott bröd.