Nyårsdessert 2024
![](https://cdn2.cdnme.se/1159406/8-3/image_1_677e6b349606ee5385553121.jpg)
Vit chokladmousse
2 dl vispgrädde
150 g vit choklad
1 ägg
1 dl kesella
Brownie
150 g smör
2,5 dl strösocker
1,5 dl kakao
1 tsk salt
1 msk vaniljsocker
2 ägg
1 dl vetemjöl
Passionsfruktscurd
1 msk citronjuice
4 passionsfrukter
1 ägg
dl strösocker
½ msk maizena
25 g rumsvarmt smör
Mjölkchokladcrémeux
½ gelatinblad
150 g mjölkchoklad
2 äggulor
1/4 dl strösocker
1 dl vispgrädde
Äppelrosor
1 rött äpple
![](https://cdn1.cdnme.se/1159406/8-3/image_677e6b45e087c34f0f3e5014.jpg)
Gör så här:
Vita chokladmoussekupoler
Vispa grädden luftig medan du smälter chokladen på låg värme i vattenbad så att den precis bara smälter.
Vispa upp ägget och tillsätt den smälta chokladen under kraftig vispning.
Rör ner kvarg och vänd till sist ner grädden försiktigt.
Stjälp upp mousse i en silikonform för 6 kupoler och se till att släta ut ytan.
Ställ moussen i frysen i minst 1 timme.
Browniebotten
Sätt ugnen på 170 grader.
Lägg bakplåtspapper i botten och på sidorna utav en bakform som är ca 20x20 cm.
Smält smör i en kastrull, ställ åt sidan och låt svalna lite.
Vispa sedan i strösocker.
Tillsätt därefter kakao, salt och vaniljsocker.
Rör i ett ägg i taget.
Sikta till sist i mjölet.
Blanda till en slät smet och häll det i formen.
Grädda mitt ugnen 12-15 minuter.
Ta ut och låt svalna.
Lägg bakplåtspapper i botten och på sidorna utav en bakform som är ca 20x20 cm.
Smält smör i en kastrull, ställ åt sidan och låt svalna lite.
Vispa sedan i strösocker.
Tillsätt därefter kakao, salt och vaniljsocker.
Rör i ett ägg i taget.
Sikta till sist i mjölet.
Blanda till en slät smet och häll det i formen.
Grädda mitt ugnen 12-15 minuter.
Ta ut och låt svalna.
Förvara invirad i plast till montering.
Passionsfruktscurd
Blanda och vispa ihop alla ingredienser utom smöret i en kastrull.
Koka upp och låt sjuda under omrörning i ca 2 minuter.
Ta av kastrullen från värmen och rör ner smöret.
Häll upp i en burk och låt svalna i kylen.
Mjölkchokladcrémeux
Lägg gelatinet i kallt vatten.
Hacka chokladen fint och lägg i en bunke.
Vispa samman äggulor och socker i en annan bunke.
Värm upp grädde till kokpunkten i en kastrull.
Häll den i äggblandningen under vispning och häll sedan tillbaka den i kastrullen och låt den sjuda under omrörning till den tjocknat, runt 84 grader.
Blanda ner gelatinet i krämen och häll sedan krämen över den finhackade chokladen medans du rör med en slickepott. Rör om tills all choklad smält och du har en blank slät kräm. Kör med stavmixern om det skär sig.
Plasta in och låt krämen sätta sig i kylen ordentligt, gärna över natten.
Vaniljmarinerat äpple
Koka upp alla ingredienser utom äpplet och låt svalna en liten stund.
Kärna ur äpplet är och skär det i två halvor.
Skiva äpplet i tunna skivor, gärna med mandolin.
Lägg äppelskivorna i vaniljlagen och låt stå i ca 5 minuter, häll sedan av lagen.
Förvara äppelskivorna i en tätförsluten burk i kylskåp fram till montering.
Montering
Skär eller stick ut rundlar av browniebotten i samma diameter som kupolerna med vit chokladmousse.
Lägg brownie-rundlarna på det du vill servera desserten på.
Stjälp upp mousse-kupolerna så att de ligger med den plana sidan ner mot brownien.
Om moussen är fryst kan de stå framme ca 20 minuter innan servering för att tina.
Lägg passionsfruktscurd i en spritspåse och chokladcrémeux i en annan, använd valfri tyll.
Spritsa curd och crémeux runtom kupolerna.
Rulla ihop äppelskivorna på längden och placera små äppelrosor runtom.
Toppa ev. med lite ätbart glitter och Citronmeliss och servera!