Chokladmoussetårta i fyra lager

 
10-12 bitar
 
Botten:
150 g smör
2,25 dl strösocker
2 ägg
1 dl kakao
2 msk vaniljsocker
2 krm salt
2 dl vetemjöl
 
Tryffel:
75 g smör
1,5 dl vispgrädde
200 g mörk choklad
 
Mörk chokladmousse:
100 g mörk choklad
1 gelatinblad
3,5 dl vispgrädde
 
Ljus chokladmousse:
125 g mjölkchoklad
1 gelatinblad
3,5 dl vispgrädde
 
 
Botten: 
Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret och rör ihop det med socker och ägg.
Blanda ihop kakao, vaniljsocker, salt och mjöl och tillsätt det till smörblandningen.
Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant (ca 24 cm).
Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 14 minuter. 
Låt kakan kallna helt.
 
Tryffel: 
Smält smöret, tillsätt grädde och låt det koka upp.
Ta kastrullen från plattan.
Hacka chokladen i mindre bitar och vänd ner den i den varma grädden. 
Rör om tills tryffeln är blank och slät och låt den sedan kallna.
 
Mörk chokladmousse:
Lägg gelatinbladet i blöt i kallt vatten i ca 5 minuter.
Finhacka chokladen.
Koka upp ca ½ dl av grädden i en kastrull och häll den sedan över chokladen.
Rör om tills chokladen smält och det blivit till en blank och jämn smet. 
Rör ner gelatinbladet och rör om tills det är helt smält och utblandat.
Vispa resten av grädden löst (för hårt vispad grädde ger grynig mousse).
Vänd försiktigt ner chokladröran i den vispade grädden.
Bred ut den mörka chokladmoussen över den kalla bottnen och ställ den i frysen i ca 1 timme.
 
Ljus chokladmousse:
Gör likadant som med den mörka moussen.
Bred ut den ljusa moussen över den mörka och ställ i frysen i ca 30 minuter till.
 
När tårtan är kall och hård, häll på den blanka, fina tryffeln.
Ställ tårtan i kylskåp fram till servering.
 
Servera tårtan med vispad grädde och färska bär.