Bakad torskrygg med beurre blanc och knaprig bacon

 

4 portioner

600 g Torskrygg
4 krm Salt
2 krm Svartpeppar
2 msk smör
240g baconskivor

Beurre blanc
1 st Schalottenlök
1 dl vitt vin
1 msk Vitvinsvinäger
250g Smör
2 krm Salt

Potatis
800 g Delikatesspotatis
½ tsk salt

Spenat- och dillsallad
150g Sugarsnaps
65g Spenat
1 kruka färsk dill
1 Citron
½ msk Olivolja
1 krm Salt

Värm ugnen till 160 grader.

Potatis:
Skala och koka potatisen i saltat vatten.

Torsk:
Lägg torskfiléerna i en ugnsfast form och krydda med salt och peppar.
Klicka över smör och sätt in i ugnen ca 12 min.
Strimla baconet tunt och stek det knaprigt i en varm stekpanna.
Häll över baconet på hushållspapper.

Beurre blanc:
Finhacka schalottenlöken.
Koka ihop vin, vinäger och lök i en kastrull på medelvärme tills ungefär 3 msk vätska återstår.
Tärna smöret och vispa ner klickar av smöret i omgångar under konstant vispning.
Se till att såsen bubblar lätt under tiden du vispar ner smöret.
Ta av såsen från plattan och smaka av med salt.

Tillbehör:
Koka sugarsnapsen i ca 30 sek.
Sila av vattnet och blanda sugarsnapsen med spenat, hackad dill, rivet citronskal, olja och en nypa salt.

Servera torskryggen med beurre blanc, knaperstekt bacon, kokt potatis och spenatsallad vid sidan av.