Hjortfilé med blåbärssås

 
4 portioner
 
600 g Hjortfilé
Salt och peppar
1 msk smör
 
Blåbärssås:
3 msk strösocker
2 schallottenlökar
200 g blåbär
1,5 dl rött vin
2 dl vatten
2 msk koncentrerad kalvfond
3 tsk ljus maizena
2 msk smör
1 dl blåbär
 
Tillbehör: 
Nykokt färskpotatis
ev. smörstekta kantareller

Blåbärssås:
Skala och finhacka löken.
Smält sockret i en kastrull.
Blanda ner lök och blåbär. Låt det fräsa ca 1 minut.
Tillsätt vin, vatten och fond och låt det sjuda ca 10 min.
Sila såsen genom en finmaskig sil och pressa med en sked för att få ut vätskan.
Värm den silade såsen och vispa ner majsstärkelsen utrörd i kallt vatten.
Låt koka upp.

Skär filén fri från eventuella hinnor.
Krydda med salt och peppar.
Bryn filén runt om i smör i en stekpanna ca 3 min.
Filén blir snabbt klar så pass på :)

Låt filén vila 5 min innan den skärs upp.

Värm såsen före servering.
Tillsätt smör och hela blåbär.

Servera köttet med kokt potatis och blåbärssås.