Klassisk Moussaka

 
4 portioner
 
5 potatisar med skal
2 auberginer
Riven ost
 
Bechamelsås:
4 msk smör
4 msk vetemjöl
4 dl mjölk
150 g riven parmesanost
salt, peppar och malen muskotnöt
 
Köttfärssås:
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
olja att steka i
300 g nötfärs
1 burk krossade tomater
½ tsk malen kanel
½ tsk malen kryddpeppar
1 tsk riven muskotnöt
2 lagerblad
salt och peppar
 
Sätt ugnen på 200 grader.
 
Börja med köttfärssåsen genom att finhacka lök och vitlök.
Bryn löken i olja i någon minut och tillsätt sedan nötfärsen och låt den steka med i ett par minuter.
Häll på krossade tomater, kryddor och lagerblad och låt småkoka i ca 10 minuter.
 
Gör under tiden bechamelsåsen genom att smälta smöret och vispa ner mjölet.
Häll på mjölken och låt koka i ett par minuter.
Smält sedan, under omrörning, ner osten och smaka av med salt, peppar och muskotnöt.
 
Skär potatisarna i tunna skivor och lägg hälften av dem i botten av en ugnsfast form.
Skär auberginen i tunna skivor och lägg hälften av dem över potatisen i formen.
Bred hälften av köttfärssåsen över auberginen och häll hälften av bechamelsåsen .
Lägg i resten av potatisen, auberginen, köttfärssåsen och toppa med resten av bechamelsåsen. 
Strö ytterligare lite riven osv över alltihopa och gratinera moussakan i mitten av ugnen i ca 40 minuter.
 
Servera moussakan med en god sallad.