Cottage Pie
4 portioner
1 kg grytbitar av nötkött
3 finhackade, gula lökar
1/2 dl olivolja
1,5 dl rött vin
1 köttbuljongtärning
Vatten
6 strimlade schallottenlökar
1 kg mjölig potatis
125 g smör
1,5 dl mjölk
3 msk finhackad persilja
3 msk ströbröd, gärna panko
Salt och peppar
Skär köttet i kuber och bryn det hastigt runtom i oljan i en stor gryta.
Lägg köttet åt sidan och fräs på hälften av den gula löken tills den fått lite färg och lägg tillbaka köttet med löken.
Häll på rödvin, smula ner biljongtärningen och häll på vatten så att det täcker köttet.
Sänk värmen och låt köttet småputtra i ca 2 timmar.
Skala och tärna potatisen och koka den mjuk i lätt saltat vatten.
Häll bort vattnet och vispa ner smör och mjölk med en elvisp eller mixerstav till ett slätt mos.
Smaka av moset med salt och peppar.
Sätt ugnen på 250 grader.
Ta upp köttbitarna ur grytan och mixa dem snabbt lite pulserande, så att det inte blir köttpuré.
Bryn resten av löken och schallottenlölken tills den mjuknat och blanda med köttet och häll på den avsilade vätskan som köttet kokat i.
Låt koka in i ett par minuter.
Lägg köttet i botten av en smord, ugnsfast form.
Strö persilja över köttet.
Bred ut potatismoset så att det täcker allt kött.
Strö ströbrödet över moset och klicka gärna ut lite extra smör över alltsammans.
Gratinera i mitten av ugnen tills moset blivit gyllenbrunt.
Servera eventuellt med en god gräddsås och vinbärsgelé.