Katalaner i långpanna

ca 24 bitar
 
300 g rumsvarmt smör
3,5 dl strösocker
3 ägg
200 g riven mandelmassa
6 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
3 rivna bittermandlar
2,5 dl mjölk
 
Glasyr:
3 msk hallonsylt
3 tsk kallt vatten
1,5 dl florsocker
 
Sätt ugnen på 200 grader.
Klä en långpanna, ca 25x35 cm, med bakplåtspapper.
 
Vispa smör och socker poröst och tillsätt sedan äggen, ett i taget, under vispning.
Tillsätt den rivna mandelmassan.
Blanda ihop vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och bittermandel.
Sikta ner det växelvis med mjölken i smeten.
Vänd ihop det till en jämn smet.
 
Bred ut smeten i formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen i 25-30 minuter.
Låt kakan svalna och lyft sedan upp den i bakplåtspappret.
 
Glasyr:
Bred ut hallonsylt på kakan.
Blanda ihop vatten och florsocker till en ganska rinnig glasyr.
Bre dut den på kakan.
Låt det stelna och skär sedan kakan i rutor, ca 5x5 cm.