Choklad- och blåbärspannacotta



4 portioner
 
Chokladpannacotta:
1 gelatinblad
½ vaniljstång
2 dl vispgrädde
26 g mörk choklad (70%)
 
Blåbärspannacotta:
1 gelatinblad
½ vaniljstång
2 dl vispgrädde
2 msk strösocker
½ dl blåbär
 
Färska blåbär till garnering
 
Chokladpannacotta:
Låt gelatinbladet ligga i blöt i kallt vatten i ett par minuter.
Snitta vaniljstången på längden och skrapa ur fröna.
Lägg stång och frön i en kastrull tillsammans med grädden och låt det koka upp på svag värme.
Ta kastrullen från plattan och låt det stå och dra i 30 min.
Ta upp vaniljstången, sila massan och värm upp den igen.
Krama ur gelatinbladet och vispa ner det i smeten.
Rör ner den hackade chokladen och vispa försiktigt tills chokladen är helt smält.
Häll smeten i fyra glas som du lutar mot något, t.ex. i en plastlåda, så att smeten hamnar snett.
Ställ allting i kylskåp i minst 2 timmar.
 
Blåbärspannacotta:
Låt gelatinbladet ligga i blt i kallt vatten i ett par minuter.
Snitta vaniljstången på längden och skrapa ur fröna.
Lägg stång och frön i en kastrull tillsammans med grädden och socker och låt det koka upp på svag värme.
Ta kastrullen från plattan och låt det stå och dra i 30 min.
Ta upp vaniljstången, sila massan och värm upp den igen.
Krama ur gelatinbladet och vispa ner det i smeten.
Rör ner blåbär och mixa.
Häll smeten i glasen, som nu står rakt, och ställ dem kallt i minst 2 timmar.
 
Toppa desserterna med hyvlad choklad, blåbär och citronmeliss och pudra lite florsocker över.