Vaniljkringlor

 
ca 16 st
 
100 g smör
3 dl mjölk
1 dl strösocker
1 tsk vaniljpulver
50 g jäst
8,5 dl vetemjöl
 
1 ägg till pensling
 
Smält smöret och blanda med mjölken.
Värm vätskan till 37°C.
Smula jästen i en bunke och blanda med degvätskan tills den är helt upplöst.
Arbeta ner socker, vaniljpulver och nästan allt vetemjöl till en smidig deg.
 
Ta upp degen på ett mjölat bakbord och dela i ca 16 bitar.
Rulla varje bit till en lång korv och forma till en kringla och lägg på bakplåtspappersklädda plåtar.
Låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
 
Sätt ugnen på 275 °C.
Vispa upp ett ägg och pensla kringlorna.
Grädda dem i mitten av ugnen i ca 5 minuter.
 
Låt kringlorna svalna. 
Om man vill kan man pensla kringlornas ovansida med lite smält smör och sedan doppa dem i strösocker. Men gör detta precis innan servering så sockret inte smälter bort. Om du fryser in dem så gör det utan socker.