Helstekt oxfilé med dubbelbakad potatis och pepprig portvinssås

 
4 portioner
 
600 g oxfilé
salt och peppar
smör att steka i
 
Dubbelbakad potatis:
2 bakpotatisar
1 dl crème fraiche
2 dl riven ost
1 pressad vitlöksklyfta
50 g knaperstekt bacon
salt och peppar
 
Portvinssås:
2 schallottenlökar
en klick smör
1 msk grönpeppar i lag
1 kalvbuljongtärning
1 dl portvin
1 msk kinesisk soja
1 dl crème fraiche
3 dl vispgrädde
en nypa socker
salt och peppar
 
Sätt ugnen på 225°C.
 
Nagga potatisarna och lägg dem i en ugnsfast form.
Baka dem i ugnen tills de är mjuka, ca 1 timme.
 
Sänk värmen på ugnen till 175°C,
 
Putsa oxfilén och krydda den med salt och peppar.
Bryn den runtom i smör i en het stekpanna och lägg sedan över den i en ugnsfast form eller på en plåt.
Stick ner en stektermometer i den tjockaste delen av köttet och ställ in det i ugnen och låt det gå klart där (jag brukar låta det gå till 57-58°C, då blir det lite medium/well).
 
Halvera potatisarna på längden och gröp ur innanmätet. 
Lämna 1/2 cm så att skalet håller ihop.
Blanda potatisinnehållet med crème fraiche, riven ost, vitlök och bacon och smaka av med salt och peppar.
Lägg blandningen i skalen, på en bakplåtspappersklädd plåt, och toppa eventuellt med lite mer ost.
 
När oxfilén är klar i ugnen slår su in den i aluminiumfolie och låter köttet vila i ca 15 minuter innan det skärs upp. 
 
Höj värmen på ugnen till 225°C igen.
Gratinera potatishalvorna tills de fått fin färg och gör under tiden såsen.
 
Finhacka löken och fräs på den tillsammans med grönpeppar.
Smula ner buljongtärningen och vispa ner portvin, soja crème fraiche och grädde. 
Låt såsen puttra i ett par minuter och smaka sedan av den med socker, salt och peppar.
Sila bort lök och pepparkorn innan servering.
 
Skär upp köttet i skivor och servera det tillsammans med den dubbelbakade potatisen och såsen.