Lufsa med bacon

 
 
6 portioner
 
12 stora potatisar
5 dl gräddmjölk (50% grädde och 50% mjölk)
3 dl vetemjöl
1 ägg
salt och peppar
1 paket bacon (140 g)
 
Sätt ugnen på 225°C.
Smörj och mjöla en ugnsfast form.
 
Skala och riv potatisen fint.
Blanda ihop gräddmjölk, vetemjöl och ägg och krydda med salt och peppar.
Var försiktig med saltet eftersom bacon är rätt salt i sig självt.
Blanda ihop mjölkblandningen med potatisrivet.
Fördela hälften av baconskivorna i botten på ugnsformen.
Bred ut potatissmeten över baconet och toppa med resten av baconet över potatisen.
 
Grädda hela kalaset i ugnen i ca 1 timme, beroende på hur tjock lufsan är.
 
Servera lufsan med lingonsylt och eventuellt lite ovispad grädde.