Slottsstek med gräddig skysås

 
 
 
4 portioner
 
1,5 kg nötstek (fransyska)
1 purjolök
2 rödlökar
3 morötter
 
1 burk ansjovis (125g) filéer+spad
1 msk ättisksprit (12%)
3 lagerblad
1 tsk vitpepparkorn
vatten
 
Sås:
Stekskyn från steken
1-2 dl grädde
salt och peppar
1 tsk svartvinbärsgelé
 
Putsa köttet fritt från fett och hinnor.
Krydda med salt och peppar och bryn det runtom i en stekpanna.
Lägg över köttet i en stor gryta.
Hacka löken och morötterna i grova bitar och lägg ner i grytan tillsammans med köttet. 
Låt fräsa i grytan utan lock i ca 10 minuter.
 
Tillsätt ansjovis (både filéer och spad), ättika, lagerblad och vitpepparkorn.
Fyll på med vatten så att det täcker ca 1/3 av köttet.
Stick ner en stektermometer i köttet och lägg på ett lock.
Sjud tills termometern visar 75°C, ca 1,5 timmar.
 
Ta upp köttet och slå in i folie att vila en stund, medan du gör såsen. 
Sila av skyn från köttgrytan och häll ner i en kastrull.
Koka upp med någon dl grädde och en klick svart vinbärsgelé.
Red eventuellt av med maizena.
 
Skär steken i tunna skivor och servera med såsen, kokt potatis och kokta morötter och en klick svartvinbärsgelé.