Fläskfilé med svampsås och potatiskorgar

 
 
 
4 portioner
 
600 g fläskfilé
salt och peppar
smör eller olja att steka i
 
Sås:
150 g champinjoner
1 schallottenlök
1 msk vetemjöl
1 dl steksky från fläskfilén
1 dl vispgrädde
1 dl mjölk
1 msk kalvfond
1 msk dijonsenap
 
Potatiskorgar: (12 st)
25 g smör
1 paket filodeg
ca 1 kilo potatis (mjölig)
25 g smör
1-2 dl grädde
2 äggulor
salt och peppar
1/2 dl finhackad persilja och timjan
1 dl riven smakrik ost
 
Sätt ugnen på 175°C.
Putsa fläskfilén och krydda den med salt och peppar.
Bryn den runtom i smör eller olja i en het stekpanna.
Ta ur köttet och vispa sedan ner 1 dl vatten i stekpannan och spara stekskyn till såsen.
Låt fläskfilén gå klart i ugnen, tills innertemperaturen är ca 67°C.
Låt köttet vila i 10 minuter inlindat i aluminiumfolie innan det skärs upp i skivor och serveras.
 
Dela champinjonerna i kvartar och skala och finhacka löken. 
Fräs svamp och lök i en kastrull tillsammans med smör.
Strö mjölet över och rör om.
Späd såsen med skyn, grädde, mjölk och kalvfond.
Låt småkoka i ca 5 minuter.
Smaka av såsen med dijonsenap, salt och peppar.
 
 
Smält smöret till potatiskorgarna.
Lägg ut ett ark filodeg (på tex en skärbräda) och pensla med smör.
Lägg ytterligare ett ark ovanpå det och pensla även det med smör.
Skär arken i 10x10 cm stora rutor.
Pensla en muffinplåt med smör och lägg filodegsrutorna i formarna.
Grädda i ca 7 minuter.
Låt korgarna svalna och ställ dem sedan på en bakplåtspappersklädd ugnsplåt.
 
Höj värmen på ugnen till 225°C.
Skala potatisen.
Skär den i mindre bitar och koka den mjuk i lättsaltat vatten.
Häll av vattnet och vispa (eller mosa) till ett lent mos med smör, grädde och äggulor.
Häll i lite grädde i taget och späd med mer om det blir för tjockt, men var försiktig så att det inte blir för löst.
Smaka av moset med salt och peppar och vispa sedan ner örterna.
Spritsa (eller klicka) ner moset i korgarna och gratinera högt upp i ugnen i ca 10 minuter, men var försiktig så att inte filodegen bränns!
 
Skiva upp köttet och lägg på ett fat och skeda såsen över. Servera med potatiskorgarna och en god sallad.