Grillade färsbiffar med ugnsrostad färskpotatis och tzatziki

 
 
 
4 portioner
 
900 g färskpotatis
200 g morötter
salt och olivolja
 
1/2 kruka persilja
500 g nötfärs
2 pressade vitlöksklyftor
1/2 msk torkad rosmarin
1 msk olivolja
finrivet skal av 1 citron
salt och peppar
 
1/2 gurka
2,5 dl grekisk yoghurt
1 pressad vitlöksklyfta
2 tsk pressad citronsaft
salt och peppar
 
Sätt ugnen på 250°C och tänd grillen.
 
Borsta potatisen och skär i halvor eller klyftor.
Skala morötterna och skär i lika stora bitar som potatisen.
Lägg rotfrukterna på en ugnsfast plåt och ringla olivolja över och krydda med salt.
Blanda runt så att olja och salt täcker alla rotfrukter.
Tillaga högt upp i ugnen i ca 20 minuter tills de är klara och har fått fin färg.
 
Finhacka persiljan och blanda, i en bunke, med köttfärs, vitlök, rosmarin, olja, citronskal och salt och peppar.
Ställ åt sidan.
 
Skölj gurkan och riv den grovt.
Pressa ur så mycket vätska som möjligt ur gurkrivet och blanda ner, i en skål, tillsammans med yoghurt, vitlök, citronsaft, salt och peppar.
 
Forma köttfärsen till fyra stora biffar och grilla dem på båda sidor tills de blivit genomstekta, ca 7-9 minuter.
 
Servera biffarna med de rostade grönsakerna, tzatzikin och en god sallad.