Kryddiga scampi med saffransaioli

 
4 portioner
 
1 röd chili
1 bit ingefära, ca 5-7 cm
3-5 vitlöksklyftor, efter smak
1-1,5 dl rapsolja
1 burk mald spiskummin
600 g råa scampi-räkor med skal
2-3 limefrukter
1-2 citroner
salt och peppar
 
Snabb saffransaioli:
4 dl Hellmans majonäs
1 kuvert saffran (0,5 g)
2-5 finrivna vitlöksklyftor, efter smak
salt och vitpeppar
 
Baguette till servering
 
Börja med ailolin.
Blanda ingredienserna och smaka av med salt och peppar.
Låt stå i kylskåp i minst 30 minuter innan servering.
Rör om igen innan den serveras.
 
Finhacka chilifrukten och finriv ingefära och vitlöksklyftor.
Hetta upp oljan i en stekpanna och fräs på chili, ingefära och vitlök i ett par minuter.
Häll i hela burken med spiskummin och låt fräsa med i någon minut, häll på mer olja om det behövs, det ska vara såsigt.
Skala räkorna och fräs på dem i såsen, låt puttra tills räkorna är genomstekta.
Krydda med salt och peppar.
Klyfta lime och citroner och pressa ner saften över räkorna och släng sedan ner klyftorna också.
Klipp eventuellt lite koriander eller persilja över.
 
Servera räkorna med saffransaiolin och färsk baguette.