Fläskkarré i lergryta med gräddsås och potatispuré

 
 
4 portioner
 
ca 1 kg fläskkarré i bit
3 dl koncentrerad äppeljuice
2 msk kinesisk soja
1 tsk malen ingefära
2-3 morötter
1-2 äpplen
1 purjolök
salt och peppar
 
3 dl vispgrädde
1 dl köttbuljong
ev. 2 msk portvin
salt och vitpeppar
 
 
1 kg potatis
50 g smör
1 dl creme fraiche
1/2 dl varm mjölk
salt och peppar
 
Blötlägg lergrytan i kallt vatten i ca 15 minuter.
Blanda äppeljuice, soja och ingefära i en skål.
Lägg i köttet och marinera medan grönsakerna förbereds.
Skala och skär äpplen och morötter i mindre bitar.
Ansa och skölj purjolöken och skär den i mindre bitar.
Torka av lergrytan lätt.
Lägg morot, äppel och purjolöksbitar i botten av lergrytan.
Lägg i köttet och häll marinaden över. 
Ställ lergrytan, med lock på, i kall ugn och sätt den sedan på 200°C.
Låt stå i ugnen i ca 2 timmar.
 
När ca 30 minuter av köttets tillagningstid kvarstår, börja med potatisen och såsen.
Skala potatisen och koka den mjuk i lättsaltat vatten.
Häll av vattnet och mosa potatisen. 
Vispa ner smör, creme fraiche och varm mjölk.
Smaka av moset med salt och peppar.
 
Gör sedan såsen.
Koka upp grädden med buljongen.
Smaka av med salt och peppar och (om man vill) med portvin.
Låt sjuda på låg värme i 10-15 minuter.
 
Skär köttet i skivor och servera med grönsakerna, den kokta potatisen, såsen, gelé ller rårröda lingon och inlagd gurka.