Kryddig linsgryta med krasseyoghurt och tomatsallad

 
 
 
4 portioner
 
2 tsk curry
1 tsk malen koriander
1 tsk spiskummin
1 tsk malen kanel
1 tsk malen kardemumma
1 tsk salt
2 krm chiliflakes
500 g potatis
1 rödlök
2 tomater
3 msk finriven ingefära
2 vitlöksklyftor
smör eller olja att steka i
3 dl vatten
1 tärning grönsaksbuljong
1 msk honung
2 pkt röda linser (kokta)
 
Tomatsallad:
2 tomater
1 rödlök
1 kruka koriander
saften från 1 lime
1 krm salt
 
Krasseyoghurt:
1/2 ask krasse
3 dl grekisk yoghurt
1 vitlöksklyfta
2 tsk honung
2 krm salt
 
Börja med kryddblandningen till grytan och blanda curry, malen koriander, spiskummin, kanel, kardemumma, salt och chiliflakes.
Skala och tärna potatisen.
Strimla löken och tärna tomaterna.
Riv eller finhacka ingefäran.
Fräs potatis, rödlök, ingefära, tomat och pressad vitlök i lite olja i en stekgryta i ca 2 minuter.
TIllsätt kryddblandningen och fräs ytterligare någon minut.
TIllsätt vatten, grönsaksbuljongtärning och honung.
Låt sjuda under lock i ca 10 minuter.
Skölj av linserna genom en sil och tillsätt dem sedan till grytan och låt sjuda ytterligare 3 minuter.
 
Tärna tomaterna till salladen.
Finstrimla rödlöken och grovhacka koriandern.
Lägg allt i en skål och blanda med limesaft och salt.
 
Klipp krassen i en skål och blanda ner yoghurt, pressad vitlök, honung och salt.
 
Servera linsgrytan med tomatsalladen, krasseyoghurten och gärna ett gäng Naanbröd!
 
Pris / portion: 25kr