Oxfilé Provencale

700-800 g oxfilé
6-8 st potatisar av fast sort (ca 800 g)
salt och peppar
smör eller olja till stekning
Några knippor av färska örter tex timjan, persilja
Vitlökssmör:
150 g rumsvarmt smör
4-5 pressade vitlöksklyftor
Några droppar pressad citron
salt och vitpeppar
0.5 dl finhackad persilja
Vitlökssmör:
Pressa vitlöksklyftorna.
Blanda alla ingredienser.
Smaka av och tillsätt mer vitlök om så önskas.
Sätt på ugnen på 200 grader eller tänd grillen.
Potatis:
Skala och skiva potatisen i cirka 5 mm tjocka skivor.
Skölj skivorna i kallt vatten och torka av dem med hushållspapper.
Stek potatisskivorna i omgångar i olja i en stor stekpanna tills de fått fin färg och nästan är genomstekta.
Oxfilé:
Salta och peppra oxfilén rikligt runt om.
Bryn i en panna runt om.
Stek i mitten av ugnen tills den tjocka delen når 62-65 grader för rosa färgat kött eller grilla den hel på grillen till samma temperatur.
Låt köttet vila i 15 minuter i folie innan det skärs upp.
Lägg potatisen i en långpanna och låt stå i ugnen i 10 minuter tills skivorna är mjuka och varma.
Skär upp köttet i ca 1 centimeter tjocka skivor och lägg på potatisbädden.
Klicka på vitlökssmöret över och låt det smälta något. Behövs det extra värme tag hjälp av en gasbrännare eller gratinera snabbt i ugnen.
Strö över persiljan och servera – gärna tillsammans med grillade tomater och nyskördade, vackra grönsaker.