Franskt, Grillat, Nötkött, Potatis & Rotfrukt bakad potatis, brynt smör, citron juice, citron meliss, citrondessert, citrongräs, citronjuice, citronklyftor, citronmeliss, citronmousse, citronsaft, citronskal, citronskiva, citronskivor, citronsås, citronzest, citrus, crashed potatoes, finhackad persilja, finhackad timjan, franska örter, färsk oxfilé, färsk persilja, färsk potatis, färsk timjan, färska örter, inlagda persikor, italienska örter, jodat salt, kokt potatis, koncentrerad oxfond, konserverade persikor, krydd peppar, mjuk pepparkaka, mjukt smör, nypressad citronsaft, oliv olja, olja, oxfile, oxfilé, oxfond, peppar, peppar salami, pepparkaka, pepparkakskrydda, pepparkakskryddor, pepparsalami, persik, persika, persikor, persikospad, persilja, persillade, potatis, potatisbakelse, potatisgratäng, potatismjöl, potatisrullar, potatissallad, potatistortilla, pressad vitlök, pressad vitlöksklyfta, pressade vitlöksklyftor, provencale, riven potatis, rumsvarmt smör, salt, salt med jod, saltade jordnötter, salted caramel, schweppes citrus, smält smör, smör, smör- och rapsolja, smördeg, smördegsbakelse, smördegshjärtan, smördegsplatta, smördegsplattor, smörgås, smörgåskrasse, smörkola, smörkyckling, solros olja, spansk peppar, timjan, torkad timjan, ugnsrostad, vit peppar, vita pepparkorn, vitlök, vitlöks- och ingefärspasta, vitlöksklyfta, vitlöksklyftor, vitlöksmarinerad oxfilé, vitlökspasta, vitlökspulver, vitlökssmör, örter, örtsmör

Oxfilé Provencale

 
 
4 portioner
 

700-800 g oxfilé
6-8 st potatisar av fast sort (ca 800 g)
salt och peppar
smör eller olja till stekning
Några knippor av färska örter tex timjan, persilja

 

Vitlökssmör:

150 g rumsvarmt smör
4-5 pressade vitlöksklyftor
Några droppar pressad citron
salt och vitpeppar
0.5 dl finhackad persilja

 

Vitlökssmör:
Pressa vitlöksklyftorna.
Blanda alla ingredienser.
Smaka av och tillsätt mer vitlök om så önskas.

Sätt på ugnen på 200 grader eller tänd grillen.

Potatis:
Skala och skiva potatisen i cirka 5 mm tjocka skivor.
Skölj skivorna i kallt vatten och torka av dem med hushållspapper.
Stek potatisskivorna i omgångar i olja i en stor stekpanna tills de fått fin färg och nästan är genomstekta.

Oxfilé:
Salta och peppra oxfilén rikligt runt om.
Bryn i en panna runt om.
Stek i mitten av ugnen tills den tjocka delen når 62-65 grader för rosa färgat kött eller grilla den hel på grillen till samma temperatur.
Låt köttet vila i 15 minuter i folie innan det skärs upp.

Lägg potatisen i en långpanna och låt stå i ugnen i 10 minuter tills skivorna är mjuka och varma.
Skär upp köttet i ca 1 centimeter tjocka skivor och lägg på potatisbädden.
Klicka på vitlökssmöret över och låt det smälta något. Behövs det extra värme tag hjälp av en gasbrännare eller gratinera snabbt i ugnen.
Strö över persiljan och servera – gärna tillsammans med grillade tomater och nyskördade, vackra grönsaker.