Kardemummabullar

 
 
ca 30 bullar
 
150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1/2 tsk salt
1-1 1/2 dl strösocker
2 tsk malen kardemumma
ca 1,3 liter vetemjöl
 
Fyllning:
2 tsk malen kardemumma
100 - 125 g mandelmassa
50 g rumsvarmt smör
 
1 ägg till pensling
pärlsocker
 
Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken.
Värm till alltsammans är ljummet, 37°C.
Lös upp jästen i en degbunke i lite av degspadet. 
Tillsätt resten av spadet och sedan salt, socker, kardemumma och drygt 2/3 av mjölet.
Arbeta degen så att den blir blank och smidig.
Tillsätt ytterligare mjöl men spara ca 1-2 dl till utkavlingen.
Strö lite mjöl över ytan så att den inte torkar och täck med bakduk.
Låt jäsa tills degen blivit dubbelt så stor, ca 1 timme.
 
Sätt ugnen på 250°C.
Arbeta degen någon minut i bunken och stjälp sedan upp den på mjölat bakbord. 
Knåda in resten av mjölet i degen.
 
Riv mandelmassan och blanda ihop med kardemumma och smör.
Dela degen i två delar. 
Kavla varje del till en rektangulär platta och bred fyllningen över plattorna.
Rulla samman och skär i jämnstora bitar.
Lägg dem med snittytan uppåt i pappersformar eller bakplåtspapper.
Jäs under bakduk till dubbel storlek.
Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker.
 
Grädda mitt i ugnen i 8-10 miunuter.