Satay med jordnötssås
6 portioner
800 g fläsk- eller kycklingfilé
Marinad:
2 tsk röd currypasta
1 1/2 tsk nymald svartpeppar
4 msk rapsolja
2 msk fisksås
2 msk pressad lime
2 msk råsocker
Jordnötssås:
100 g finhackade salta jordnötter
1 burk kokosmjölk (ca 400 ml)
2 msk röd currypasta
2 msk soja
1 msk råsocker
1 msk pressad lime
1 msk fisksås
Tillbehör:
nykokt jasminris
Gurksallad
Skär köttet i ca 10 sm långa bitar och skär sedan varje bit i ca 6 strimlor.
Blanda ingredienserna till marinaden och lägg i köttet.
Låt marinera i ca 1 dygn i kylskåpet (eller snabbmarinera i 1 timme i rumstemperatur).
Finhacka jordnötterna till såsen, ta gärna hjälp av en matberedare.
Koka upp kokosmjölk, currypasta, soja, socker, limesaft, fisksås och jordnötter.
Låt sjuda utan lock i ca 40 minuter.
Blötlägg träpinnarna ca 30 minuter i kallt vatten.
Sätt ugnen på grillvärme på 250° (om du inte grillar ute förstås).
Trä upp köttet på spetten och grilla dem högt upp i ugnen ca 4 minuter på varje sida.
Servera spetten med såsen, ris och gurksallad.