Torskrygg med pocherade ägg och vitvinssås

4 portioner
600 g torskrygg
2 tsk salt
Vitvinssås:
3 schallottenlökar
1 msk smör
2 dl vitt vin
3 dl fiskbuljong
3 dl grädde
salt
saften av 1/2 citron
1 1/2 msk smör
Pocherade ägg:
4 ägg
1 liter vatten
1 tsk ättikssprit (12 %)
1 tsk salt
Till servering:
Pressad potatis
4 ansjovisfiléer
3 msk finhackad gräslök
Dela fisken i 4 bitar.
Salta dem runtom och låt dem rimma i kyl i 1 timme.
Skala och finhacka löken.
Fräs den på svag värme i smör utan att den tar färg.
TIllsätt vin, buljong och grädde.
Koka ihop tills ca 5 dl återstår, ca en timme.
Sila såsen och häll tillbaka i kastrullen.
Smaka av med salt och citronsaft. (hit kan man förbereda såsen i förväg)
Vispa ner smöret i den varma såsen precis innan servering.
Koka upp vatten, ättiksprit och salt i en kastrull.
Sänk värmen så att vattnet bara sjuder.
Knäck ett ägg i en kopp och låt det försiktigt glida ner i vattnet.
När äggvitan stelnat, efter 3-4 minuter, är äggen klara.
Lyft upp dem ur vattnet med en hålslev.
Koka upp 1/2 dl vatten i en låg, vid panna.
Torka av fisken, lägg den i pannan och sjud den på svag värme under lock i ca 5 minuter.
Servera fisken med vitvinssås, ägg och pressad potatis. Garnera med ansjovis och grädlök.