Bröd fingervarm mjölk, färska morötter, gammeldags mjölk, grovt rågmjöl, jodat salt, jäst, jäst för söta degar, jästmjöl, kokos mjölk, kondenserad mjölk, limp, limpa, ljummen mjölk, mjöl, mjölk, mjölkchoklad, morot, morotsbiff, morotsbiffar, morotskaka, morotslimpa, morötter, raps, rapsolja, riven morot, rivna morötter, rumsvarm mjölk, råg, råglimpa, rågmjöl, rågsikt, salt, salt med jod, salted caramel, skivade morötter, sockerfri mjölkchoklad, solros, solros olja, solrosolja, späda morötter, vetemjöl, vetemjöl special

Morotslimpa med solrosfrön

 
 
1 limpa
 
25 g jäst
3,5 dl ljummen mjölk
0,5 dl rapsolja
1,5 tsk salt
1 msk solrosfrön
1 fint riven morot
2 dl vetemjöl
7-9 dl rågsikt
 
Smula jästen i en bunke och lös upp den i den rumsvarma mjölken.
Tillsätt olja, salt, solrosfrön, finriven morot, vetemjöl och rågsikt, lite i taget.
Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter.
Låt degen jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord.
Forma degen till en limpa och lägg den i en smörad brödform, ca 2 liter.
Skär ca 1 cm djupa, sneda snitt med en vass kniv i brödytan och strö över lite vetemjöl.
Låt brödet jäsa under bakduk i ytterligare 45-60 minuter.
Sätt ugnen på 250°C.
Sätt in limpan längst ner i ugnen och sänk värmen till 225°C.
Grädda brödet i 20-25 minuter.