Morotslimpa med solrosfrön
1 limpa
25 g jäst
3,5 dl ljummen mjölk
0,5 dl rapsolja
1,5 tsk salt
1 msk solrosfrön
1 fint riven morot
2 dl vetemjöl
7-9 dl rågsikt
Smula jästen i en bunke och lös upp den i den rumsvarma mjölken.
Tillsätt olja, salt, solrosfrön, finriven morot, vetemjöl och rågsikt, lite i taget.
Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter.
Låt degen jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord.
Forma degen till en limpa och lägg den i en smörad brödform, ca 2 liter.
Skär ca 1 cm djupa, sneda snitt med en vass kniv i brödytan och strö över lite vetemjöl.
Låt brödet jäsa under bakduk i ytterligare 45-60 minuter.
Sätt ugnen på 250°C.
Sätt in limpan längst ner i ugnen och sänk värmen till 225°C.
Grädda brödet i 20-25 minuter.