Äppelcheesecake med lime- och citronmelissocker

Ca 10 bitar
125 g smör
0,5 dl brunt farinsocker
2,5 dl vetemjöl
1 dl havregryn
finrivet skal av 1 lime
Fyllning:
3 äpplen
25 g smör
2 msk brun farin
1,5 tsk mald kanel
saften av 0,5 pressad lime
1 ägg
0,5 dl strösocker
200 g philadelphiaost
1,5 tsk vaniljsocker
Topping:
1 gelatinblad
2 dl lätt creme fraiche
2 msk strösocker
1,5 tsk vaniljsocker
rivet skal av 0,5 lime
Lime- och citronmelissocker:
15 citronmelissblad
rivet skal av 0,5 lime
1 msk strösocker
Sätt ugnen på 200°C.
Lägg bakplåtspapper i botten på en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
Smält smöret och blanda ihop alla ingredienser till pajdegen och tryck ut degen i formen och ca 3 cm upp på kanten.
Förgrädda pajskalet mitt i ugnen i ca 6 minuter.
Sänk sedan ugnsvärmen till 175°C.
Skala, kärna ur och skär äpplena i mindre bitar.
Stek dem i smöret med farin och kanel ca 5 minuter och pressa över limesaft.
Lägg äppelbitarna i pajskalet.
Vispa ägg och socker fluffigt.
TIllsätt philadelphia och vaniljsocker under omrörning och bred sedan krämen över äppelbitarna.
Grädda mitt i ugnen i ca 25 minuter och låt sedan kakan kallna.
Lägg gelatinbladet i kallt vatten i ca 5 minuter.
Blanda creme fraiche, socker, vaniljsocker och limeskal.
Ta upp och värm gelatinbladen tillsamans med en matsked av creme fraichesmeten.
Blanda ner gelatinet i resten av smeten och bred blandningen över kakan och ställ kallt tills det är dags för servering.
Finhacka citronmelissbladen och blanda med limeskal och socker.
Strö sockret över kakan och servera.
Kakan kan med fördel göras dagen innan den ska serveras, men vänta med att lägga på sockret tills den ska ätas.
Näringsinnehåll per portion:
366 kcal
5 g protein
22 g fett
37 g kolhydrater