Choklad, Mousse & Pannacotta block choklad, chokladdoppad, chokladdoppat, chokladfrosting, chokladkaka, chokladkola, chokladsmet, chokladtryffel, chorizo, gelatin, gelatinblad, gelé, grädde, knäckig chokladkaka, krossad choklad, ljus choklad, mjukt smör, mörk choklad, rumsvarmt smör, saffran, saffranspannacotta, smör, smör- och rapsolja, smördeg, smörgås, smörgåskrasse, socker, sockerfri choklad, strösocker, vanilj, vaniljfrön, vaniljglasyr, vaniljpulver, vaniljsocker, vaniljstång, vaniljsås, vaniljsåspulver, vaniljvodka, vanilla, vanillinsocker, vispad grädde, vispgrädde, vit choklad, vit chokladfrosting

Saffranspannacotta med chokladtryffel

 
 
6-8 portioner
 
1 vaniljstång
5 dl vispgrädde
1 paket saffran (0,5 g)
0,5 dl strösocker
3 gelatinblad
 
Chokladtryffel:
100 g mörk choklad
3/4 dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker
15 g smör
 
Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. 
Koka upp grädde, den urskrapade vaniljstången, fröna, saffran och socker i en kastrull.
Låt det sjuda i ett par minuter och stäng sedan av plattan.
Rör om ordentligt och låt det sedan stå och dra i ca 10 minuter.
Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten i ca 5 minuter.
Krama ur bladen och smält ner den i den varma grädden.
Sila av blandningen och häll upp pannacottan i portionsglas eller formar.
Låt dem stelna i kylen i någon timme.
 
Chokladtryffel:
Hacka chokladen och värm grädde och vaniljsocker i en kastrull.
Ta bort kastrullen från plattan, tillsätt smöret och rör om.
Häll gräddblandningen över chokladen i en bunke.
Rör ihop allt till en jämn smet och låt sedan blandningen svalna, men inte stelna.
 
Häll ett lager med chokladtryffel på saffranspannacottan och ställ glasen kallt i ca två timmar.
Garnera med kokosflarn och tranbär före servering.