Saffranspannacotta med chokladtryffel
6-8 portioner
1 vaniljstång
5 dl vispgrädde
1 paket saffran (0,5 g)
0,5 dl strösocker
3 gelatinblad
Chokladtryffel:
100 g mörk choklad
3/4 dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker
15 g smör
Dela vaniljstången och skrapa ur fröna.
Koka upp grädde, den urskrapade vaniljstången, fröna, saffran och socker i en kastrull.
Låt det sjuda i ett par minuter och stäng sedan av plattan.
Rör om ordentligt och låt det sedan stå och dra i ca 10 minuter.
Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten i ca 5 minuter.
Krama ur bladen och smält ner den i den varma grädden.
Sila av blandningen och häll upp pannacottan i portionsglas eller formar.
Låt dem stelna i kylen i någon timme.
Chokladtryffel:
Hacka chokladen och värm grädde och vaniljsocker i en kastrull.
Ta bort kastrullen från plattan, tillsätt smöret och rör om.
Häll gräddblandningen över chokladen i en bunke.
Rör ihop allt till en jämn smet och låt sedan blandningen svalna, men inte stelna.
Häll ett lager med chokladtryffel på saffranspannacottan och ställ glasen kallt i ca två timmar.
Garnera med kokosflarn och tranbär före servering.